Header Ads

Header ADS

SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİSİNİN YAPISI -5

SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİSİNİN YAPISI -4

PDF olarak tamamını indir

Parti İçi Demokrasi

Tüm Parti örgütlerinin çalışmalarının önemli bir temeli Parti içi demokrasidir. Lenin. “... tüm partinin işleri, doğrudan veya temsilciler aracılığıyla, tüm parti üyeleri tarafından, istisnasız, eşit şartlarda yürütülür ...."demişti.  VI Lenin, Collected Works, Cilt. 11, 4. Russ. ed., s. 396.

Parti içi demokrasi her şeyden önce, önde gelen parti örgütlerinden Parti Merkez Komitesinin bürolarına kadar,  aşağıdan yukarıya doğru seçilmesinde kendi ifadesini bulur. Parti üyelerinin iradesinin en kesin ifadeyi bulabilmesi için , SBKP (B.) Kuralları adayları  listeye göre  oylamayı yasaklamıştır. Her aday ayrı ayrı oylanmalıdır. Ayrıca, her Parti üyesinin bir adaylığa itiraz etme ve adayları eleştirme hakkı vardır. Adayların oyları gizli oyla yapılır.

Partimizdeki demokrasi demokratik seçimlerle sınırlı değildir. Bolşevik Parti'nin tüm çalışmaları demokratik pratiğe dayanır, bu da tüm üyelerin sorunlara karar verdiği ve bu kararlar üzerinde harekete geçtiği anlamına gelir. Stalin Yoldaş, gerçek demokrasinin, Parti örgütlerinin üyelerinin faaliyette olması gerektiğine, Parti üyelerinin Parti ve genel pratik sorunlara karar vermesi gerektiğine, Parti üyeliğinin kararlarını geçirmesi ve ilgili örgütleri bunları yerine getirmeye zorlaması gerektiğine işaret eder.

Parti organları kendilerini seçen kuruluşlara rapor vermek zorundadır. Parti organlarının raporlarını dinleyerek ve tartışarak, Parti üyeleri seçtikleri önde gelen organların çalışmalarını kontrol eder ve onlar üzerinde kontrol sahibi olurlar.

Stalin Yoldaş şöyle demişdi:
 "Bazı yoldaşlar, liderler  liderlik ettikleri kişilerin çalışmalarının sonuçlarına bakarak kontrol ettiklerinde, sadece yukarıdan aşağı insanları kontrol etmenin mümkün olduğunu düşünüyorlar. Bu yanlış. İnsanları kontrol etmek ve görevlerin yerine getirilmesi için etkili bir önlem olarak, yukarıdan aşağıya kontrol edilmesi elbetteki gereklidir. Ama yukarıdan aşağıya kontrol etmek tek kontrol şekli olmaktan çok uzaktır. Diğer bir kontrol şekli vardır, aşağıdan yukarı kontrol, kitleleri kontrol eden liderler in , hatalarına işaret eden ve bunları düzeltmenin yolunu belirten kontrol. Bu tür bir kontrol, insanları kontrol etmenin en etkili yöntemlerinden biridir. "
J. Stalin, Concerning Defects in Party Work and Measures for liquidating Trolskyite and Other Doubledea/er.,. Report and Reply lo Debate at the Plenum of the Central Committee of the C.P.S .U.( B.) , March 3-5, 1937.
Parti içi demokrasisi, her Komünistin, Partinin yaşamına aktif katılımını sağlar. Parti üyeliği, Parti politikası ve günlük pratik çalışmalarla ilgili en önemli sorunları tartışır ve karara bağlar. Parti  kuralları şunu söyler: "tek tek Parti organizasyonlarında veya bir bütün olarak Parti içinde, Parti politikasının sorularının serbest ve ciddi bir şekilde  tartışılması, Partinin parti-içi  demokrasiden kaynaklanan, her bir üyesinin vazgeçilemez bir hakkıdır. ."

Birincil Parti örgütünün bir üyesi olarak her Komünist, söz konusu örgütten önce gelen tüm sorunların tartışılmasına katılır ve bunlar hakkında önerilerde bulunabilir. Bir karar alındığında, çoğunluğa boyun eğmek ve bu kararı uygulamak her Komünist'in görevidir.

Parti içi demokrasinin önemli bir göstergesi Bolşevik eleştiri ve özeleştiridir. Bir Komünist, kendi çalışmalarında ya da diğer yoldaşların çalışmalarında ki hata ve kusurlarını kapatamaz ya da gizleyemez. Eleştiri ve özeleştiri yoksa, Parti gelişemez ve ilerleme kaydedemez.

Genellikle kamu görevlerini dürüstçe yerine getiren bir adamın, diğer insanların anti-sosyal davranışlarına gözlerini kapatmasının "müsaade edililebilir" - hoş görülebilir olduğu düşünülür. Biri "hoşnutsuzluğa neden olmak istemez"; bir diğeri bir arkadaşını gücendirmenin doğru olmadığını düşünür. Bu nedenle, bu tür insanlara göre, bir arkadaşını gücendirme yerine devletin ve halkın çıkarlarını feda etmek daha iyidir. Ama bu, bir Bolşevik , Sovyet bakış açısı değildir ... Bu şekilde düşünen her kimse, ciddi bir politik hata yapar.

