Header Ads

Header ADS

Ermenistan Komünist Partisi'nin Ermeni Soykırımı Yıl Dönümü Açıklaması

Ermeni Soykırımının  105. yıl dönümü vesilesiyle, Ermenistan Komünist Partisinin açıklaması:

Soykırımın kabulü, tanınması ve sorumluluk alınması! İlerlemek için gerekli adımları atmak! 

24 Nisan 1915, İstanbul'daki (eski adıyla Konstantinopolis) Osmanlı makamlarının, o zamanki Osmanlı İmparatorluğunun  Ermeni azınlığına karşı soykırım kampanyasının başlangıcı olarak kabul edilen, önde gelen Ermeni figürlerinin kentten toplanması, tutuklanması ve zorla sınır dışı edilmeye başladığı tarihi işaret eder. Devamındaki birkaç yıl boyunca, büyük ölçüde kısıtlama olmaksızın devam etmesine izin verilen, yankıları hala güçlü bir şekilde hissedilen bir soykırım kampanyası. 

Ermenilerin Anadolu'nun doğusundaki Kars, Van ve Batı Ermenistan gibi bölgelerden zorla sınır dışı edilmesi ve öldürülmesi, hasta Osmanlı İmparatorluğunun klasik böl ve yönet ve en son bariz cani  saldırganlığı ve emperyalist pratiği idi. 

Gerçekleşen ve dünyanın önde gelen güçlerinin gözleri önünde yapmasına izin verilen şey, dünya çapında çok geniş çaplı bir diasporası olan devamındaki birkaç Ermeni neslini silinmez bir şekilde yaraladı, ve aynı zamanda  son 100 yılda günümüz Ermenistan ve Türkiye'de hem ruhsallığı hem de  kimlikleri önemli ölçüde şekillendirdi. O yılların olaylarının, onlarca yıl sonra Nazi Almanyası tarafından yürütülen cinayet kampanyalara ilham kaynağı olduğu da geniş ölçüde anlaşılıyor. Tarihin kendisini Yahudilere karşı muamelesi konusunda nasıl yargılayacağı sorulduğunda, Adolf Hitler, “Şimdi Ermenileri kim hatırlıyor?” diye belirtiği alıntılanıyor. 

Soykırımdan kurtulan ve Anadolu'da kalan Ermeniler bunu, zorla İslam'a dönüşüm ve yeni bir kimliğin benimsenmesi, ya da gizlenerek yaptılar. Geçen yıllara ve o zamanlardan bu yana geçen uzun yollara rağmen, Ermeniler günümüz Türkiye'sinde güvensiz kalmaya devam ediyor ve  modern Türkiye Cumhuriyeti'nde ister kültürel, etnik ya da politik olsun, herhangi bir ifadeyle, hala var olan gerçek sınırların ötesine geçilmemesi gerektiği yaygın olarak kabul ediliyor. Soykırım sistematikti ve onu besleyen nefret de sistematikti ... Şimdiki rejime kadar uzanan sistematik bir nefretti. Sadece önde gelen aktivist ve gazeteci Hrant Dink'in İstanbul ofisinin dışında, güpegündüz, cinayetten  sonra Türk bayrağıyla onu yakalayan polislerin yanında gülümseyen ve fotoğraf için poz veren genç bir fanatik tarafından öldürülmesini hatırlatmak bunun için yeterli delildir . 

Osmanlı İmparatorluğu'nun şimdiki rejime kadar uzanan, demokratik olmayan ve insanlık dışı doğası, Ermeniler, Kürtler, Yunanlılar ve Anadolu'daki diğer etnik azınlıklara karşı sürdürülmekte olan ırkçılık biçiminde ve sınıfsal biçimde bir bütün olarak Türkiye vatandaşlarına yaklaşımında görülebilir

Osmanlı İmparatorluğu'nun günlerinden devralınan ve bugünkü rejim altında hala çok canlı olan ve kendini gösteren çelişkiler - Türk nüfusunun önemli bir kısmının Ermeni Soykırımı konusunda kutuplaşmış durumda olması, Türkiye'nin modernliği hakkında yapılan hazır varsayımları kuşkulu kılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu, nüfusunun savunmasız ve masum üyelerine karşı katliam saldırısını hazırlayıp ve 1915'ten itibaren kampanyasını başlattığında, Ermeni halkıyla uluslararası dayanışma yoktu. 1920'de Sovyet Rusya'nın müdahalesi ve Ermeni Cumhuriyetinin gelecekteki bütünlüğünün garantörü olması, nihayet Türkiye'yi ve Ermeni halkına saldıran ve tehdit eden diğer güçleri önledi. 

Ancak Ermeni Soykırımı'nı tanımak ve Ermeni halkı ile dayanışma içinde olmak ve böyle pratiklerin  bir daha asla gerçekleşmemesini sağlamak için kınamak, dünyadaki tüm ilericilerin - aslında tüm uluslararası topluluğun görevidir. 

Dünyanın dört bir yanındaki komünist ve işçi partilerini, Ermenistan halkıyla, işçi sınıfıyla ve Ermenistan'daki işçi sendikalarıyla ve Ermenistan Komünist Partisi ile Ermenistan Komünist Partisinin ülke için güvenli, huzurlu ve ilerici bir geleceğe yönelik çalışma ve yeniden inşa etme mücadelelerinde dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.

Erivan, Ermenistan

24 Nisan 2020.

Çeviri E.A

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.