Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - NIN'İN KAÇIŞI



NIN'İN KAÇIŞI


16 Haziran 1937'de tutuklanmasından sonra Nin, Valensiya'daki sivil hapishaneye, ve ardından Madrid'e, polis tarafından yakın gözlem altında tutulduğu,  başkentin yaklaşık 12 kilometre uzağında olan  Alcala de Henares kasabasına gönderildi .

Bir gece, Düzenli Ordunun subayları gibi giyinen, rütbe rozetli birkaç adam, hapishanenin gardiyanlarını etkisiz hale getirdi, ağızlarını tıkadı ve onları bağladı, içeri girdiler ve mahkumu kaçırdılar. O andan itibaren, polis tarafından yapılan en yoğun araştırmaya rağmen, Nin in izine rastlanmadı ve hiç kimsenin onun nerede olduğu, yabancı elçiliklerden birinde mülteci olup olmadığı, anonimliğini koruyup Cumhuriyet hapishanelerinde yargılanan arkadaşlarını tehlikeye atmamak için  Franko'nun Beşinci Kol Faşistleri, ya da isyancı topraklarına ulaşıp ulaşmadığı hakkında hiçbir fikir yok.

Nin'in kaçışının gerçekleri etrafında, yurt dışındaki Troçkistler muazzam bir basın kampanyası başlattı ve kampanyayı sürdürmeye devam ediyorlar. Tüm dünyadaki Faşist Basın, Cumhuriyetçi İspanya'ya karşı saldırılarını yoğunlaştırıyor,  ve Nin in kaçışını İspanya Komünist Partisi ve Sovyetler Birliği ile ilgili her türlü korkunç söylentiler konusuna çekiyorlar.

Koutiepov olayı sırasında Paris'te dolaştırılan yalan söylentiler yeniden canlandı.  Sevilla de, Queipo de Llano, radyodan günlük konuşmalarından birinde, Nin in  Negrin Hükümeti nin emriyle öldürüldüğünü beyan etmekte. San Sebastian’daki Faşist Basın, Nin’in Moskova’nın emriyle katledildiğini iddia ediyor. POUM'un gizli grupları Nin in “ölüm”ünden  Comorera (Katalanca Birleşik Sosyalist lideri), Prieto ve Negrin i sorumlu tuttuğu ve onların kellelerini talep ettiği broşürleri dağıtıyor. Basında her türlü farklı versiyonu yayınlandı: bazıları Nin'nin öldürüldüğünü ve bazıları gizli tutulma altında tutulduğunu söylüyor.

Tüm bu saçmalıklar hakkında gerçekten şaşırtıcı bir şey yok, bu tam da tarihin bize ne beklememiz gerektiğini öğretti. Memur kılığına girmiş adamların ağızları tıklanıp bağlanan hapishane gardiyanlarından birinin kanıtlarını okursak, Nin'in ortadan kaybolmasının “gizemi ” ortadan kalkar. Gardiyanın ifadesi açıktır. Şöyle diyor : “Nin , sessizce  subaylarla birlikte hapisten çıktı.” Gardiyan, protesto belirtisi olmadan, sessizce gittiğini söyledi ve hiçbir an yardım istemeye yeltenmediğini ekledi.

Nin, iradesine karşı kaçırılmış olsaydı, kesinlikle hapishanenin dışındaki ve çevresindeki insanların dikkatini çekmek için bazı girişimlerde bulunacaktı. Resmi açıklamada, cezaevi dışında duvardan uzak olmayan bazı askerler bulunduğu belirtiliyor. Nin’in memurlarla arabaya mümkün olan en doğal şekilde girdiğini, daha sonra sorgulandıklarında ise sıra dışı bir şey fark etmediklerini söylediler.

Bütün kanıtlar Nin'in arkadaşları tarafından kaçırıldığını, Madrid'de veya Valencia'da kolayca temin edebileceği üniformalı subay kılığına girdiğine işaret ediyor.  Onu Soruşturmasından önce kaçırmak için her türlü nedenleri vardı, bu "kaçırma", kaçınılmaz olarak daha fazla suçlayıcı delil ortaya çıkardı. Dahası, halk mahkemesi tarafından suçlu bulunmuş olsaydı, ihanet ve casusluk nedeniyle kesinlikle ölüme mahkum olurdu.

Cumhuriyetçi Hükümet in ve Komünist Partisi nin, Nin'in ortadan kaybolmasını ve duruşmasına katılmamasını istemek için hiçbir sebep yoktu. Nin en önemli sanıktı, POUM'un önde gelen liderlerinden birisiydi ve aleyhindeki deliller ezici derecede ağır bir nitelikteydi. Mahkeme de sorgulanması, organizasyonunun yeraltı faaliyetleri ve onun Faşist isyancılarla ilişkileri hakkında en önemli bilgileri ortaya çıkarabilirdi. Gerçekte, Nin'in kaçışı, Cumhuriyet Hükümetine karşı uzun bir provokasyon serisinde yapılan bir eylemden başka bir şey değildi.

Devamı
BARCELONA'DA Mayıs Darbesi

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.