Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - İsyancıların maaşında Troçkist Ajanlar

İsyancıların maaşında Troçkist Ajanlar

16 Haziran 1937'de Cumhuriyet polisi İçişleri Bakanı emriyle POUM liderleri Nin, Gorkin ve Andrade'yı tutukladı ve onları ihanetle suçladı. Özellikle Nin e karşı deliller  asilerle örgüt arasındaki ilişki artık herhangi bir şüphe götürmeyecek nitelik taşıyordu. En sansasyonel ve suçlayıcı belgeler küme halinde Madrid Peru Büyükelçiliği nde yapılan bir arama sırasında keşfedildi.

Falanjistler ve Faşistler, tutuklanmadan önce belgeleri imha edememişlerdi, çünkü polis temkinli ve zekice çalıştı. Bir aydan fazla bir süre, hamleyi yapmadan önce,  delil toplamak ve gelişmeleri takip etmekle uğraşıyorlardı. Hamleyi yaptıkları zaman 200'den fazla kişiyi tutukladılar ve aralarında bazı ekiplerin genelkurmayında ve Ordu tedarik hizmetinde yüksek pozisyonlarda manevra yapanlar vardı .

POUM'un liderlerinin, Franco'nun Beşinci Kol uyla işbirliği içinde, Madrid'e bir alıcı ve verici istasyon kurduklarını ve Faşist bölgesi ile bağlantıda kalmak için kullandıkları da keşfedildi. Çalışmaları kesinlikle gizli olan bu örgüt, en önemli üyelerinden bazılarını Madrid’deki bazı yabancı elçiliklerin de saklamış ve o zamana kadar polislerin gözlerinden uzak tutmayı başarmışlardı. Peru Büyükelçiliğinde bulunan belgeler arasında, Casa del Campo’da Madrid’i savunan uçaksavar bataryalarının ve Cumhuriyet bataryalarının tam konumlarını gösteren planlar; Merkez ordusunun dağıtım planları, personel haritaları ve tamamıyle askeri nitelikte olan diğer pek çok planların, genel merkezden alındıklarından şüphe duyulamazdı. Ayrıca faşist topçular için talimatlarla dikkatlice eklenmiş ayrıntılı bir büyük ölçekli Madrid haritası da vardı. Şu andan itibaren,  büyük casusluk örgütündeki Troçkist liderlerin yardakçılığını, yardım etmeyi hiç bir zaman  bırakmadıklarını göreceğimiz gibi, temelde ispatlanmış oldu.

Madrid haritalarından birinin arkasına, görünmez mürekkeple ve koduyla, aşağıdakiler yazılmış:
“Generalissimo'ya kişisel olarak aşağıdakileri iletiyorum: Kızıl birliklerin yerleşimleri ve hareketleri hakkında toplayabileceğimiz tüm bilgileri size anlatıyoruz; verici istasyonumuz tarafından verilen en son bilgiler, bilgi hizmetlerimizde muazzam bir gelişme olduğunu gösteriyor. ”
Mesaj devam ediyor:
“Elimizde 400 adam var. Bu adamlar iyi silahlanmış ve isyancı bir hareketin itici gücünü oluşturabilmeleri için Madrid cephesinde elverişli bir şekilde yerleştirilmişlerdir. Adamlarımızın aşırıların içine sızmalarını sağlama konusundaki emriniz başarıyla yerine getirildi. Propagandadan sorumlu iyi bir adama sahip olmalıyız.Bana verdiğiniz emri yerine getirirken, diğer şeylerin yanı sıra, POUM'un liderleriyle röportaj yapmak için Barselona'ya gittim. Onlara tüm bilgi ve önerilerinizi verdim. 
Sizin ve onların arasındaki iletişimdeki kopma verici istasyonundaki arıza ile açıklandı,  ben oradayken tekrar çalışmaya başladı . 
En önemli soru hakkında zaten cevabı almış olmalısınız. N., yabancı arkadaşlarının dışında onlarla iletişim kuracak tek kişi benim olmam gerektiğini aranje etmeninizi istedi. POUM'un çalışmasını canlandırmak için Madrid'e  adam gönderecekleri yönünde bana söz verdiler. Eğer güçlendirilirse, POUM, Barselona'da olduğu gibi, burada da hareketimiz için sağlam ve etkili bir destek olacaktır. Yakında size yeni bilgiler göndereceğiz. Eylem gruplarının örgütlenmesi hızlandırılacak.”
POUM'un merkezinde, POUM'un lideri Andres Nin'e yazılan bir mektubun metni.
