Darbelere karşı olmak Demokrasi yanlısı olmanın bir şartımıdır ?
Türkiyede ki darbe senaryo sundan sonra bir den demokrasi yanlısı havasına bürünen gerici dindar kesimin darbelere hayır çığırtkanlığı ne ilginçtir ki bir çok sol grup ve aydınlar tarafından tekrar edildi ve edilmekte.
Herşey den önce gerici bir iktidarın askeri darbe ye karşı çıkma dönem ve nedenleriyle, demokratik güçlerin dönem ve nedenlerinin aynı olmasına imkan yoktur.
En önemlisi darbelere kategorisiz bir şekilde karşı çıkmak , her darbeyi aynı kategoriye koymak ve hepsini demokrasi düşmanı olarak görmek sosyal demokratların bir tavrı ve bakış açısı olamaz.
“Her darbeye karşıyız çünki darbeler demokrasinin düşmanıdır” diyenlere sormak gerekir; kadınların, demokratiği bırakın, insan olarak en küçük bir hakkı bile olmadığı, taşlanarak öldürüldüğü bir ülkede, kadınlara en temel hakları sağlayacak olası bir askeri darbeye karşı çıkmak bir demokratın tavrı olabilirmi? Mesela Suudi Arabistanda böylesine bir sonuç getirebilecek olan askeri darbeye , bırakalım bir demokrat olmayı, bir insan olarak karşı olabilirmiyiz?
“Darbeler” içinde bulunduğu somut şartlara, dönemlere, niteliklerine, hedeflerine ve getirebileceği sonuçlara bağımlı olarak değerlendirilmesi gerekir.
İnsanların özgürlüklerini elinden alan, dışa bağımlılığı kılan faşist darbelerle, haklara ve özgürlüklere yol açan, bağımısızlığı sağlayan darbeler aynı tutulabilirmi? Mısırda krallığı hedef alan Özgür Subaylar hareketinin Mısır ve Sudanı sadece kraliyetden değil İngiliz emperyalizminin boyunduruğundan kurtardığı (1952) Askeri Darbe ile Yunanistandaki (1967) faşist darbeyi aynı kılıfa koyabilirmiyiz?
Libya gericiliğini yıkan ABD emperyalizminin boyunduruğuna son veren (1969) askeri darbeyi , İndonezya daki (1965) faşist darbesi ile aynı kılıfa sokabilirmiyiz?
Portekizde ki Faşist diktatörlüğü yıkan (1974) Askeri darbe ile Brezılya da (1964) ki faşist darbeyle aynı tutabilirmiyiz?
Irakta gerici krallığı yıkıp İngiliz emperyalizmi boyunduruğuna son veren (1958) askeri darbeyle , İran da ki (1953) faşist darbeyle aynı tutabilirmiyiz?
Gericiliğin iktidarına son veren, feodalizmi bir ölçüde yıkan, bağımsızlığı getiren, özgürlükler sağlayan bu yıkarda sıraladığım Askeri darbelere karşı olunablirmi demokratiklik adına?
Bırakalım uzak ülkeleri , kendi ülkemizdeki 60 ın 27 Mayıs darbesi , ondan sonra gelen 71 ve 80 faşist darbeleriyle- gerçi yukarda verdiğim örneklerle aynı amaçta olasada- aynı kefeye konulamaz .
Her türlü askeri darbeye karşıyız yaygaraları , asker le çatışmayı göze alan , ordu nun nüfusuna yakın polis kuvvetleri oluşturarak iktidarını dokunulmaz bir güç haline getiremeye çalışan gerici iktidarın ve globalist sermayenin çıkarlarına hizmet eden hayati yanlış bir yaklaşımdır.
Sosyal Demokratlar her darbeye kayıtsız şartsız karşıyız gibi bir tutum içinde olamazlar. Sosyal Demokratlar Ülkenin içinde bulunduğu dönemin, somut şartların değerlendirilmesini yaparak, gerektiğinde belirli ittifaklara girer, darbeleri de aynı değerlendirme temelinde, darbenin hedefi ve amacı, demokrasiye kazanımı yada zararı göz önünde tutularak karşı yada taraf olurlar.
Hangi demokrat bir iç savaşın kucağına itilmek üzere olan, kadın halklarının, ve en genel demokratik hakların hızla yok edildiği, yobazlığın ve gericiliğin hızla yagınlaştığı bir ülkede, buna dur diyecek bir niteliğe sahip, bu hedef ve amacı güden bir darbeye HAYIR diyebilir?
Ocak 24 2017
Erdoğan
Erdoğan
Hiç yorum yok