Header Ads

Header ADS

Faşist Franko Hizmetinde Troçkizm - sonuç

SONUÇ

Bu uzunluğa sahip bir broşürde, POUM'un çeşitli faaliyetlerinin kronolojik düzende ayrıntılı bir tarih vermek mümkün olmadı. Ancak, tüm bu faaliyetler genel bir politikanın parçası, amacı İspanyol Halkının Cephesini dağıtmak olduğu açık. Kurulduğu andan itibaren Halk Cephesi'ne saldıran adamların daha sonra Faşist isyancılarla açık ilişki içinde çalışmaları tesadüf değildir.

Halk Cephesi'nin tüm aktif üyeleri, Troçkizme karşı mücadelenin , ortak düşmana karşı savunmanın hayati öneme sahip bir önlem olduğu konusunda uzun süredir ikna olmuştu. Cumhuriyetçi partiler POUM'u İspanya'da faşizmin doğrudan aracı olarak açıkça kınadılar. Negrin ve Prieto grubunun liderliğindeki İspanyol Sosyalist Partisi, Troçkistlere karşı güçlü bir şekilde ortaya çıktı, ve tüm enerjilerini Halk Cephesi'nin kurulmasına ve güçlendirilmesine harcadı. Milletler Cemiyetinin İspanyol temsilcisi Del Vayo gibi Sol Kanat militanları, Faşist birliği önleme taahhüdünde bulundu ve Troçkizme karşı sert bir tavır aldı. Caballero grubunun el salladığı ve tereddüt ettiği dönemlerde, onlar Troçkizme karşı mücadele etmenin gerekliliğini vurguladılar.

Bir süredir, gerçekten de, durum ilginç bir şekilde çelişkiliydi, çünkü Mayıs ayına kadar iktidarda kalan Caballero Hükümeti Troçkistlere karşı herhangi bir önlem almayı reddetti ve onlara olağanüstü tolerans göstererek, başkentin  savunmasını emanet edildiği Madrid Junta'sı, POUM a karşı kararlı bir tavır konusunda ısrar etti. Hükümeti ve Halk Ordusunu karalayan basınlarını bastırdı ve asilerle iletişim kurdukları radyo istasyonunu kontrol altına aldı.

Caballero Kabini el sallayıp sorumsuzca tereddüt ederken, Halk Cephesi kesin bir tavır aldı. Bu Caballerist lerin zayıflığı nedeniylemi , yoksa  siyasi miyopluğu nedeniylemi  olup olmadığı, gerçeği Barcelona Mayıs darbesinin ertesi gününde bile, Caballerist ler, halk ve Hükümet çoğunluğunun talep etmelerine rağmen, önlem almayı reddettiler- yani, suçlu kışkırtıcıların tutuklanması. Bu, Bakanlar krizini öne çıkardı.Neyse ki iktidarı ele geçiren Negrin Hükümeti, POUM'a karşı taviz vermeyen güçlü bir tutum benimsedi ve Perulu Büyükelçiliği'ndeki belgelerin keşfedilmesinden sonra liderlerini tutukladı. POUM'un Negrin Hükümeti'ne yönelik yoğun nefretinin ve açıklanan suikast girişimlerinin sebebi buydu.

Bu suikast girişimleri, POUM'un başlattığı yeni bir terörizm aşamasının başlangıcına işaret ediyor. Ancak POUM'un gerçek yüzü şimdi ortaya çıktı. ”Partido Obrero de Unificación Marxista ”(POUM), yabancı ve İspanyol Faşistlerinin, İspanya halkına karşı kullandıkları bir araç olarak ortaya çıkıyor. Solcu ve devrimci lafların arkasına gizlenen maskeleri, Faşistler ve yurt dışındaki arkadaşları ile bağlantılarını ortaya seren belgelerin keşfedilmesiyle, yırtılıyor.

POUM casuslarının yargılanması yakında gerçekleşecek. Mahkemenin yaklaşımı, POUM'un bütün dostları arasında kayda değer bir kavgaya yol açıyor. Bu arada, Faşist Basın bir kampanya hazırlamak için elinden geleni yapıyor, ve bu kampanya belirli “Sol ” kesimlerde yankılanıyor . Makaleler hem İngilizce hem de Fransızca yayınlarda, özellikle de İspanya Cumhuriyeti'ne zararlı olan ve İspanya Hükümeti'nin bazı üyeleri tarafından yapılmış olduğu iddia edilen ifadeleri kullanan Le Populaire de .