Bayonne , 12 Temmuz 1937, 
POUM Yönetim Kuruluna eski talimatlarımı onaylıyorum. Sonunda, daha önce bahsettiğimiz aşağı Pyrenes'deki gruplar arasında bölünme belirgin hale gelmiştir. Bu dağılmadan faydalanabilirsek, kendi partimizin yeni bir grubunu oluşturabiliriz. En iyileri arasında, özellikle güçlü olan Walter ve Bobinof, St. Jean de Luz'dan olanlarla aynı fikirde değiller çünkü adamalarını tam talimat olmadan önce güvencesiz bir göreve göndermeyi reddediyorlar. Bayonne adamları sadece sonuçlardan emin olduklarında harekete geçecek olsalarda, uygun yetkilere sahip olmalıyız. Bir şey özellikle ilginç: bize Barselona'dan materyaller gönderiyorlar ve partinin dağılımını tesbit edebileceğimiz çeşitli göstergeler; Tüm sorunlara kesin olarak karar verecek ve kararlı bir grup kurmaya çalışacağız . . . .
Franko'nun karısı şimdi Fransa'da. Önceki bir haberleşmede Barselona'ya gitmesi gerektiği önerildiğini hatırlayabilirsin. Bu bize Bonet Quim ile tartışılan konuda  ne gibi fırsatlar sağlayabilir? Bununla birlikte, bizim için son derece yararlı olabilecek bu grubu, hem maddi hem de ideolojik olarak desteklemenin hayati önem taşıdığı konusunda ısrar ediyorum; ama bunun için Walter'ın Barselona'ya gideceğinden emin olmalısın. C. zaten Perpignan ile temas kurdu. Bugün nerede olduğumdan kesin olarak haber almak zor. Bütün bunların telgrafla alındığını bana bildirmelisin ve üzerinde harekete geçip geçmeyeceğinği konusunda niyetini bana bildirmelisin. 
Salut ve POUM
İmza : “IMA .”
Yukarıdaki belge, POUM liderlerinin Franco'nun ajanlarıyla  olan içiçeliğin bir sürü kanıtından sadece birisidir. Örneğin, aşağıdaki, Barcelona 158 Bailen Street de POUM'un gizli merkezinin bulunmasının ardından, Barselona  Prefect Polisinin ,20 Ağustos 1937 tarihinde  valiliği tarafından yayınlanan açıklamalardan birisidir.
“Evin sahibi Carmen Llorenis ve kızı Maria Antonia Salines ve Alman Walter Schwarz tutuklandı. Evde  faşist propagandaların yanı sıra POUM'un gizli yayınları bulundu. "
Açıklama, Fransız sınırını birkaç kez geçmiş olan tutuklanan kişilerin Franco'nun ajanlarıyla temas halinde olduğunu kanıtladığını da ilave ediyor.

Ve işte, ekoları henüz azalmamış  olan 23 Ekim 1937'ye dayanan son dava.

23 Ekim 1937'de Barselona Polis Şefi, kendisini Madrid'in savunmasında dikkat çekici enerjisi ve yenilginin ruhuna karşı yürüttüğü mücadele ile ayırt eden, Ordu subayı Albay Burillo,  uluslararası basın temsilcilerini bir konferansa çağırdı ve onlara aşağıdaki tebliği verdi:  ayrıca POUM'un İspanyol isyancılarla olan işbirliğini  ortaya koyan  tebliğin içeriği şunları söylüyor:
“Polis, Cumhuriyetin tüm bölgelerinde ve özellikle Katalonya'da faaliyetlerini genişletmiş olan isyancıların genelkurmayı tarafından yönlendirilen askeri  nitelikte bir casuslar örgütünü ortaya çıkardı, 
“Bu örgüt ajanlarını Ordunun hayati merkezlerine - piyade, topçu, tank - Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri - içine sokmuş. Bu örgüt düşmana bizim askeri plan ve hazırlıklarımız, hava alanlarımız ve birliklerimizin konumu, cephane tedariki ve çeşitli askeri faaliyetlerimiz hakkında gizli bilgiler göndermiş.
“Bu  Cumhuriyet topraklarında çalışan casusların hareketlerini yönlendirmek ve topladıkları bilgileri daha iyi ve daha hızlı bir şekilde kullanmak için, eski General Franko, Perpignan'daki genel personelinin gizli servis bölümünün bir şubesini organize etmişti. 
Perpignan deki bu gizli servis bölümü, Perpignan ve Cumhuriyet'in farklı şehirleri arasında düzenli iletişimi muhafaza eden irtibat-casusları vasıtasıyla, casusluk kuruluşlarla bağlantı ağı kurmuştu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, şu anda tutuklananların imzasını taşıyan, düşmana iletilecek askeri nitelikte gizli bilgiler içeren bir dizi belgeye sahibiz.
