Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - POUM'un Geri cephede disiplini bozma çabaları


POUM'un Geri cephede disiplini bozma çabaları

Aşağı yukarı aynı özgün saldırı fırsatlarına sahip iki güç arasındaki bir savaşta, cephe arkasındaki moralin belirleyici bir rol oynadığı, askeri tecrübenin köklü bir gerçeğidir. 

Alman ve İtalyan müdahalesi karşısındaki dezavantajına rağmen , Cumhuriyetçi İspanya, yalnızca temelde Faşizme,  aynı zamanda kendi ekonomik çıkarları nedeniyle düşmanca olan çok sayıda işçi, köylü ve küçük burjuvaziden oluşan rezervlerinin ezici üstünlüğüne güvenebilirdi. 

Franko'nun Tagus Vadisi'ndeki taarruzuna başlamak için Mağribi birliklerine güvenmek zorunda kaldığı iç savaşın ilk günlerinden itibaren, sadece paralı askerler ve yabancı müttefiklerin yardımıyla İspanyol halkına karşı mücadelesini sürdürebileceği açıktı. İspanya halkının ezici çoğunluğu Faşizme karşıydı ve meşru hükümetlerinin saflarında toparlanmışlardı. Sonuç olarak, Hükümetin rezervlerinin üstünlüğü, silah ve askeri teknik eksikliğini telafi etmeye yardımcı oldu. Ve asilerin (faşistlerin) bu üstünlüğü mümkün olan her yolla engellemeye çalışacakları belliydi.


İlk iki Hükümetlerin inanılmaz zayıflığı nedeniyle, POUM un Cumhuriyetçi cephenin arkasında isyancıların açık enstrümanı haline gelmesine, ve düzeni ve disiplini bozmasına ve her yerde nifak tohumlarını saçmasına izin verildi.

Bir isyanın ezilmesinden sonra herhangi bir Hükümetin ilk aşikar görevi düzeni yeniden sağlamaktır. 

Ve Cumhuriyet Hükümeti, isyanın ilk günlerinde iyi hizmet sunan disiplinsiz grupların ısrarına artık tahammül edemedi, ancak asıl üyelerin çoğu  cepheye gitmişti ve şimdi düzensiz unsurlar ve  Beşinci Kolun Faşistleri için toplanma merkezleri  haline geldi.

Merkezi Hükümetin işçiler den işe alarak değiştirdiği ve yasal bir temele dayanan  bu devriyeler, Katalonya ve sahil illerinin ekonomik yaşamını rahatsız etmeye devam etti. Asıl üyelerin, Halk Ordusuna katılmak için cepheye gittikleri hızda, düzensiz unsurlar devriyelere katıldı ve onları kamu düzenine gerçek bir tehdit haline getirdi. Geçiş yollarını işgal ettiler, keyfi olarak köylerin kontrolünü ele geçirdiler ve onları yağmaladılar.

POUM bu devriyelerin en ateşli şampiyonu oldu ve Katalonya Genel Konseyi Başkanı basına, bu düzensiz durumun devam etmesine izin veremeyeceğini açıklasa da, Troçkistlerin etkilediği Katalonya Hükümeti Mayıs ayında Barselona darbesinin sonrasına kadar, temizlemesini etkileyemedi.

POUM'un canice yıkıcı taktiklerinin bir başka örneği, Katalonya'ya akan mültecilere yönelik tutumu ile ortaya çıkmıştır. 

Madrid’deki durumun aniden kritik hale geldiği ve sivil nüfusun Alman ve İtalyan uçaklarının korkunç bombardıman baskınlarına maruz kaldığı, Kasım 1936’da, Hükümet sivillerin Madrid’den kıyı bölgelerine, daha önce örgütlenmekte olan bölgelere tahliyesini hızlandırdı. Katalonya halkı tarafından yüz binlerce kadın ve çocuk açık kollarla karşılandı, ancak POUM anında mülteciler ve yerel halk arasında kötü hisler uyandırmaya çalışma fırsatını buldu. 

Şu anda tutuklu bulunan POUM liderlerinden biri olan Andrade, La Batalla 8 Aralık 1936'da:
Mülteciler, iç savaş döneminde yaşadığımızı anımsamalı ve şikayetlerini sürdürmeye devam etmemeli, kendileri için Madrid'de olduğundan daha rahat bir yaşam sürdürmeyi denemek onların tek amacıdır”
POUM mültecileri yiyecek kıtlığı ve evler, tramvaylar ve halka açık yerlerde ki aşırı kalabalığın nedeni olarak suçladı.

Devamı
SONUÇ

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.