SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİSİNİN YAPISI -4
SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİSİNİN YAPISI -3
Üretim ve Alan Hatlarında Organizasyon
Komünistler her şeyden önce çalıştıkları yerlerde birincil Parti örgütlerinde birleşirler: fabrika, kolhoz, ofis. Bu şekilde fabrika, kolhoz, ofis ve diğer parti organizasyonları oluşturulur. Böylece, alt ya da birincil Parti organizasyonları üretim hatları üzerine kurulur.
Birincil Parti örgütleri yerel bölge örgütlerini oluşturur. İlçelerde, Okrugs, Yöreler, Bölgeler ve Cumhuriyetlerde ilgili alanlarına karşılık gelen kuruluşlar oluşturulur. Kendi bölgelerindeki tüm birincil Parti organizasyonlarını birleştirirler. Partimizin yapısındaki bölge ilkesi budur.
Bolşevik Parti, başlangıcından beri üretim ve alan hatları üzerine inşa edildi. Devrimden önce, bu, Parti'nin Lenin'in belirlediği görevi başarıyla yerine getirebilmesini, yani her fabrikayı bir Bolşevik kalesine dönüştürebilmeyi sağladı. Sosyalizmin inşası döneminde, üretim ve alan prensibi, Parti'nin üretim faaliyetleri yaklaşımını yaklaşık belirlemeyi, her sanayi kuruluşunun, kolhozun ve ofisinin çalışmalarının ayrıntılarına girebilmesini sağladı.
Organizasyonun üretim ve alan ilkesi, Partinin üretim planlarını yürütme mücadelesinde işçilerin, kolhozniklerin ve ofis çalışanlarının örgütlenmesine yardımcı olur. Komünistlerin üretim hatlarında birincil örgütlerde örgütlenmiş olması, Partinin kendi güçlerini emekçilerin kitleleri arasında doğrudan çalışabilecek ve sanayi işletmeleri, kolhozlar ve ofislerdeki çalışmalarını etkileyebilecek şekilde konuşlandırmasını sağlar .
Parti örgütleri ülkenin idari bölümüne (İlçe, Okrug, Yöre, Bölge, Cumhuriyet) uygun olarak oluşturulur. Bu, partinin tüm devlet iktidar organlarını ve ekonomik ve kültürel gelişmenin tüm dallarını başarılı bir şekilde yönetmesini sağlar.
Yüksek Parti Organları
Partinin en yüksek organı SBKP(B) nin kongresidir. Kongre, SBKP (B.) Merkez Komitesinin ve Merkez Denetim Komitesinin raporlarını dinler ve onaylar, Partinin programını ve kurallarını gözden geçirir ve değiştirir, mevcut politikanın temel sorularında Partinin taktiklerini (eylem tarzını) belirler, ve SBKP(B) Merkez Komitesini ve Merkezi Denetim Komitesini seçer.
SBKP(B) kongresi delegeleri Yöre ve Bölge konferanslarında ve Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin kongrelerinde seçilir. SBKP (B.) Kongresi kararları tüm Partiyi bağlayıcıdır.
SBKP(B) nin her kongresi, Parti ve tüm ülkenin hayatında büyük bir etkinliktir. SBKP (B.) Kongresinin kararları, bütün Partinin iradesini ifade eder. Tüm Parti kongreye hazırlanır. Merkez Komitesi, toplantıdan altı hafta önce kongrenin gündemini açıklar. Bu, Komünistlerin kongre önünde getirilmesi gereken son derece önemli sorunların önceden tartışabilmeleri için yapılır.
Kongreler arasındaki aralıklarda SBKP Merkez Komitesi yerel Parti örgütlerinin temsilcilerinin Tüm Birlik Parti konferanslarını toplar. Tüm Birlik Parti konferanslarında Parti politikasının acil sorunları ele alınmaktadır.
Tüm Birlik Parti konferansı, SBKP(B) Merkez Komitesinin üyelerinden bazılarını değiştirme, yani görevlerini yerine getiremeyenlerin yerine başkalarını seçme hakkına sahiptir. Ancak böyle bir değişiklik, Parti kongresi tarafından seçilen SBKP Merkez Komitesi'nin toplam üye sayısının beşte birinden fazlasını etkilememelidir. Tüm Birlik konferansı, Parti kongresi tarafından seçilen yedek üyeler arasından SBKP(B) Merkez Komitesini seçer ve onların yerine ilgili sayıda yeni yedek üye seçer.
Tüm Birlik konferanslarının kararları, Merkez Komite üyelerini değiştirme ve yeni yedek üyeler seçme kararları hariç, SBKP(B) Merkez Komitesi tarafından onaylanır; MK üyelerini değiştirme ve yeni yedek üyeler seçme kararlarının SBKP(B) Merkez Komitesi tarafından onaylanması gerekmez .
SBKP Merkez Komitesi Tarafından onaylanan Tüm Birlik konferanslarının kararları bütün Parti organizasyonlarını bağlayıcıdır.