“Mahkumların ifadeleri ve bulunan belgeler, örgütün aynı zamanda  sabotajla uğraştığını ve önemli askeri binaları, köprüleri, cephaneleri vb. yok etmek istediğini ve bazılarının Hükümetin önde gelen üyeleri ve ordunun liderlerine suikast planlamaları yapıldığını gösteriyor. "
“ Örgütün önde gelen üyelerinden biri olan Roca'nın evinde yapılan aramada, iki yatak arasında, son derece önemli bazı belgeler ortaya çıktı. Roca'nın kendi açıklamaları casusluk örgütünün en önemli merkezlerinden birinin, çoğunluğunu POUM un yaygın ve iyi organize olmuş grup üyelerinden oluştuğunu gösterdi. Bu grup ta kendi seçkin işareti olan C harfi vardı, ve casuslar ağındaki ajanların her biri C harfi ve ilgili bir sayı ile tayin ediliyordu."
“18 Eylül'de gerçekleştirilen Roca'nın babasına ait kitapçıda yapılan bir aramanın sırasında,  bulunan Franko'nun genel kurmayına gönderilen bir mektupta,  aşağıdaki şu bilgileri tespit edildi:
'(1) Ajan C.16 liderliğindeki grup, geçen Ağustos'un 5 inci gününde,  operasyonların belirleriyic bir anında,  K ve M Bölümlerinde üç ağır silahı etkisiz hale getirme eylemini başarmıştı. 
'(2) Örgüt, Ebro da köprüleri havaya uçurmaya hazırlanıyor. 
'(3) Örgüt, silah taşıyan askeri bir trenin geldiğini ve silahların özelliklerinin  General Franko'nun personeline verildiğini bildirdi. 
(4) Aragon cephesindeki ağır silahlar -toplar hakkında bilgi. 
'(5) Yiyecek  konusunda örgüt, halk arasında protesto gösterileri provokasyonları başlattı. 
(6) Halk Ordusunda önde gelen isimlerden Walter ve Modesto'ya suikast yapılması için önerilerde bulunuldu. 
'(7) Cumhuriyet Bakanlarından birinin hayatına yönelik bir girişim için öneriler yapıldı, arabasını sürerken saldırı girişiminde bulunma fikri…. El bombasıyla donanmış iki adam Bakan'ın arabasını takip etmeli. Bakan'ın yaşamına karşı bu suikast girişimi ni yürütme görevi POUM un  C.18 ve C.23 olarak tescil ettiği iki üyesine verilmişti.'
“Mektupta el bombalarının yapıldığı POUM atölyesinin bir planı bulundu.  
“POUM casusluk örgütünün liderleri bu mektupta, POUM gizli ajanların tüm listesinin sadece önde gelen iki kişide , Valensiya'da tutuklanmada mahkemeyi bekleyen iki POUM üyeleri tarafından bilindiği için, ağdaki ajanların hepsinden yararlanmanın mümkün olmadığından  şikayet ediyorlardı. ”
İspanya polisi tarafından Dünya Basınına iletilen bu resmi belge, bu büyük casusluk olayını kapsayan peçeyi kaldırdı ve bir kez daha POUM'un  Franko ajanlarıyla işbirlikçiliğini açıkça ortaya koydu.

Bulunan böylesine çok çeşitli belgeleri, Barselona polisinin yukarıdaki raporu sadece  temellerle sınırlama zorunda bıraktı. Bu buluşlardan sonra, yetkililerin ilk düşüncesi, ajanların, sanıklardan  kendi imzaları bulunan belgelerin ve bu belgelerin bir listesini hazırlamaktı (bunun fax ı Ek'te yayınlandı). İşte polis belgesinin yazılı bir metni:
“10 Eylül 1937 sabahı saat ikide Gerona ilçesinde, ajanlar Isidro Nogues Luis Fabrigat Fernando Quadrado Eduardo Montero, Miguel Parraga Antonio Rupat Stanislav Ferres ve Antonio Gonzales, devlet enformasyon bakanlığı na bağlı (en son sekreterlik konumunda), Polis Şefi tarafından yayınlanan arama emrini, 58 yaşındaki José Roca Falgueras ikametgahında, Andres ve Gerona’nın oğlu, Gerona’nın yerlisi, 6 Carreras Peralta Sokağı'nın üçüncü katında yaşıyor. Kendisine ait olan aynı sokağın 2. Numaralı  bir kitapçıya girdiler ve kendisinin ve oğlu Joaquin Roca'nın huzurunda, söz konusu dükkanın tüm ofislerini ve mobilyalarını kapsamlı bir şekilde araştırdılar. Kestane renginde 48 cm uzun, 30 cm  geniş ve 14 cm yüksek fiber bir çanta dükkanın arkasında, bir odanın sol köşesinde bulundu. Ayrıca 24 cm uzun,  18 cm geniş , ve 9 cm  yüksek bir demir kutu bulundu. Bavulun içinde aşağıdaki belgeler bulundu:
“Yirmi beş farklı türde bomba ve el bombası üretimini tarif eden beş plan. Farklı savaş malzemelerinin inşası hakkında ayrıntılı bilgi veren 10 diğer plan. Söz konusu bombanın yapısını ve iki motorun mekanizmasının ayrıntılı bir planını tanımlayan iki diyagram. 