Troçkistlerin ve POUM'un tüm meselesinin İspanya'da uyandırdığı öfkeyi bir kez daha vurgulamalıyım. Bunu yazdığım şu anda,  Hükümetin birçok önde gelen üyeleriyle görüşmeler yaptığım İspanya'dan daha yeni döndüm. Görüştüğüm Hükümetin çeşitli üyeleri tarafından yapılan bütün açıklamalar, her konuda aynı fikirdeydi. 7 Eylül’de Le Populaire de yayınlanan Hükümet üyeleri tarafından yapıldığı iddia edilen  uzun bir açıklamayı alıntı yapan makalede doğru olan tek bir  kelime yoktur. Bu makalede yapılan iddiaların  kesinlikle hiçbir şekilde, hiçbir temeli yoktur. İçişleri Bakanı Zugazagoitia, bu yazıya çoktan şöyle cevap verdi:
“ Soldaki bazı beyler, İspanya'ya yardım etmek için çok garip bir yöntem benimsiyorlar. Populaire de yayınlanan makalenin yazarlarının amacımıza yardım etmek için geçmişte yaptıkları her ne olursa olsun, (değeri EAson eylemleriyle tamamen yok olmuştur. Bu makalede yapılan asılsız açıklamalarla sütunlarını dolduran İspanyol asi gazetelerini memnun ettiler. Bu makalenin yazarları, bizi, İspanyol Hükümeti'ni,  Faşist radyo istasyonları tarafından tam olarak tanımlandığımız şekilde, yabancı bir gücün aracı olarak gösterdi. Bu açıklama aşırı derecede yalandır. Polisimiz Hükümet dışında kendi başına çalışan bağımsız bir güç değildir, onları ilgilendiren tek konu, zafer için çalışmaktır. ”
İçişleri Bakanı ifadesinin ikinci bölümünde, Maxton, Marcel Pivert ve Daniel Guerin'in “ GPU dış polisi ” nin oynadığı rol hakkında yaptığı önerileri  protestoyla reddetti :
“ Bellirli bazı  elçiliklerin faaliyetleri hakkında şüphelenmek için geçerli nedenimiz var, ancak çalışanları arasında yabancı şahısları gizlemeyen tek  elçilik olan “ Bu Elçilik ”[Sovyet Elçiliği] hakkında hiç şüphemiz yok. Keşke diğer tüm elçilikler de böyle olsaydı, çünkü o zaman polisimiz için araştırdığı konuları temizlemek  daha az zaman alacaktır. Uzun bir hayal kırıklıkları dizisi, bize Sol'un birçok adamının gerçekten bize yardım etmeye mi yoksa  bizi sırtımızdan bıçaklamayamı  çalıştıklarını sorma hakkı veriyor. ”
Prieto’nun özel sekreterinin bana söylediği,  Populaire deki  yazı nın onun şefinde yaptığı etkiyi, iğrenme ifadesini hala hatırlıyorum. “ Bakan, bu tür insanlarla tartışma seviyesine asla düşmeyecektir” dedi. ”Ve bunu yapmaya da niyeti yok” dedi.

Dışişleri Bakanı Garcia Pratt da (makaleden) tamamıyle iğrenmişdi ve bana şöyle dedi:
“Bu makale, belirlenmiş bir politik amaç için, içeriğinden koparılmış, tahrif edilmiş yeniden düzenlenmiş  cümlelerin dehşet verici bir karışımıdır. Beni görmeye gelen uluslararası delegasyon üyelerine söylediğim tek şey, POUM'un belli başlı liderlerine karşı kesin ve somut casusluk suçlamaları yapılmış  olduğuydu. Beni, tutuklanan liderlerin casus olduğuna inanmadığımı söylemiş olarak sundular. Gerçekten kesinlikle inanılmaz bir şey. İspanya'nın dostu olduğunu düşündüğümüz bu insanların bize yardım etmeyi önerdiği yol bu mu?
Le Populaire'deki makalenin, Peru Büyükelçiliği'ndeki belgelerin keşfedilmesinden sonra tutuklanan Troçkistlerin masum olduğunu göstermeye çalışan kısmı, aşağıdaki ifadeyi hem Adalet Bakanı'na hem de başka bir biçimde,  Kamu Savcı sına atfettiler:
“Artık POUM un  liderlerini casuslukla suçlamakla ilgili bir sorun yok.”
Savcı ile Valensiya'da uzun bir konuşma yaptım ve bu ifadeyi tamamen reddetti. Aslında şöyle dedi:
“Elbette, bu öneri için herhangi bir temel olmadığını şüphesiz ki biliyorsunuz. POUM liderlerine casusluk suçlamasıyla ilgili kesin bir soruşturma başlatıldı, çünkü kesin  kanıt ve belgelere sahibiz. Dava şimdi ve mahkemelerin önüne çıkarılmaya hazır olana kadar soruşturma gizlice yürütülmektedir.  Casusluk suçunun  reddedildiğini söylemenin koşulları yok, daha çok, tam tersi var… ”
Adalet in uygulanmasında gereksiz bir gecikme yaşanmayacaktır, ancak dış baskıyı ve belirli kesimlerde yapılan manevraları göz önünde bulundurmaya çalışmak öğreticidir.  Bütün bunlar,  Barselona’daki  Mayıs’darbesi ve yapılan casusluk ayrı meseleler olarak gösterme çabalarının bir parçasıdır, oysa gerçekte ikisi de aynı olayın bir parçasıdır. Şimdi Nin'in kaçtığına dair söylenti Troçkist ve Faşist çevrelerde, önce Barselona darbesinin araştırılacağı, ve casusluk suçlamalarının Nin bulunana kadar ele alınmayacağına dair söylentiler yayılıyor.

İspanya'da kamuoyu kesinlikle POUM'un suçluluğuna ikna oldu. Barcelona'daki casusluğun  ortaya çıkarılışı ve suikast girişimleri,  Hükümeti, zayıflığın veya tereddüt etmenin ölümcül olacağına ikna etti. Resmi görüşünü dile getiren Valencia Sosyalist gazetesi 24 Ekim tarihli sayısında konuyu şöyle özetliyor:
“Casuslar ve hainler! Onlardan ne zaman kurtulacağız ya da onlar bizden ne zaman kurtulacaklar ? Bunlar bir partinin hizmetinde casuslarmı, yoksa casusların hizmetinde parti mi?
Barselona'daki mesele hakkında yorum şunu ekliyor:
POUM, casusların sığınağı… en tehlikeli sabotaj eylemleri, POUM üyesi olan iki casusa emanet edildi. Tutuklananların en tehlikelileri bu partiye ait.”
Bu broşür sürecinde okuyanlara kendi yargılarını oluşturması için yeterince materyal hazırladığımı düşünüyorum. Bu süreçte, bu tür iftira saldırılarına maruz kalan İspanyol Cumhuriyeti'ne bir parça hizmet olacağını umarım.

Georges Soria
Franko Hizmetinde Troçkizm

Çeviri
Erdoğan A
Mart 2019

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.