Partilerin kongreler arasındaki dönemdeki en üst organı SBKP(B.) Merkez Komitesidir. Merkez Komite'sine parti içinden, ekonomik ve askeri konularda, bilim ve kültürde en iyi, en deneyimli Bolşeviklerin seçkin işçileri seçilir. Merkez Komitesi kendi içimizde Partimizin bilgeliğine odaklanır. Partinin önde gelen çekirdeğidir.
Stalin Yoldaş başkanlığındaki SBKP(B.) Merkez Komitesi, Partinin siyasi, ideolojik ve organize merkezidir.
SBKP(B.) Merkez Komitesi, diğer taraflar, kuruluşlar ve kurumlarla ilişkilerde Partiyi temsil eder. Yerel Parti örgütlerinin liderliğini yürütür. Partinin çeşitli kurumlarını organize eder ve faaliyetlerini yönlendirir. Partinin gözetiminde çalışan merkez organlarının (gazeteler ve dergiler) editör kadrosunu atar ve büyük yerel kuruluşların Parti organlarının editör kadrosunu onaylar. Partinin güçlerini ve fonlarını dağıtır ve merkezi Sovyet ve kamu kuruluşlarının çalışmalarını yönetir.
Önemli siyasi ve örgütsel sorunlar, SBKP (B.) Merkez Komitesinin genel kurullarında, yani tüm üyeler ve yedek üyeler tarafından tartışılır.
SBKP(B.) Merkez Komitesi, siyasi çalışmayı yönlendiren bir Sİyasi Büro kurar; organizasyon çalışmasını yönlendiren bir Organizasyon Bürosu ve mevcut çalışmalar için organizasyonel yönetici niteliğindeki bir Sekreterlik kurar.
SBKP (B.) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun şimdiki üyeleri olan Yoldaşlar;
JV Stalin, VM Molotov, GM Malenkov, LP Beria, KE Voroshilov, LM Kaganovich , AI Mikoyan, AA Andreyev, NS Khrushchev, NA Bulganin ve AN Kosygin. Yoldaş N M. Shvernik Siyasi Büro'nun yedek üyesidir.
SBKP(B.) Merkez Komitesi'nin mevcut Sekreterleri, Yoldaş JV Stalin (Genel Sekreter), GM Malenkov, PK Ponomarenko , MA Suslov ve NS Kruşchov'dur. Stalin Yoldaş Lenin'in 1922'deki teklifi üzerine SBKP (B.) Merkez Komitesi Genel Sekreteri seçildi ve o zamandan beri bu sıfatla hareket etti.
Yerel Parti Organları
Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin yüksek organları Parti kongreleridir; Yerel, Bölgesel, kasaba ve İlçe örgütlerinin en üst organları Parti konferanslarıdır. Parti Komitelerinin raporlarını dinler ve onaylar, Parti, Sovyet, ekonomi, sendika ve Genç Komünist Lig çalışmalarıyla ilgili sorunları tartışırlar, üst Parti örgütleri tarafından konferanslara çağrılan veya SBKP (B.) Kongresine çağrılan Parti Komiteleri, Denetim Komiteleri ve delegeleri seçerler.
Kongre veya konferanslar arasındaki aralıklarda, yerel örgütlerin üst organları Birlik Cumhuriyetleri Komünist Partilerinin Merkez Komiteleri ile Yerel, Bölgesel, Okrug, kasaba ve İlçe Parti Komiteleri'dir.
SBKP(B.) Yerel, Kasaba, Okrug, Bölgesel ve ilçe Komiteleri ve Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin Merkez Komiteleri mevcut çalışmaları yürütmek için bürolar ve sekreterler seçerler.
Parti organları kollektif liderlik organlarıdır. Bütün temel sorunlar kollektif olarak ele alınır ve çözülür. Herhangi bir önemli sorun tartışıldığında, sözü geçen organın her üyesinin görüşü ve deneyimi dikkate alınır.
Kollektif liderlik, Parti çalışmalarının temel yöntemidir. Stalin Yoldaşın öğrettiği gibi;
"Kollektif olarak hareket etme yeteneği, birey yoldaşların kollektif bedenin iradesinei kabul etmeye hazır olmaları, işte bu tam olarak gerçek Bolşevik cesaret dediğimiz şeydir. Çünkü böyle bir cesaret olmadan, kişinin gururunu aşma yeteneği olmadan, ve kişinin kendi iradesini kolektif organın iradesine boyun eğmeden - bu nitelikler olmadan kolektif bir organ olmaz, kolektif liderlik olmaz, komünizm olmaz ”. J. Stalin, The Right-Wing Factionalists in the American Communist Party, Gosizdat 1930, p. 43.
SBKP(B.) yüksek organlarının talimatlarını kayıtsız bir şekilde ve harfi harfine uygulamak yerel kuruluşların görevidir.
Yerel Parti organları, alt Parti organizasyonlarının çalışmalarına rehberlik eder.
Yerel Parti organları, Sovyet, sendika, Genç Komünist Birliği ve diğer örgütlerin faaliyetlerini yönlendirir ve çalışmalarından sorumludur. Bu elbette Parti Komitelerinin bu kuruluşların işlerini yapmaları ve onlar için her şeye karar vermeleri gerektiği anlamına gelmez. Yerel Parti organları, Sovyet organlarının ve ekonomik örgütlerinin işlevlerini gasp etmemeli ve onları arka plana itmemeli, sürekli olarak onlara yardım etmeli, onları güçlendirmeli ve ekonomik ve kültürel gelişmeleri yönlendirmelidirler.