“Söz konusu belgelerin altında şu şekilde bir damga var: 'Savaş Dairesi, POUM, Merkez Askeri Komitesi.' 
Mme'ye gönderilen bir mektup. M. Ferrer için Barolet, 40 Rue des Augustins , Perpignan ve içinde üç sayfa kâğıt ve casusluk ve organizasyon sorunlarına ve Cumhuriyet Hükümeti üyelerine karşı terör eylemlerine değinen, büyük harflerle el ile yazılmış, birkaç metin basılmış bir yığın metin. 
“ Valizde ayrıca farklı tarihli elli gazete vardı. Bahsedilen demir kutu, aynı zamanda, İspanya Merkez Bankası ndan 100, 50 ve 25 peseta, ve geri kalan paralarla toplam 11,825 peseta parayı içermektedir. 
“ Dükkanın kasasında 135 peseta değerinde para, 2 peseta sı gümüş değerine. Masada bir mektup ve bir kartpostal ve bir tabanca vardı. 
“ Joaquin Roca'ya ait bir paltoda, bir harf ve kullanılmayan zarf bulundu, 8 sayısını taşıyan ve üç adet 1000 peseta para içeren zarf.”
Bu belge, araştırmaya katılan her bir ajan tarafından ve aynı zamanda esas sanık Joaquin Roca tarafından imzalandı .

Şimdi polis raporunun dördüncü fıkrasında belirtilen mektubun tamamı devam ediyor. Bu mektup Barselona'dan Perpignan'a ve ardından Franko'nun karargahına yollanacaktı:
İrtibat ajanlarının tüm gizli ispiyon gruplarını bilmemesi gerektiği yönündeki talimatlarınızı dikkat ediyoruz. Geçici olarak, C.4 grubunun ajanını, C.19 ajanı dördüncü defadır gelmediği için - daha sonra hasta olduğunu öğrendik-, C.12 grubuyla temas halinde tuttuk. Telsiz mesajınıza uygun olarak, henüz yakalanmayan POUM ajanlarından tüm gizli bilgileri size göndereceğiz; bunu sadece "Litus" ile göndereceğiz. Diğer gizli ajanlardan gelen bilgiler size daha önce olduğu gibi gönderilecektir. Gizli POUM ajanlarımızın çalışmalarını hızlandırma işi çok yavaş gidiyor. Tüm ajanlarımızı bile bilmiyoruz, çünkü tam bir liste sadece bildiğiniz gibi Valensiya'da yargılanmayı bekleyen cezaevinde bulunan 'Autor' ve ' Clavel ' tarafından biliniyordu. Yukarıda belirttiğim gibi, sizi buraya C.5 ve C.8 ajanları tarafından toparlanan aşağıdaki bilgileri ' Litus ' ile göndereceğim .  
”( 1) Adamlarımız, 25 Ağustos’ta 25. Birliğin silahlarının üçünü en kritik anda etkisiz hale getirmeyi başardı. Bildiğiniz gibi, 45. Birliğin dört silahını etkisiz hale getirmişlerdi. Bu iş, lideri belirgin bir şekilde ümit verici görünen C.16 grubu tarafından yapıldı.
”(2) Sorunuza cevap olarak C.16 Aragon cephesinde doksan tane 75 mm değil 9 tane olduğunu belirtti. Bir yazım hatası ilk raporumuza girmiş görünüyor. Sadece yedi  tane 76 mm top var. Diğer silahlar için yeterli cephane olsa bile, 76 mm toplar için yeterli cephane olmadığı gerçeğine dikkatinizi çekmek isteriz. Dikkatimizi topçuları faaliyet dışına çıkarma  üzerine yoğunlaştırıyoruz.
