Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - BARCELONA'DA Mayıs Darbesi


BARCELONA'DA Mayıs Darbesi


1937 yılının Mayıs ayının başında, Barselona'daki faşist ayaklanmanın başlamasından birkaç gün önce, İspanya Hükümeti'nin askeri durumu, Franko'nun isyanının başladığı Temmuz 1936'dan bu yana her zamankinden daha elverişliydi. İtalyan askerleri, Guadalajara'da kendilerine uygulanan büyük yenilgiden sonra hala güçlükle kendilerine gelebiliyorlardı. Aylarca süren sert savunma ve ağır kayıplardan sonra oluşan Halk Ordusu nihayet saldırı potansiyellerini gösterdi. Çeşitli sendika ve siyasi örgütler arasındaki ilişkiler gelişmişti. Halkın büyük kütlesi Cumhuriyet kuvvetlerinin başarısı konusunda coşkuluydu ve güçlü, örgütlü ve disiplinli bir ordunun oluşma arzusunu dile getiriyordu.

Her iki taraftaki ön ve geri cephedeki durum hakkında iyi bilgi sahibi olan herhangi bir bağımsız gözlemci için, Cumhuriyet’in kazandığı avantajlardan en iyi şekilde yararlanmanın, Katalonya’ya bir darbe vurmak olduğu açıktı. İsyancılar Bilbao'ya karşı kampanyalarını yeni başlattılar ve Katalonya'nın Aragon cephesine saldırı yapmanın onları taciz edeceğinden korkmaları için geçerli nedenleri vardı.

Faşistler için Katalonya’daki bir dikkat dağıtma dan daha fazla kabul edilebilecek başka hiçbir şey olamazdı. POUM, aylardır Halk Cephesini sabote etmeye çalışıyordu,  her gün ayaklanma için günlük karışıklık çıkarma ve provokasyon çalışmaları bunu sağlayabilirdi. Katalonya'daki iç durum, Hükümetin, onunla ilgilenirken tüm dikkatini onlarla uğraşmaya yoğunlaştırmak zorunda kalması ve Basklara yardım edememesiydi.

Caballero ve İçişleri Bakanı Angel Galarza, bu tehlikeyi görmeyi reddetti ve Katalonya Birleşik Sosyalist Partisi ile İspanya Komünist Partisi tarafından zorlandığında kaçamak ve ağırdan alan cevaplar verdi.

Bu arada, POUM, isyanın ayrıntılarını dikkatle planlıyordu. 3 Mayıs'ta Katalonya askeri makamlarının telefon hizmetini kontrol altına alması gerektiği önerildi.

Örneğin, İçişleri Bakanı, il valilerinden biriyle konuşurken, ona çeşitli provokatif faaliyetlerden sorumlu olanlara karşı ne gibi bir eylemde bulunacağını , POUM'un ajanlarının dinliyor olabileceği, ve adamlarını ortadan kaybolmalarını uyaracağını söylediğinde, bu  müsaade edilemezdi.

Aynı zamanda, Katalonya makamları, Franko'nun isyanı başladıktan hemen sonra kurulan ve her türlü yıkıcı unsurlar ve maceracılarla dolup taşan sözde “kontrol devriyeleri” ni anında ve tamamen feshetmeye karar vermişti. Ayrıca Aragon cephesinde ordunun örgütlenmesini de elinde tutuyordu.

Durumunun günlük olarak daha olumsuz bir şekilde büyüdüğünü ve kitlelerin uygulanan politikayı onaylamadığını tespit eden POUM, bu anı darbe için seçti.

Kaçınılmaz olarak, şu soru ortaya çıkar: POUM'un bu darbeyi körüklemesindeki asıl amacı neydi? Elindeki sadece bir kaç bin destekçisiyle iktidarı  ele geçirmeyi ümit edemezdi. Ancak ilişkileri gittikçe iyileşen iki büyük sendika örgütünü, karıştırmayı ve parçalamayı umabilirdi.

