Header Ads

Header ADS

Faşist Franko'nun Hizmetinde Troçkizm -Gerçekler ve Belgeler

Franco'nun Hizmetinde Troçkizm

Bu broşür kendi davasını savunur. İspanya'da bir yıl ve üç ay geçirdikten sonra yazılmıştır. Birincil elden gözlemlere ve resmi evrak ve belgelerin çalışılmasına ve analizine dayanır.

Cumhuriyet İspanya'sındaki savaşta yaşanan siyasi durum ve ortaya çıkan sorunların günlük olarak incelenmesi, POUM'un İspanya isyancılarının meşru İspanya Hükümeti'ne karşı mücadelelerinde kullandıkları en önemli araçlardan biri olduğu konusunda beni ikna etti. Bu inancın dayandığı gerçekleri halka duyurmak benim görevim olduğuna inanıyorum. Ve ileri sürdüğüm kanıtlar karşısında POUM'u savunmaya hevesli olan insanlar olup olmadığını bulmak öğretici olacaktır .

Kendilerini tüm popüler halk hareketlerine bağlayan parazitik büyümelerin tipik bir örneği olan Troçkizm, bugün İspanya Cumhuriyeti'nin bütün düşmanlarının İspanya sığınağı haline geldi. Bundan çıkarılacak ders hayati öneme sahiptir.

Polis kayıtları, belgeleri, soruşturmanın resmi kayıtları kendi içinde delillerdir, ve POUM ile liderlerini  isyancılarla ilişkide bulunduğu ve bulunmakta olduğu resmi raporlar bana verildi. Bunlar POUM'un, isyancıların İspanya Devleti'nde sağladıkları gizli casusluk örgütleriyle irtibatlarını kanıtladılar .

POUM, 1930 yılında Katalan, Joaquin Maurin tarafından kurulan işçi ve köylüler bloğunun ve  aralarında Nin, Gorkin ve Andrade’nın da bulunduğu İspanyol Komünist Partisinden kovulan bir grubun bir araya gelmesinin bir sonucudur. 1937'de tutuklanana kadar POUM'u yönettiler ve Cumhuriyetçi kurumları sabote etme ve casusluk yapmakla meşgullerdi. Bu broşürü yazma amacım, belgeler tarafından desteklenemeyen hiçbir suçlamada bulunmamak.

Bu, Troçkist liderlerin yargılanmasından önce ortaya çıkacak. Mayıs 1937'de Barselona'da POUM'un neden olduğu kargaşaların ardından başlatılan arama, POUM'un ana liderlerinin meşgul olduğu casusluk faaliyetlerini tartışmasız kılan belgelerin keşfedilmesine yol açtı. Bu arama hala devam ediyor. Cumhuriyet savcısı ve baş asistanı son zamanlarda davanın dosyaları üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Birkaç hafta içinde adalet yerini bulacak. Bu haber, İspanya Halk Cephesi'nin tüm dostları için rahatlatıcı, çünkü Troçkistlerin ve müttefiklerini savunanların beslediği tüm Faşist Basın kampanyası, İspanya Cumhuriyeti'ne karşı bir komplo olarak açıkça ortaya çıkacak.

POUM'un anti-faşist örgütleri parçalama girişimi, İspanya Halk Cephesi'nin oluşumuna kadar geri gider. Madrid’deki oluşumundan bu yana, 2 Haziran 1935’te POUM, liderleri Maurin, Nin ve Gorkin’vasıtası ile, birkaç ay sonra yapılacak genel seçimlerde bir kaç ay içinde başarılı olacağı ve dini ve feodal gericiliği iktidardan indirme başarısı garanti olan Halk Cephesine karşı  oyunlar oynadı ve savaştı.