”(3) Adamlarımız Ebro üzerindeki köprüleri havaya uçurmaya hazırlanıyor. Yeterince patlayıcımız var ve bazı adamlarımız deneyimli dinamitciler. Köprülerin kontrolünü inceliyoruz ve nasıl korunduklarını bulmaya çalışıyoruz. 
”(4) Ajanlarımızdan havacılık konusunda henüz bir rapor almadık. "İmparator" önümüzdeki hafta Cancasnos a geri geliyor ve de Caspe'de de duracak. 
”(5) Çatışma tekrar başlar başlamaz Walter ve Modesto’nun suikastı için hazır olacaklarına söz verildim. 
”(6) Rosas'ta boşalan gemide 4 Eylül'de ne kadar malzeme geldiğini bilmek istediniz. Yaklaşık 140 hafif makineli tüfek ve 1000'den fazla Mauser tüfek mahfazası vardı. 
”( 7) Bana C.29 ve C.41'in kim olduğunu soruyorsunuz. Önceki mektuplarımın birinde, gizli ajan gruplarının aktif liderleri olduklarını söyledim - Rosalio Negrete (Blackwell) ve Gisella Winter Gerster. İlgilendiğiniz Walter Schwarz şu anda hapishanede değil; Henüz beni görmeye gelmedi ama bu onun tarafından dikkatlilik.
”( 8) C.18 ve C.23'e Prieto hakkındaki talimatlarınızı kendim verdim. POUM grubunun çalışmalarını canlandırmak için onları Valencia'ya gönderdim. Ekteki C.18 ve C.23'ten gelen mektuptur. Gördüğünüz gibi, talimatlarınız başarıyla yerine getiriliyor. 
“ Bana gönderdiğiniz bomba üretimi için tasarımları ekliyorum. 
”( 9) Radyonun yedek valf lerini bekliyorum - Onlar elimde olmalı yoksa  ilk yanlış giden bir şey olduğunda (bağlantımız) kesilecektir. 
“PS. (1) Bana 45.  Bölüm komutanı Kleber'in görevden alındığı ve Hans'ın yerine konulduğu söylendi. 
(2) Flor'u  şimdi gördüm. POUM'un aktif üyelerinin çoğunluğunun katılacağı bir ayaklanma için güçlü hazırlıklar yapılıyor . Kadınlar arasında bir gösteri düzenlemek için yiyecek sıkıntısından büyük ölçüde faydalandık. Bu iki gün içinde gerçekleşmeli. ”
Yukarıdaki belgenin (ekinde Ek olarak verilen) yazarı tarafından imzalı olduğu ve otantik olarak onaylandığı görülecektir. Şimdi de bu belgeler kümesi arasında bulunmuş, ve C.18 ve C.23 ajanlarına verilen, el bombası ile Prieto, Milli Savunma Bakanına suikast “talimatlar”ı nelerdi, onları ortaya seren şu notla devam edelim;

(İspanya Halk Ordusu'nun en popüler komutanlarından biri olan General Walter'ı öldürmeye teşebbüs, plana uygun olarak yerine getirilmedi ve başarısız oldu; Walter Madrid'deyken bir gece hayatı için bir girişim yapıldı, ama neyse ki başarısız oldu.)
Prieto’ya suikast girişimiyle ilgili belgenin metni:
 4 numaralı mektup
“P. ile ilgili olarak, dikkatlice izledikten sonra şu sonuca vardık: çok iyi korunduğu için P ile ofisinde röportaj yapma fikrinden vazgeçmeliyiz. Bu bölgede her zaman çok sayıda insanın dolaştığı gerçeğini de hesaba katmalıyız. Otomobilleri çok dikkatli takip ettik ve Betera'ya giden yolun en iyi seçenek olacağını düşünüyoruz; bu yolda trafik çok düzensiz. Plan için iki tane aracımız var. El bombalarının onun için en iyi seçenek olduğuna karar verdik. Şimdi adamlarımıza bombaları atmanın doğru yolunu öğretmekle meşgulüm. İmza. ”
Son olarak, burada daha uzun ama yoğun, ilgi çekici bir delil var. Bu, esas sanıklardan birisi olan Joaquin Roca'nın (mahkemede) çapraz incelemesinin resmi raporudur :
” Barselona kentinde, 20 Eylül 1937’de, saat 12.55’te , inceleme temsilcisi Antonio Gonzales Cruz’dan genel sekreter kapasitesinde, José Maria Balart Ramon önünde, ben, 23 yaşındaki, Gerona’nın yerli si ve sakini olan, 6 No.'lu Dr. Carreras Peralta Caddesi'nin üçüncü katında, 2. kesimde yaşayan , Joaquin Roca Falgueras ve Carmen Amich'in oğlu,  Joaquin Roca Amich,  Escuero , özgürce ve kendiliğinden ifade veriyorum:
”(1) Suçlanana Soru : Casusluk yapan bir örgütün bir parçasını kurduğunuzu ve Franko'nun genelkurmay temsilcilerine göndermek için askeri sır raporlarını aldığınızı itiraf ediyor musunuz ?  