Bu darbe başlar başlamaz  POUM'un liderlerinin CNT (Anarko-sendikalist örgütü, Ulusal İşçi Konfederasyonu) nin ateşli öğelerinden bazılarını  kendi tarafına kazanmaya çalışmaları ve  hem UGT'nin (Sosyalist Sendika) hem de Katalonya yetkililerinin ve Merkezi Hükümetin güçlerine karşı sokak mücadelesinde yer almaları gerçeğinde kendini gösterdi. Bu iki örgütün liderlerinin sakinliği ve enerjisi sayesinde, bu felaketten kaçınıldı ve Troçkistler kendilerini Beşinci Kolun Faşistleri ve bir avuç düzensiz unsurlar ile barikatlarda buldular.

 POUM un, resmi organı La Batalla, hiç bir baskı görmeden “19 Temmuz isyanı patlak verdi çünkü Halk Cephesi kuruldu ” diye yazdı,  ve darbeden birkaç gün önce, iktidara zor kullanarak gelecek olan devrimci Junta nın anayasasıyla aynı fikirde olduğunu ilan etmişti. Ortaya çıkan bir dizi makalede La Batalla darbelerden önceki günlerde Troçkist liderler açıkça bir darbe ajitasyonu yaptı.

POUM tarafından 1 Mayıs'ta yayınlanan bildirgede şunları okuyoruz:
“Direk sorumluluğun bilincinde olan Devrim Partisi , POUM, tüm işçileri, bu 1 Mayıs'ta, sosyalist devrimi ilerletmek için, kapitalizm olan ortak düşmana karşı savaşmak  burjuva kurumlarını yıkmak, ve bir işçi  köylü hükumeti oluşturmak için bir devrimci işçi cephesi oluşturmaya çağırıyor.. ”

Aşağıdaki paragraf POUM Yönetim Kurulu tarafından imzalanan bir manifestodan alınmıştır:
Elde tüfekler, işçiler ayaklandı, çünkü işçi sınıfı sabrını yitirdi. İşçiler bu dalgalanan politikalardan, Aragon cephelerinde yaşanan sabotajlardan ve askeri felaketlerden bıktılar.  Bu yüzden sokaklara çıkıyoruz. ”
POUM’un liderlerinin Solcu sloganlarla yaptığı sefil demagojileri burada bitmedi. Cephe gerisinde , cephe için birikmiş silahlar, mühimmat ve tanklar olması,üzerine şu açıklamayı yaptılar:
“ Yeterli miktarda tank, uçak ve silah var, ancak onları Katalonya'ya vermeyecekler; devrimci proletaryanın onlara sahip olmasına izin vermeyecekler. ”
Barselona darbesinden sonra Troçkist liderlerin cepheye gitmesi gereken silahlardan, arakladıkları binlerce tüfek bulunduğunu belirtmek gerekir.  POUM'un 3 Mayıs'a kadar toplamayı başardığı silah ve savaş malzemeleri arasında binlerce tüfek, birkaç yüz makineli tüfek ve onlarca tank vardı.

3 Mayıs günü öğleden sonra saat üçte, Kamu Düzeni Katalan Komiseri Rodriguez Salas, bir önceki akşam POUM un elli silahlı üyesi tarafından devralınmış olan merkez telefon istasyonuna gitti. Şok birliklerinin bina ya girdi, elli adamı ortaya çıkardı ve telefon istasyonu  Hükümetin elindeydi.

Şimdiye kadar en ufak bir sorun olmamakla birlikte, Kamu Düzeni Bakanı, meselelerin orada biteceğini düşünerek hata yaptı ve ihtiyati tedbirler almadı. Elli kişi serbest bırakıldı, Barselona sokaklarında dolaştılar ve birlikte bir çete oluşturdular. Gece boyunca silah sesleri  duyuldu.