İspanya'nın daha yeni tecrübe ettiği iki yıl süren terörden sonra, proletaryanın  ve ezilen ulusal azınlıkların küçük burjuvazisinin  arzusu gerici güçlerine karşı birleşmekti. O dönemde POUM'un yalnızca 2.000 üyesi vardı ve Halk Cephesinin büyüyen kuvvetlerine karşı açıkça çıkma cesaretini gösteremedi. Ancak gerici burjuvazi ve aristokrasi, POUM'un ve onun yabancı güçlerle olan ilişkisinin, çok faydalı bir karşı-devrimci araça dönüştürülebileceğini çoktan keşfetmişti.

Bu dönemde İspanya’daki siyasi mücadelelerin şartları nedeniyle, Merkez’in Halk güçlerini  Sağ’dan ayıran ayrım çizgisi o kadar belirgindi ki,  egemen sınıflar kendilerinin , Halk Cephesini dağıtma işini kendileri üstlenemezlerdi . 

Onlara iktidarı kazandıktan sonra  verebilecekleri tavizler gibi özel karşılıkla sınırlandırılacak olan,  devrim "havası" olan bir mücadele,  Halk Cephesi'ne karşı mücadeleye öncülük edecek güvenilir bir gruba ihtiyaç duydular.

Sadece, devrimci ifade biçimini benimseyerek, Halk Cephesi'nin saflarını delebilecek, teşhir olmadan bu rolü oynayabilecek bir örgüt. Barselona'daki Faşist mahallelerinde yapılan bir aramada bulunan ve aşağıda gösterilen belge, Troçkist organizasyonun gericilikle ile ilk  temasın kanıtıdır. 

Bu mektup, bir Katalan avukatından, Lerroux Hükümeti döneminde Savaş Bakanı olarak işçi sınıfına yönelik baskıların kişileştirildiği (işçi sınıfına yaptığı baskıyla meşhur olan. EA)  Gil Robles'e bir mektup .
“SEVGİLİ GIL ROBLELERİM, 
“Barselona’dan bir arkadaş, pozisyonu ve çıkarları nedeniyle sık sık yurtdışına seyahat eden, uluslararası dünya ile önemli bağları olan avukat Jose Maria Palles, Komünistlerin İspanya aleyhine yaptıkları eylemlerle temasa geçebilecek olan Beyaz Rus örgütleri ve Troçkistlerle bir anlaşma aranje etme  niyetinde olduğu gerçeğini ifade etti.  
Aşağıdakiler, Beyaz Rusların ve Troçkistlerin kesin cevaplar vermeyi (ispiyon etmeyi) önerdikleri bazı sorulardır:
“(1) Üçüncü Enternasyonal’in İspanyol bölümü, bu bölümün liderleri, danışmanları ve hareketleri hakkında bilgi. 
“(2) CP'nin İspanya'daki yasadışı faaliyeti hakkında bilgi. 
“(3) İspanya'da Halk Cephesinin ve Sol Partilerin oluşumu hakkında bilgi.”
Takip eden aylarda, Troçkistler yavaş yavaş ellerini gösterdiler.

19 Temmuz 1936’ya kadar birbirini takip eden Hükümetlere karşı mücadeleye girdikten sonra, generallerin isyanının İspanya’nın üçte ikisinde Halk Dephesi güçleri tarafından bastırılmasından, kısa bir gecikmeden sonra onların tekrar  Caballero Kabinesine karşı mücadelesi kaçınılmazdı. Halk Cephesini sabote etme politikasına adanmışlardı, ve bu politika onları ayaklanma ve ihanete götürecekti. Tam bir dokunulmazlıkla provokasyondan provokasyona ve son olarak da Barcelona darbesine gittiler, Madrid’de  örgütlerinin en önemli üyeleri, faşist casus merkezleriyle el ele çalışıp, günlük olarak askerlerin konumu ve  tahkimatların durumu hakkında  düşmana askeri bilgiler verdiler ,ve Madrid'deki topçu bombardımanının yönlendirilmesine yardım ettiler.

Devamı

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.