Suçlanan : Evet. Benim bir casusluk örgütünün parçası olduğum doğrudur ve ben General Franko'nun genelkurmay temsilcisine göndermek için askeri sır raporlarını aldım.
”(2) Suçlanana Soru: Bugüne kadar, General Franko' için casusluk çalışmalarını kim yönetti ve bu örgütü yöneten,  ya da şefi nerede? 
Suçlanan : İspanya'da casusluğu kimin yönettiğini bilmiyorum, ama Perpignan'daki casusluk çalışmalarından sorumlu, Perpignan kasabasında yaşayan, benim şefim Ramon Xifra Riera olduğunu biliyorum.  
”(3) Suçlanana Soru: General Franko'nun istihbarat servisinin merkezleri nerede ve bu merkezlerdeki en önde gelenler kimler? 
” Suçlanan : Franko'nun casusluk merkezinin nerede olduğunu bilmiyorum. Tek bildiğim Perpignan’daki General Franko’ya casusluğu yönlendiren bir merkez olduğu ve bu merkezin şefinin Ramon Xifra Riera  olduğu. 
”(4) Soru: şefinizden Franko'nun personeli üzerine, askeri casusluk hakkında  ne tür talimatlar aldınız? 
Suçlanan : Şefim Ramon Xifra Riera, İspanya’ya giren savaş malzemelerinin doğası ve miktarı, Katalonya kıyılarındaki savunma çalışmaları, cephe arkasındaki nüfusun moral ve duyguları hakkında bilgi vermemi istedi. Ayrıca Aragon cephesindeki durum hakkında raporlar ve benden genel nitelikte diğer çeşitli bilgiler istedi.
”(5) Soru: Ne şekilde  siz ve Franco'nun personelinin ajanları arasında ki iletişim hangi yolla düzenlendi? 
” Suçlanan : Şefim Ramon Xifra Riera , bana bilgilerimi görünmez mürekkeple yazmam ve postayla göndermem gerektiğini yazdı. Yetkili makamların şüphesini uyandırma ihtimalinin düşük olması nedeniyle kartpostal kullanmamı tavsiye etti. Riera ayrıca, daha sonra, benim elde ettiğim bilgileri, kendisini Cosme Dalmau Mora'nın evinde Dax adı altında sunacak olan bir adam tarafından taşınmasını sağlayacağını söyledi. Bu adam hiç ortaya çıkmadı. Şef Riera’ya, ona postayla daha fazla rapor göndermek istemediğimi söyledim ve gelecekte, onları her zaman Cosme Dalmau Mora’nın Faşistlerin ve  asker firarilerin Fransa’ya sınırı geçmelerine yardımcı olmak için kullandığı insanlardan biri tarafından göndereceğimi söyledim. Cosme Dalmau Mora'nın kendisi ve Franko'nun Perpignan'daki temsilcisi ile birlikte çalışan diğer ajanları vardı. Cosme Dalmau Mora ayrıca  Faşist mültecilerin yurt dışında savaşmalarını da organize etti. Cosme Dalmau Mora aynı zamanda Katalonya'da da önemli bir insandı ve Franko için çalışan bir grup casusun şefiydi. Bu ayın 13'ün de,  Pazartesi günü (13 ya da 14'üncü olup olmadığından emin değilim) Mora bana önümüzdeki Pazar günü on beş kişiyi Fransa'ya dağlardan kaçıracağını söyledi. 
“ Sanığın yorulması nedeniyle, bu ifade, belirtilen gün saat üçte sona erdi. Uygun bir zamanda devam edilecektir. Muayene memuru, sanık ve ben, sekreter kapasitemde onayladığım belgeyi imzaladım.
Sanık İmzalı:
JOAQUIN ROCA.
Sekreter kapasitesinde inceleme görevlisi İmzalı:
ANTONIO GONZALEZ
İkinci Açıklama
“ Barselona kentinde,  18 Eylül 1937’de, 1.15’de ,Isidro Nogues Porta ve sekreter Joaquin Roca Amich’in önünde, ben Joaquin Roca Amich özgürce ve kendiliğinden ifade veriyorum: 
”(1) Sanığa Soru: Katalonya ile Franko'nun Perpignan'daki merkezi arasındaki tek casusluk bağlantı siz misiniz? 
