Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - Halk Cephesine karşı POUM


Halk Cephesine karşı POUM

Joaquin Maurin ve Nin, Gorkin ve Andrade liderliğindeki  küçük bir grup solcular tarafından kurulan işçi ve köylü bloku arasındaki koalisyonun sonucunda 1935 yılında POUM un oluşumundan bahsettik, ve POUM  un oluşumunun başlangıcından itibaren, İspanya'daki işçi sınıfının birliğini yıkmaya başladığına değindik. Halk Cephesi'nin seçimlerde kazandığı zaferden sonra, POUM çabalarını iki katına çıkardı. POUM Basını ve platformları, Halk Cephesinin önde gelen isimlerine karşı saldırılar yağdırdı. Bu dönemde POUM'un liderlerinden biri Katalonya Hükümeti'nin bir üyesiydi. İhracından sonra saldırılar daha da şiddetlendi.

15 Aralık 1936'da, POUM Merkez Komitesi Plenum toplantısında, Halk Cephesi'ne karşı mücadelenin yoğunlaştırılması gerektiğine karar verildi. İspanyol halkının tarihindeki bu önemli döneminde, Faşist müdahale güçlerine karşı tek zafer umudunun birlik'te olmak olduğu açıkken, POUM, asıl amacı Halkın Kuvvetlerinin saflarını bölmek olan bir politikaya başladı. .

POUM liderlerinin gözünde, faşist ayaklanmaya  karşı güçlü direnişi olanaklı kılan,ve işçi sınıfını temsilcilerinin Cumhuriyetci küçük burjuvayla iş birliğinde bir hükümet oluşturulması,rezillikti.

Cumhuriyet'in temel kurumlarına ilişkin olarak, POUM Merkez Komitesinin aynı Genel Kurulu tarafından kabul edilen bir kararda;
“ Burjuva Parlamentosunun dağıtılması ve onun yerine, fabrika komitelerinden delegelerinden, köylülerden ve cephelerden temsilci ve delegelerden oluşan bir Meclis; bir işçi ve köylü hükümeti, bir işçi demokrasisi. ”
Bu talepler, işçi kitlelerinin Halk Cephesi Hükümetine aktif katılım sağladıkları ve işçilerin ve köylülerin kendi yaşam koşullarının tamamen değiştiğini gördükleri zaman yapıldı. Toprak fakir köylülere daha yeni verilmişdi; ücret temeli tamamen değiştirilmişti; ve İspanyol demokrasisi ise sosyal adalet çerçevesini örgütlüyordu .

Oluşum anından ve özellikle 19 Temmuz itibaren, Halk Cephesi İspanyol halkının kurtuluşunun aracıydı. Birleşik işçi sınıfının feodalizmin boyunduruğundan sıyrılmayı başardığı bir araçtı, ve Almanya ve Faşist İtalya İspanyaya müdahale ettiği zaman,  Halk Cephesi nin önderliğinin yabancı işgaline karşı açtığı savaş, İspanyol bağımsızlık savaşı olduğu barizdi. Yerli ve yabancı faşizmin üstesinden gelmek için her siniri zorlarken, Halk  Cephesi, o zamana kadar aşağı yukarı feodal olan İspanyol toplumunu, yeni bir tür parlamento cumhuriyetine dönüştürmekte uğraşıyordu. İşçi sınıfının ve küçük burjuvazinin yaşam koşullarını çoktan değiştirmiş olan bu yeni cumhuriyetin geleceği, bağımsız bir ulus olarak İspanya'nın mücadelesiyle tartışmasız bir şekilde bağlantılıydı.

