Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - HÜKÜMETE KARŞI POUM



HÜKÜMETE KARŞI POUM

POUM'un  işçi sınıfı ve anti-Faşist örgütler birliğini bozmak için bütün girişimleri Halk Cephesine karşı kararlanmış olan kampanyanın bir parçasıydı. Bu iddiayı desteklemek için Troçkist literatürden çok sayıda alıntı yapılabilir. Troçkist liderlere göre, Halk Cephesi “kağıttan bir hükümet", "işçi karşıtı bir hükümet” dir. Bazen POUM provokatör öfkeyle kendinden geçti, ve bütün siyasi duyarlılığı unuttu ve Cephe Hükümetini destekleyen tüm örgütlere saldırdı. Bu saldırılar, Madrid’deki CNT organının kızgın bir cevabı ile karşılaştı;
“ La Batalla ve Kızıl Savaşçı [bir başka Troçkist gazetesi] nin, Hükümet Basını'na yönelik, Halk Cephesi'ne karşı tamamıyle yanlış kampanyalarında kullandıkları  ton la aynı fikirde olamayız. ”
Aynı zamanda POUM amaçı yaklaşan bir ateşkes hakkında yurtdışında dolaşan söylentileri yaymak olan utanç verici bir kampanya yürütüyordu. Bunu, Madrid in görkemli direnişiyle bütün dünyanın hayranlığını kazandığı ve Cumhuriyet Ordusu nun, Jaramma cephesinde Alman ve Fas ordusunu durdurduğu, Guadalajara da İtalyanlar karşı büyük bir zafer kazandığı zamanda yaptı. 

Caballero Hükümeti'nin POUM'un entrikalarına ve Cumhuriyet'e karşı ajitasyonuna devam etmesine müsade etmelerindeki zayıflıkları inanılmaz derecedeydi, - özellikle POUM'un Caballero Kabinesine karşı, Katalonya yetkililerine karşı ve daha sonra Negrin Hükümetine karşı olduğu kadar aktif olması. Özellikle Caballero'nun İçişleri Bakanı,POUM'a karşı olağanüstü bir hoşgörü sergiledi.

Bazen Trotskistler, Merkezi Hükümeti Katalan Hükümeti'ne karşı oynamaya çalıştılar, ancak her iki Hükümete karşı genel saldırı çizgisi eşit derecede şiddetliydi.

Troçkistlerin cephe için olan silahları depolarken, Hükümete saldırdıklarını ve onları (silah dağıtımında vb) gecikmeye neden olarak suçladıklarını zaten açıklamıştık. Örneğin, 17 Ocak'ta POUM’un liderlerinden Castellon Gironella yaptığı konuşmada:
“ Aragon cephesinde neden bir ilerleme olmadığını merak ediyorsunuz. Aragon cephesinde hiçbir saldırı başlatılmadı, çünkü Hükümet saldırı yapmak istemiyor ve bu saldırıyı istememesinin nedeni, o cephede olan devrimcileri silahlandırmak istememesidir. ”
Ancak POUM, silah depolamakla yetinmedi, aynı zamanda aşağıdaki mektubun gösterdiği gibi  yurtdışından silah almak için de müzakere ettiler. Bu, Alarm Grubu tarafından Prag’dan Gorkin’e gönderildi:
Prag .
22 Şubat 1937.
”SEVGİLİ YOLDAŞLAR,  
“ Elli makineli tüfek alma fırsatımız var ( Masch inengewehre , Model 6) Çekoslovakya Hükümeti'nden tamamen yasal bir şekilde, çok düşürülmüş bir fiyata. Size yazıyoruz, çünkü POUM a bu silah satışını düzenleyebilmede  POUM un bizden daha fazla şansı olacağını düşünüyoruz. Bu satışta aracı olabilirseniz, lütfen bize derhal bildirin. Silahların fiyatı 15.000 Kc olacak. tamamı. 
” Bu gizli mektuba cevabınızı beklerken, en samimi selamlarımızı kabul etmenizi rica ediyoruz, sevgili yoldaşlar.
“For Alarm Grup,

(İmza okunaksız)