Bir Bolşevik sadece başkalarını eleştirmez ; ayni zamanda kendi çalışmasını da eleştirel olarak değerlendirmelidir. Stalin Yoldaş, gelişmemiz için en önemli koşulun, her Sovyet vatandaşının işini günlük olarak özetlemesi ve korkusuzca kendisine şunları sorması gerektiğine dikkat çekti: "Bugün yapabileceğim her şeyi yaptım mı? Herhangi bir şeyi göz ardı ettim mi? Yarın daha iyi çalışabilmek ve devlet, toplum, Parti için daha fazlasını yapabilmek için ne yapmalıyım? " Cesurca ve gerçekçi bir şekilde, çalışmalarını bu şekilde tam olarak değerlendirip eleştiren, daima ileriye gidecektir.

Büyük başarılar elde ettik. Ancak çoğu zaman başarı, kişisel tatmin, kibir ve övünme doğurur. Eleştiri ve özeleştirmenin amacı tam da bu tür kötülüklerle mücadele etmekiçindir. Eleştiri ve özeleştiri Partinin kusurlarını gidermesine, başarılarını pekiştirmesine ve yeni başarılar kazanmasına yardımcı olur.

Parti, eleştiri ve parti içi demokrasiyi susturma-tıkama girişimlerine karşı güçlü önlemler alır. Sağlıklı eleştirilerle ortaya çıkan -gelen ve kusurların giderilmesini sağlamak isteyen her Komünist veya Parti dışı emekçi birey, yoldaşlarının organize desteğine sahip olduğunu hissetmeli ve kusurları gidermek için etkili önlemler alınacağından emin olmalıdır.

Bolşevik eğitimi için önemli bir okul, Parti toplantılarıdır. Parti toplantılarında, yerel siyasi ve parti hayatının yanı sıra, genel siyasi ve parti hayatının en önemli görevlerinin tümü tartışılmaktadır. Parti toplantıları parti eğitimi ve Parti üyelerinin sorumluluk duygusu yükseltmek için, eleştiri ve özeleştiri pratiğini geliştirmek için, komünistler aktivitesini arttırmak için, okul olarak hizmet vermektedir. Parti toplantıları, bu en önemli rolü, ancak bunlar için dikkatli hazırlıklar yapılırsa ve kendilerine verilen kararların yerine getirilmesi sistematik olarak doğrulanırsa oynayabilir.

Parti içi demokrasi ve Bolşevik eleştiri ve öz eleştiri, bilinçli Parti disiplinini güçlendirmenin ve Parti üyelerinin faaliyetlerini artırmanın önemli araçlarıdır; tüm çalışmalarımızı ve Parti kadrolarının ve bir bütün olarak Parti üyeliğinin Bolşevik eğitiminin sürekli iyileştirilmesi için önemli araçlardır.


KISA ÖZET

Bolşevik Partisi, tek bir plana göre ve tek bir liderlik altında faaliyet gösteren tek,sağlam bir şekilde perçinleşmiş bir örgütdür.

Partinin kuralları, Partinin yapısını ve temel iç düzenlemelerini tanımlar. SBKP(B.) 'nin Kuralları, Lenin ve Stalin tarafından hazırlanan Bolşevizmin örgütsel ilkelerine dayanmaktadır. Partinin programını ve kurallarını yürütmek ve Parti örgütlerinden birinde aktif olarak çalışmak Komünistlerin görevidir.

Komünistler, siyasi anlayışlarını geliştirmek ve Marksizm-Leninizm ilkelerine hakim olmak için sürekli çalışmalıdırlar. En katı Parti disiplinini korumak ve Parti ile ülkenin siyasi yaşamında aktif rol almak onların görevidir.

Emek ve yurttaşlık disiplinine örnek olmak ve işlerinde yetkin - becerili, uzman olmak Komünistlerin görevidir. SBKP(B.) Kuralları, Komünistlere kitlelerle ilişkilerini sürekli olarak güçlendirme görev ve sorumluluğunu verir. Komünistler, Partili olmayan insanlara örnek olmalı ve onların Parti ve Sovyet Hükümeti'nin kararlarını yerine getirmelerinde, komünistlerin liderliklerini takip etmelerini sağlamalıdır.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi (Bolşevikler), örgütlenmesinin ve mücadele verimliliğinin bir koşulu olan demokratik merkeziyetçilik ilkesi üzerinde inşa olmuştur.

Parti, üretim ve alan prensibi üzerine örgütlenmiştir. Partinin temeli birincil Parti organizasyonlarıdır.

Parti örgütlerinin önemli bir işlevi, Parti içi demokrasiyi geliştirmektir. Parti içi demokrasisi ve eleştiri ve öz eleştiri faaliyetlerini artırarak ve parti çalışmalarının bütününü iyileştirmek için, Parti üyelerinin Bolşevik eğitimi için, bilinçli Parti disiplinini güçlendirmek için araçlardır .

Siyasal Eğitim Serisi

THE STRUCTURE OF THE COMMUNIST PARTY OF THE SOVIET UNION (BOLSHEVIKS)
FOREIGN LANGUAGES PUBLISHING HOUSE
Moscow 1951

Çeviri; EA
24 Mayıs 2020

PDF olarak tamamını indir

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.