POUM liderlerinin bu konudaki tutumu neydi? Gorkin bir toplantıda açıkça şunları söyledi:
Bir Marksistin, devrimcinin bir bağımsızlık savaşında savaştığını söylemesi imkansızdır. Marx ve Engels, bir devrimcinin ülkesi olmadığını, bu savaşın bir sınıf savaşı olduğunu söyledi. ”
Her zaman olduğu gibi, Marx'tan söylem alma ve onları içerik bütünlüğünden koparıp  alıntı yapma alışkanlıklarını takip ederek, Troçkistler,  her yerde şüphe ve ihtilaf tohumlarını ekmeye çalıştılar. Onların tahriflerini teşrir etmek  yeterince kolaydır. Marx'ın kullandığı anlamda, “ülke ” kelimesinin, Halk Cephesi tarafından feodalizmden arındırılmış bir İspanya ile hiçbir ortak yanı yoktur. Marx analizini, durumun çok farklı olduğu “ülkeler ” e uyguluyordu . Lenin'in, klasik metinleri kendi özellikleri açıkça tanımlanmış olan özgül tarihi durumlara uygulama yöntemine ve uygulamadan pratik sonuçlar çıkarmaya çalışma yöntemine karşı ne kadar şiddetle savaştığı hatırlanacaktır. İspanyol işçiler, bu gün,  kendi fethettikleri ülkeyi savunuyorlar, Troçkistler, bilimsel Sosyalizm'in kurucusunun tek gerçek takipcileri olduğunu iddia ederek, sadece Cumhuriyet  in savunmasını zayıflatmaya çalışıyorlar .

Şimdi POUM'un işçilerin ve anti-faşist örgütlerin siyasi ve sendika birliğine karşı kullandığı yöntemi ele alalım .

POUM en güçlü saldırıların hedefi işçi sınıfının örgütü İspanyol Komünist Partisi oldu. Faşist generallerin meşru Hükümet aleyhindeki isyanın ilk haftalarından itibaren, savaşı, bütün İspanyol halkının içteki baskıcılara ve onların yurt dışındaki  müttefiklerine karşı mücadelesi olarak açıkça tanımlayan  İspanyol Komünist Partisinin olağanüstü tarihi başarısı hesba katılacak .

Komünist Partisi, savaşı İspanyanın bağımsızlık savaşı olarak tanımlayarak, Halk Cephesini tamamen İspanya ülkesi ile aynılaştırdı ve böylece işgalciye karşı direnişin temelini genişletti. Aynı zamanda, savaşın yürütülmesi için gerekli olan ihtiyaçlara dikkat çekti: güçlü bir savaş endüstrisi oluşturulması, düzen ve disiplinin yeniden kurulması, ülkenin tüm kaynakları ve enerjilerinin etkin biçimde harekete geçirilebilmesi .

POUM'un Komünist Parti ve PSUC (Katalonya Birleşik Sosyalist Partisi) ile muhalefetindeki tutumu neydi? POUM’un liderleri aniden İspanya Komünist Partisini karşı-devrim partisi olarak tanımlamaya başladı. POUM, bir grup demagojik talepler ortaya koyarak, Komünist Parti politikasının tüm temel noktalarına karşı çıktı.Örneğin, Komünist Partisi yoksul köylülere ektikleri , ancak sahip olmadıkları toprakları vermeyi onayladığında, POUM tüm toprağın derhal ve zorla sosyalleşmesini şiddetli bir şekilde talep etti.

Gerçekten takip ettikleri amaçları hakkında kitleleri denemek ve aldatmak için, POUM, Komünist Partisi ve PSUC u, reformistler olarak damgaladı. Kendilerini “devrimin koruyucuları” olarak ilan eden POUM’un liderleri, Komünist ve Sosyalist politik çizgiyi anlamayan işçileri çekmeyi umuduyla, “Komünist Parti’sinin ve PSUC’in yozlaşması” hakkında, göz boyayıcı   “teorik” ifadeler le “Komünist Parti’nin ve PSUC’in dejenerasyonu” konulu bir basın kampanyası başlattılar. 4 Nisan da  La Batalla'da , Komünist Partinin “Alman ve İtalyan müdahalesine çok fazla önem verdiğini” iddia eden “Komünist Partinin“ teorik yozlaşması ”hakkında bir makale vardı. Diğer bir saldırı çizgisi, Komünist Partisinin “Halk Cephesi'içindeki tüm partilerin sağında, hatta  Cumhuriyetçilerin  sağında olduğunu ilan etme biçimin aldı.