Suçlanan : Hayır. Aşağıdaki gerçeklerin gösterdiği gibi başka casusluk izleri de var. Cosme Dalmau Mora aracılığıyla mektuplar aldım ve son zamanlarda bana Ferrer adı altında gelen bir adam aracılığıyla gönderilen başka bir mektup aldım. Başka bir gerçek var. Mora bir defasında bana Ramon Xifra'dan  mektupta bir paragraf gösterdi. Riera dedi ki: Bizi Roca ( Litus ) ile temasa geçirirseniz faydalı olur. ' Bu, General Franko'nun hizmetinde casusluk grubuna katılmak zorunda olduğum ilk davetti. 
”(2) Soru: Üyesi olduğunuz casusluk grubu, Katalonya’da, Franco’nun Perpignan’da görevli kadrosunda çalışan tek grup mu? 
” Suçlanan: Hayır. Franco'nun Perpignan'daki Katalonya'da çalışan kadrosunun yönettiği başka gruplar var, ama onlar gizli oldukları için tanımıyorum. 
”(3) Soru: Franko'nun Perpignan'daki casusluk hizmetine gönderdiğiniz raporların karakteri nedir ve onlara ilettiğiniz en önemli bilgi parçaları nelerdir? 
” Suçlanan : Franko'nun casus grubuna Perpignan'da gönderdiğim raporlar, el yazımda yazılan ve yatağımın minderleri arasında bulunan mektuptan görebileceğiniz gibi gizli askeri bir nitelikte. 
Bu mektubu, Franko'nun Perpignan'daki personelinin ajanına göndermeye hazırlanıyordum. Aslında, raporlarım Katalonya kıyılarındaki bataryalar, kalibre ve silah sayısı, uçaksavar savunması, hava alanları, benzin tedariki konularını ele aldı. 
Benim raporda, Aragon cephesindeki  tanklar, Ordu hakkında bilgi gönderdim, ve özellikle Cumhuriyetçi Hükümete karşı kullanılması mümkün olabileceğini düşündüğümüz önemli grup faşist subayların varlığı hakkında bilgiler. Ayrıca faşist davaya bağlı topçu sayısı hakkında raporlar gönderdim. 
”(4) Soru: Sadece  casusluk mu yaptın, ya da sabotaj eylemlerinde ve Cumhuriyetin Milli Savunması için vazgeçilmez olan  malzemenin imhasında yer aldın mı? 
Suçlanan : Hayır, hiçbir sabotaj veya yıkım işinde bulunmadım. 
” Soru : Bu doğru değil. Örgütünüzün sabotajla meşgul olduğunu biliyoruz . 
Suçlanan : Ben sadece
Perpignan de Franko'nun temsilcisi olan Şefim Riera ya,  Ter, Fluvia ve La Muga nehirleri üzerindeki üç köprüden birinde, cepheden Barcelona'ya uzanan demiryolu hattı üzerine, Cumhuriyetin savunması için büyük miktarda savaş malzemesi bu çizgide taşındığı için havadan bombalanma yapılması gerektiğini önerdim . 
Riera ya mektupta hiçbir uçaksavar savunması olmadığını, sadece eski bir yarı yararsız makineli tüfek olduğunu, hava saldırısı gerçekleştirilmesinde hiç tehlike olmadığını söyledim. Aynı zamanda, Riera ya Celra de tren istasyonu yakınında,  kamufle edilmiş ve dallar la kaplanmış üç benzin deposunun yok edilmesinin gerekli olduğunu yazdım.
”(5) Soru: Polisin evinizde bulduğu mektupta belirtilen 25. Birliğinin üç silahını ve 45. Birliğin dört silahını kim imha etti? 
” Suçlanan : Onları kimin imha ettiğini bilmiyorum, çünkü bu iş bizim grubumuz tarafından değil, bana bahsettiğiniz mektubu bana gönderenin üyesi olduğu  Perpignan'daki Franko'nun ajanlarının emri altında çalışan başka bir grup tarafından yapıldı. 
”(6) Soru: Üye olduğun örgüt, Cumhuriyetçi Hükümetine veya onun temsilcileri olan bazılarına  yönelik terör eylemleri işledi, öyle değil mi? 
Suçlanan : Kişisel olarak herhangi bir terör eylemiyle ilgilenmedim, sadece casusluğa devam ettim. 