La Batalla bu olay üzerine yorumu şöyledir;
"Haber etrafa yayılır yayılmaz, işçiler  barikat kurdular.”
POUM üyeleri, yazılı bir bildiri ile bir araya çağırıldılar. La Batalla çağrı üzerine şunları söylüyor:
POUM'un tüm militan üyeleri, Popüler Savaş okuluna ait olanlar da dahil olmak üzere, hemen 10 Ramblas de Estudios'ta bulunan Askeri İcra Komitesi'nin binasına gelmelidir . Bu acil. ”
Barselona o zaman POUM liderlerinin çok dikkatli bir şekilde planladığı karmaşıklığı yaşadı. Plaza de España'da Troçkistler, Aragon cephesinden çaldıkları ağır silahları 75'leri harekete geçirdiler ve işçilerin kanı aktı. Bununla birlikte, UGT ve CNT liderlerinin soğukkanlılığı sayesinde çatışma yerelleştirildi. Troçkistler birsüre direndiler, ancak Katalan işçi sınıfının ezici güçlerinin önünde geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu çirkin ayaklanma sürecinde 900 işçi öldürüldü ve 2.500 kişi de yaralandı.

Büyük bir halk öfke dalgası Barselona'yı taradı ve bütün halk adalet istedi. İlk bariz tavır POUM'un dağıtılması ve gazetesi La Batalla nın yasaklanması gibi görünüyordu. Ancak Caballero Hükümeti İçişleri Bakanı, birkaç gün tereddüt ettikten sonra, bu olağanüstü tutumun teşvik ettiği POUM aleyhine herhangi bir eylemde bulunmayı reddetti, Troçkistler ajitasyonlarını yenilediler. Kentte işler yeniden başlarken ve kamu düzeninin güçleri dağınık, kontrolsüz grupları etkisiz hale getirirken, POUM üyeleri, Franko'nun Beşinci Kolunun üyeleriyle birlikte, barikatlarda yan yana durdu.

Faşistlerin, Katalonya’nın Basklara herhangi bir yardım göndermesinin imkansız hale gelmesi için uzun süreli karışıklıklara ihtiyaçı vardı ve böylece İspanya Devletine karşı, İspanya’nın dışında  bir Basın ve propaganda kampanyası başlatabilecekti. Gerçekten de tam bu oldu. Devamındaki günlerde, Dünyanın gerici ve Faşist Basın'ı, " Katalonya'daki kaos" ve “ halkın Sovyet diktatörlüğüne karşı isyanı” nı yalanlarını yaydı. Bu arada, Salamanca ve Zaragoza isyancı radyo istasyonları, gece gündüz aralıksız POUM ile aynı öneriyi tekrarladı:
“ Silahlarına sarıl - mücadeleyi hiçbir zaman bırakma - kardeşlerinle bir araya gel ve Rus diktatörlerini ülkenden kov.”
7 Mayıs'ta La Batalla askerlere şu şekilde çağrı yaptı:
“Cepheyi bırak ve git ve Katalonya' Hükümete karşı savaş.”
Bu dönemde düşman, Aragon cephesindeki tüm faaliyetleri askıya aldı. Sonradan Faşist uçakların darbecilerin yardımına gönderileceği ortaya çıktı. POUM'un takip ettiği amaçların Faşist genel kurmay ile aynı olması garip bir tesadüf.

POUM’un Negrin Hükümeti tarafından yasadışı bir örgüt ilan edildiğinde, kamuoyu önünde en üstte oldukları ve uzun süredir devam eden mücadeleyi unutma eğilimi gösterdiği yönündeki suç faaliyetleri hakkında pek çok açıklama yapıldı.

 Aslına bakılırsa, Halk Cephe'sine karşı. Barcelona darbesi ve Franck'nun casusluk örgütleriyle olan temasları gibi POUM'un daha sonraki  cüretkâr ve haince faaliyetleri , Halk Cephesi'nin kuruluşundan bu yana politik tarihinde kök salmaktadır.




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.