PSUC'ye (Katalonya Birleşik Sosyalist Partisi) karşı POUM, Aragon cephesindeki eylemsizlik hakkındaki alışılagelmiş suçlamayı dile getirdi:
“Dinleyin, cephede bir felç durumunda bulunan ve kolların yetersizliği nedeniyle cephenin gerisinde felç olmuş işçiler. PSUC, devrimci hareketi Aragon cephesindeki hareketsizlikten sorumlu tutmak istiyor. ”
Bütün bu zaman boyunca, bu rezil yalanları yayarken POUM'un kendisi, cephelerden çalınan muazzam cephane yığınlarını depolamak ve bu silahları işçilere karşı kullanacağı anı beklemekle meşguldü.

İşçi sınıfının birliğini bozma girişimlerinde, POUM Gençlik örgütleri arasında da çalışmaya başladı. Sosyalist ve Komünist Gençlik örgütleri, Haziran 1936'dan bu yana birleşmişlerdi ve savaşın başından itibaren, 315.000 üyeyle ülkedeki en güçlü faşizm karşıtı örgütlerden birini oluşturdular . Halk Ordusu için bir yığın kitle ve önemli kadrolar sağladılar. JSU (Birleşik Sosyalist Gençlik), İspanyol gençliğinin birliğini sağlamak ve Anarşist gençliği dahil etmekte başarılı oldukları Ulusal Gençlik Birliği'ni oluşturmak için bir yıldan fazla bir süredir çalışıyorlardı. Solcu lafazancılığın büyük bir gösterişi ile POUM, İber Komünist Gençliği olarak adlandırdığı ve gençlerin Ulusal Gençlik İttifakına katılmasını engellemek için kendine ait bir iskelet Gençlik örgütü kurmaya başladı . Genç İberyalı “Komünistler” lideri Ulusal Gençlik İttifakını “canavar bir suç” olarak nitelendirdi. Neyse ki, genç Anarşistlerin liderleri POUM tarafından kandırılmalarına izin vermedi ve Ulusal Gençlik İttifakına katıldı.

La Batalla (POUM) üyeleri tüm cephelerde savaşan JSU'ya yönelik en zehirli saldırıları başlattı ve karşı devrimci olarak nitelendirdi ve genç Anarşistlerin liderlerinin gözünde itibarsızlaştırmaya çalıştı. POUM, sendika birliğini bölmeye çalışırken aynı taktikleri takip etti. İşte bir örnek. 25 Mart 1937'de, POUM'un Sendikacı liderlerinden Pedro Bonet, (Genel İşçi Sendikası - Sosyalist) UGT'ye karşı zaten bir sürü zehir saçan  saldırı gerçekleştirmişdi:
“SEPI [küçük esnafların bir organizasyonu] UGT den ilk ayrılan olmalı. Küçük işveren ve esnafların bu organizasyonu varlığını devam ettirmek istiyorsa edebilir, ama sadece UGT nin organizasyonu dışında. UGT nin işçileri, içinde proleter olmayan unsurların var olduğu bir kuruluşta nefes alamaz ”
Aynı zamanda La Batalla İki büyük sendika, UGT ve CNT'yi hedef alan bir kampanya yürüttü. CNT'nin bu provokasyona cevabı, POUM'un ayaklanmasından bir gün sonra liderlerinin her iki sendika kitlesinin birliği çağrısıyla oldu. Barselona'da. Bir kez daha Troçkist liderlerin yıkıcı planları başarısız oldu.

Devamı


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.