Birincil Parti Örgütleri
Birincil (temel) Parti örgütleri, Partinin temelini oluşturur.
Birincil Parti örgütleri, Fabrikalarda, sovkhozlarda, makine ve traktör istasyonlarında ve diğer ekonomik işletmelerde, kolhozlarda, Sovyet ordusu ve deniz birliklerinde, köylerde, ofislerde ve üç Komünistten az olmayan eğitim kurumlarında oluşturulurlar. Bu örgütler Partinin önderliğinin işçi, köylü ve aydın kitleleriyle bağlantısını sağlarlar.
Birincil Parti kuruluşlarının işlevleri çok yönlüdür.
Onlar, İşçiler, kolhoznikler ve ofis çalışanları kitleleri arasında ajitasyon ve örgütsel çalışmalar yürütürler, partinin politikasını açıklar ve partinin kararlarını yerine getirirler.
Partiye yeni üyeler alırlar ve üyelerin siyasi eğitimlerini organize ederler. Parti üyelerinin Bolşevik eğitimi, birincil Parti örgütlerinin en önemli işlevlerinden biridir. Bu amaçla Komünistler için siyasi okullar ve çevreler düzenler, Marksist-Leninist teoriyi bağımsız olarak inceleyen yoldaşlar için konferanslar ve istişareler düzenlerler ve Komünistlerin çalışmalarını denetlerler.
Parti üyeleri pratik çalışmalar sürecinde eğitilirler. Birincil Parti kuruluşu, her üyeye yerine getirmesi için, belirlenmiş Parti görevlerini verir. Bu görevleri yerine getirme sürecinde Komünistler deneyim geliştirir ve deneyim kazanırlar. Parti örgütünün tüm çalışmalarına katılarak, pratik faaliyetlerde eğitim alırlar ve zorluklarla mücadelede çelikleşirler.
Birincil Parti örgütleri Bölge (veya İlçe) Komitesine pratik çalışmalarında yardımcı olur. Her birincil Parti Örgütü, Bölge (veya Kasaba) Parti kuruluşunun bir parçasıdır. İlçe (veya İlçe) Komitesi tarafından verilen tüm görevleri harfi harfine yerine getirmeli ve ilçedeki (veya kasabadaki) genel Parti toplantısına katılmalıdır .
Birincil Parti örgütleri, üretim planlarını yerine getirmek, emek disiplinini güçlendirmek ve sosyalist öykünme ve Stakhanov hareketini geliştirmek amacıyla işçi, kolhoznik ve ofis emekçisi kitlelerini bir araya getirir. Fabrikalarda, sohokozlarda ve kolhozlarda gevşeklik ve kötü yönetimle mücadele ederler ve sürekli olarak işçilerin, ofis işçilerinin ve kolhozniklerin kültürel ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini denetlerler.
Parti, üretimin devam ettiği tüm işletmelerde birincil Parti kuruluşlarının rolünü arttırmaya çalışmaktadır. Bu amaçla, sanayi işletmelerinde, sovkhozes , kolhozes ve makine ve traktör istasyonlarındaki birincil parti örgütleri işletmelerin yönetim faaliyetlerini denetleme hakkına sahiptir. Bu tür işletmelerin yöneticilerini Parti toplantılarındaki faaliyetleri hakkında rapor vermeye, çalışmalarındaki kusurları eleştirmeye ve bu kusurları ortadan kaldırmak için kararlar almaya çağırırlar. Üretim yöneticilerinin çalışmalarını denetleme hakkı, Komünistlerin söz konusu kuruluştaki çalışmaların durumu konusunda sorumluluk duygusunu arttırır.
Sovyet idari ofislerindeki birincil Parti örgütlerinin, bu ofislerin yöneticilerinin çalışmalarını denetleme hakkı yoktur. Neden? Çünkü Merkez, Bölge, İlçe ve Kasaba Sovyet idari ofislerinin çalışmalarının denetimi ilgili Parti organları tarafından gerçekleştirilir. Tüm Sovyetler Birliği'ni kapsayan idari büroların çalışmaları SBKP(B.) Merkez Komitesi tarafından denetlenir; Bölgesel ofisler Bölgesel Parti Komiteleri tarafından denetlenir. Ancak, bu tür ofislerdeki birincil Parti örgütlerinin denetim hakkına sahip olmaması, bu ofislerin ve yöneticilerinin çalışmalarındaki kötü yönetimi ve kusurları göz ardı edebilecekleri anlamına gelmez. Bu tür kusurları üst Parti organına bildirmek onların görevidir.
Deneyimler gösteriyor ki, birincil Parti örgütleri, Partinin siyasi çalışmalarını, verili bir fabrika, kolhoz veya ofisin yüzleşmek zorunda olduğu görevleri yerine getirme mücadelesi ile doğru bir şekilde birleştirdiklerinde başarı elde ederler.
Hiç yorum yok