Soru : Bu doğru değil çünkü sizin mekanınızda bulunan mektup, Betera yolundaki Prieto'ya karşı Cumhuriyet Ordusu Komutanları, Modesto ve Walter'a karşı bir girişimden bahsediyor. 
” Suçlanan : Prieto ve Ordu Komutanları Modesto ve Walter'ın suikast girişimleri, Franco'nun Perpignan'daki casusluk merkezinin yönlendirdiği POUM'un gizli ajanları grubu tarafından hazırlandı. İspanya'da yasadışı çalışan ve söz konusu grubun temsilcilerinden biri tarafından bana diğer belgelerle birlikte verilen mektup, buna tanıklık ediyor. Söz konusu ajan, bu ayın 19'unda belgeleri toplamaya geleceğini söyledi. 
”(7) Soru: Litus kim ?  
Suçlanan : Ben, Litus benim.
”(8) Soru: Eğer  sen Litus san, nasıl Perpignan de Franco'nun üyeleri tarafından yönlendirilen casusluk gruplarıyla ilişkilerini nasıl izah edersin? 
Suçlanan : POUM'un gizli ajanlarından oluşan diğer grup tarafından toplanan tüm bilgiler, benim aracılığımla Perpignan'a gönderildi, ancak bu grubun üyesi değilim ve bu nedenle yaptıklarından sorumlu değilim. 
”(9) Soru: Askeri casusluk hakkında raporlar içeren ve suikast girişimlerine sevk eden mektubu size kim gönderdi? 
” Suçlanan : Mektubu askeri raporlarla kimin gönderdiğini ve Prieto, Modesto ve Walter’ın suikastlarından bahsettiğini bilmiyorum. Daha önce de söylediğim gibi, bu kişi kendisine Ferrer adını verdi. Fiziksel olarak  kısa boylu, hassas bir cilt, ince burun, siyah dalgalı saç ve sıradan görünümlü normal ağızlı. Zannedersem yirmi beş yaşlarında. Renkli çizgili kahverengi bir elbise, büyük düğümü olan gösterişli bir kravatı vardı. Tam olarak,  kokulu olan ve biraz kadınımsı görünüme sahip, çok iyi giyimli, genç bir adamdı. 
”(10) Soru: Cosme Dalmau Mora, POUM'un gizli ajanlarının oluşturduğu grubu bilip bilmediğini , ya da bu ajanlardan herhangi birini tanıyıp tanımadığını, biliyor musun? 
” Suçlanan : Bilmiyorum. 
”(11) Soru: Franko'nun Perpignan'daki elemanlarına ilettiğin raporları size veren insanların isimlerini söyle? 
Suçlanan : Celra de benzin depolarına ilişkin raporlar Ciurana denilen köyde bir okul müdürü tarafından tüm iyi niyetle bana verildi. Bu adamın Cumhuriyet rejimine tamamen sadık olduğunu belirtmek isterim. Aragon cephesi hakkındaki raporlar bana
Franko kuvvetlerinin ilerlemesi durumunda Cumhuriyet Ordusunun demiryolu köprülerini havaya uçuracağını ekleyen Cosme Dalmau Mora tarafından sözlü olarak verildi. Benim mektuptaki Lerida hakkında bilgileri Aiguaviva da bir polis olan schoolmaster var (garnizon olmadığı yerde) ondan aldım.”
Sanık İmzalı: İnceleme görevlisi İmzalı:
JOAQUIN ROCA. J. NOGUES. ”
Bunlar gerçekler, ve bunlara göre uzun tartışmalara gerek yok. Belgeler kendileri için konuşuyor ve Troçkist örgütünün İspanya'da suç eylemlerinin tüm mahkumiyetini oluşturmaktadır. Ve bunlar İçişleri Bakanı nın artık elinde olan, Hükümet bölgesinde POUM un bir ajan örgütü rolü üzerine şüphe bırakmayan düzinelerce belgelerden sadece bir kısmıdır.

POUM’un liderlerinin Valensiya’da tutuklanıp hapsedildiği Peru Elçiliği’nde yapılan aramalar, İçişleri Bakanlığının Troçkist liderlerin isyancıların maaşlı casusları olduğu, ve  Falanjistler ve Monarşistlerin yeraltı örgütleriyle yakın işbirliği içinde çalıştığına dair, aylar boyunca, daha fazla delil ele geçirmediği bir hafta olmadı. .

Ancak liderlerden biri olan Andres Nin, kapatıldığı cezaevinden kaçtı ve şimdi gizemli bir şekilde kuşatılmış olan bu kaçışa hangi muhteşem efsanelerin ve söylentilerin ortaya çıktığını göreceğiz .

Devamı

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.