Header Ads

Header ADS

Faşist Franko nun hizmetinde Troçkizm

Ön Bilgiler . EA;

Broşür 1938 de yayınlandı. Soria Tunus asıllı Fransız bir sosyalist, Fransız Komünist günlük gazetesi LHumanite nin temsilcisiydi. Soria, Komintern in Uluslararası Basın Haberleşmesinde de yazdı .

(PDF olarak Yandex ten İndir)

Andreas Nin kim;

Andreas Nin Troçki'nin eskiden beri , sekreteri, siyasi yardımcısı, yakın arkadaşı olması yanında ideolojik ve pratik karşı devrimci mücadelelerinde de yakın işbirliğinde olduğu, sözü geçen dönemde  POUM a lider olmuş bir Troçkist dir. POUM Lideri olduktan sonra "Troçki ile ilişkisini kestiğini, aynı şekilde Troçki de onunla ilişkisini kestiğini kitleye ilan etmişlerdi. POUM un Troçkist olduğunu saklamak için Troçki "Stalin in dünya bakışıyla, Nin in  sadece Troçki ye ağarmış (geçmiş, mazi olmuş EA)  bağlantısıyla POUM u Troçkist yaptı" diyordu.

Bağlantılarını reddeden Troçki ve Troçkistlerin, yakın zamanda Polis dosyalarında ortaya çıkan ve Madrid de Ulusal Tarihi Arşivde toparlanan  Troçki'nin Nin e mektupları önemli kanıtlar oldu.

Zaten POUM un Gazetesi La Battalla'nın Sovyetlere dönük yazıları, Troçki'nin görüşlerini yansıtıyordu.

Nin,  Haziran 1937 de Barselona da Sovyet İstihbarat Servisi tarafından yakalanıp Bolşeviklere ve Anti-faşist lere karşı işlediği suçlar nedeniyle  öldürüldü.


POUM üzerine;

Ho Chi Minh in mektuplarında değindiği gibi;

 "Troçkistler kirli işlerini ve eşkıyalıklarını maskelemek amacıyla kendilerine güzel isimler verirler. Örneğin: İspanya'da kendilerini Birleşik Marksist İşçi Partisi (POUM) olarak isimlendirdiler. Barselonada, Madridde ve diğer yerlerde Franko hizmetinde casusların yuvalarını teşkil edenlerin onlar olduğunu bilmiyormusunuz?"

James Klugmann dan;

Franco ve Japon faşistleri, ülkelerindeki Troçkistlere gizli tamamlayıcı güçler ve saldırgan amaçlarını destekleyen "beşinci kol" olarak baktılar :

"""Harekete geçmeye hazır dört yüz kişiye güveniyoruz. Bunlar iyi silahlanmış ve Madrid cephesinde elverişli pozisyondalar; adamlarımızın aşırı Anarşist ve POUM'a sızması (Partido Obrero Unido Marxisto - yani, Katalonya ve Madrid'de aktif Birleşik İşçi Marksist Partisi, gerçekte yarı-Troçkist örgüt) başarılı bir şekilde devam ediyor ... Emrinizi yerine getirirken, POUM un önde gelen liderlerinden birisi ile görüşmek için Barcelona'ya kendim gittim ... O, bana POUM'un çalışmasını faaliyete geçirmek için Madrid'e yeni insanlar göndereceğine söz verdi . . Bu takviye ile POUM, Barselona'da olduğu gibi, hareketimiz için sağlam ve etkili bir destek olacak! (İspanya Savaşı döneminde Madrid'deki Peru Büyükelçiliğinde bulunan, İspanya bölgesinde önde gelen bir Franco ajanından bir rapordan)

Michael Syers dan;

1936-1938'de, Andreas Nin, P.O.U.M., denen Tröçki yanlısı bir İspanyol örgütünün başını çekiyordu.

P.O.U.M., Troçki'nin Dördüncü Enternasyonali'ne resmen bağlı değildi. Sovyetler Birliğine ve Halk Cephesi'ne karşı tavır gibi önemli sorunlarda P.O.U.M. Leon Troçki'nin politikalarına sıkı sıkı uyuyordu.


Franco isyanı sırasında, Troçki'nin dostu Nin, Katalonya'da Adalet Bakanı idi. Nin'in P.O.U.M'u anti-faşist davaya, sözde bağlı olmasına rağmen, Ispanya'daki çatışmalar sırasında İspanyol Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı sürekli propaganda ve ajitasyon yürütüyordu. Başlangıçta Nin'in muhalif faaliyetlerinin tamamıyla "siyasi" nitelikte olduğuna inanılıyordu, zira P.O.U.M. üyeleri İspanyol Hükümeti'ne karşı muhalefetleri için "devrimci" açıklamalarda bulunuyorlardı. Fakat 1937'in belirleyici yazında P.O.U.M., Barselona'da Kralcı safların ardında sonuçsuz bir isyan tezgahlayınca ve "Hükümeti devirmek için kararlı eylem" çağırsında bulununca, Nin ve öteki P.O.U.M. liderlerinin gerçekte Franko'yla işbirliği yapan faşist ajanlar oldukları ve İspanyol Hükümeti'ne karşı sistematik bir sabotaj, casusluk ve terörizm kampanyası yürüttükleri ortaya çıkarıldı.

23 Ekim 1937'de Barselona Polis Müdürü Yarbay Burillo, kamuoyuna Katalonya'da açığa çıkarılan P.O.U.M. Komplosu'nun ayrıntılarını açıkladı. Barselona polisi tarafından ele geçirilen gizli belgeler P.O.U.M. üyelerinin faşistler hesabına yaygın casusluk yaptıklarını malzemelerin İspanyol Cumhuriyetçi Ordusu'na ulaştırılmasına engel olduklarını ve cephede askeri operasyonları sabote ettiklerini kanıtlıyordu. Yarbay Burillo raporunda devamla, "Halk Ordusu'nun önde gelen kişilerinin yaşamına kastettikleri de düşünülmektedir," diyordu:

Sovyet Hükümeti yakın bir savaş tehlikesinin bilincine vararak, kendi sınırlan içerisindeki düşmana karşı ani bir karşı saldırı başlattı. 1936 yılı bahar ve yazında Sovyet yetkilileri ülke çapında bir dizi ani baskınla Nazi casuslarını, gizli Troçkist ve sağcı örgütçülerin, terörist ve sabotajcıları üstüne yürüdüler. Sibirya'da Emil Stiekling adında bir Nazi ajanı tutuklandı ve Kemerovo madenlerinde Aleksey Şestov ve öteki Troçkistlerle işbirliği içinde sabotaj faaliyetleri yönettiği ortaya çıkarıldı. Leningrad'da bir başka Nazi ajanı, Valentine Olberg, yakalandı. Olberg yalnız Nazi ajanı değildi, Troçki'nin özel ajanlarından biriydi aynı zamanda.

---------------------

Franko nun hizmetinde Troçkizm
Georges Soria
  1. Gerçekler ve Belgeler
  2. İsyancıların maaşında troçkist Ajanlar
  3. Nin'in kaçışı
  4. Barselona'da Mayıs Darbesi
  5. Halk Cephesine karşı POUM
  6. Hükümete karşı  POUM
  7. Halk Ordusuna Karşı POUM
  8. POUM'un Geri cephede disiplini bozma çabaları
  9. Sonuç

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.