“PS Biz kredi veremeyiz ve  silahlar için ödemeyi hemen (nakit) yapmak zorunda kalacaksınız.”
Troçkist kışkırtıcı iftiranın başka bir biçimi, , Merkezi Hükümetinin, Basklara ve Katalonya ya özerklik verdiğini ilan etmek oldu. Arquer in bir konuşmasında söylediği gibi: çünki “kendilerini yönetme gücleri yok”. Bu aptalca dedikodu, işçi sınıfının ve özellikle de Komünist Partinin siyasi güçlerinin her zaman Ulusal azınlıkların şampiyonu olmasına rağmen, yayıldı. Bu arada, POUM, Katalonya Hükümeti'ni itibarsızlaştırmak için ellerinden gelen herşeyi yaptı. La Batalla da (20 Aralık 1936) açıkladılar;
“Cephe ardındaki sıkıntıların ve öndeki tutarsızlıkların ve karışıklıkların nedeni . Yeni Kabine, kendisi olarak, faşist güçlere  bir avantaj ”.
Bu tutum, Salamanca ve Seville'deki Faşist radyo istasyonları tarafından yayılmakta  olan propaganda ile aynı zamana denk geldi. Nitekim, özellikle İspanyol Hükümeti'nin Avrupa'nın demokrasileriyle olan ilişkileri sorunuyla, birçok başka noktada , aynı zamana denk geldi. POUM bu ilişkileri  zorlaştırmak için ellerinden geleni her şeyi yaptı.

POUM, Cumhuriyete karşı cömert davranışıyla İspanya halkının sempatisini ve dostluğunu kazanan Sovyet Hükümetine sürekli olarak saldırdı. SSCB ve İspanya'nın etkin dayanışması Troçkist liderleri çileden çıkardı. Onlar “Sovyet yardımı”na  karşı şiddetli bir kampanya başlattılar ve dünyanın Faşist Gazetelerinin yazdığı, Rusya nın İspanyanın iç işlerine karıştığı, vb. bütün iddiaların  her birini yaygaralarla kullandılar:
“ Katalonya işçi sınıfının kendi kaderinin mutlak efendisi olmasını istiyoruz.”
18 Aralık 1936'da, POUM Merkez Komitesi, Sovyet yardımı sorunuyla ilgili kararı açıkladı:
Maddi yardım karşılığında, İspanyol işçilerin önderliğine müdahale edebilen bu sistemi durdurmak istiyoruz.”
Bu nedenle, POUM'un Merkez Komitesi, uluslararası faşizmin bakış açısını kucakladı. POUM, Faşist gazetelerde basılan, ve Gestapo ajanları tarafından yurt dışında yayılan hikayeleri tekrarladı.

9 Aralık'ta Sovyetler Birliği'nden kovulmuş olan Victor Serge'nin La Batalla çalışanlarına katıldığı açıklandı. Bu güne kadar, POUM, Troçkistlerle herhangi bir ilişkisi olduğunu reddetmişti. 24 Ocak 1937'de bu inkârda  ısrar ettiler. La Batalla nın açıklaması:
“ Troçkist değiliz, ancak işçi sınıfı hareketindeki bu eğilimin diğerleri kadar meşru olduğunu düşünüyoruz.”
Ama bu yalan uzun sürmedi. Komünist Partiden kovulan ve Troçkist ideolojiyi benimsemiş POUM'un liderleri kısa bir süre sonra kendilerini "gerçek yüzleriyle" ortaya çıkartınca, bu sahtecilik çok uzun sürmedi. POUM'dan bir delegasyon, Meksika'da Troçki'yi ziyarete gitti; 

Troçki'nin oğlu Sedov gittikçe daha gizli seyahatler yaptı ve POUM liderleriyle ilişkileri daha da yakınlaştı. Sözde "Bolşevik Leninist Dördüncü Enternasyonal'in hayalet bölümü, POUM'un liderleriyle tam bir uyum içinde çalıştı. Gorssin’in Barselona’daki dairesinde arama yapıldığında ortaya çıkan bir belge kütlesi bunun kanıtıdır.

Devamı


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.