Header Ads

Header ADS

Wikileaks olayına entellektüel yaklaşımlar ve devrimci sorumluluk

Okuduğum kadarıyla , Wikileaks konusunda yazılan sol yazıların (doğru teorik bakış açısı olmasına rağmen alternatifi eklemeyen Devrimci Proletaryanın yazısı hariç) hiç birisi burjuva entellektüel, skolastik bir yaklaşım olmanın üzerini aşmıyor.

Soruna devrimci yaklaşım tek düze ve burjuva bakış açısı ile olamaz. Herşeyden önce Wikileakse burjuvanın sinsi yaklaşımı, özeli genelleştirme ve bu şekilde internetin burjuva medyaya bir alternatif olarak kullanılmasını engelleme plan ve pratikleri göz ardı edilemez. Bunu göz ardı etmek, bundan bahsetmemek, wikileaks özelini, genelden soyutlayarak ele almak, diyalektiği bırak, devrimci uyanıklıkla bağdaşmaz, darkafalılığı aşamaz..Bu gerçek, devrimcilerin kitleleri bu plana karşı uyarma, uyandırma ve harekete geçirme sorumluluğunu yükler.

İkincisi, yayınlanan belgeler, ister Haluk Gergerin dediği *top secret* olmasın , ister olsun, ister Kemal Okuyanın dediği gibi ABD nin çıkarlarına hizmet etsin, etmesin, devrimcilerin, devrimci bir uyanıklıkla emperyalistleri ve burjuvaziyi TEŞHİR etme amacında kullanılması gereken verilerdir.. Açlıktan kıvranan bir insanın sinsi yada başka amaçlarla kendisine sunulan bir tepsi baklavayı yeme yerine onun hangi undan yapıldığı, içinde fındıkmı fıstık mı olduğu, hangi fırında yapıldığı, kaç derecede piştiği entellektüel sorgulaması ne kadar *entellektüelse*, bu belgelerle elde edilen verileri mücadele çıkarına kullanma yerine, wikileaksin ne olduğu, kime hizmet ettiği vb tartışmaları nı en öne çıkarmak da o kadar *entellektüel* bir seviyeye sahiptir. Bunların tartışılması asıl önemli olan TEŞHİR politikasına tabi kılınmalıdır. Aksinde burjuvazinin korosuna SOL dan katılınmış olunur-ki zaten soldan ve sağdan yazıları karşılaştırdığımızda bu benzerliği net bir şekilde görmek mümkün. Konu wikileaks özeline ve ABD nin iç hesaplarına indirgeniyor., Yukarda ismini verdiğim yazarlardan vermediğim isimlere kadar her sol cu,konunun bu kadar basit olmadığının bilincinde olacak kadar bilgi ve tecrübeye sahip... Ancak hepsi konuyu, devrimci bir yaklaşım yerine, entellektüel bir yaklaşımla ele almakta ısrar etmekte.

Temel olarak soruna yaklaşım önemli. Wikileaks devrimci bir site, örgütlenme falan değil. Sistemin bozukluklarının sistem içinde düzeltileceğine inanan Burjuva liberallerin başlattığı bir site.. Bunun tartışılacak bir yanı yok..

Önemli olan birincisi, bir fikir, pratik ve işlev olarak wikileaksin (zaten indymedia vb gibi yüzlerce sitenin yllarca verdiği) çarpıkta olsa ,alternatif medya anlayışı ----bu pratiğe işlev olarak- karşı çıkamayız.. wiki leaksi değil- bu pratiği-alternatif medya pratiğini ve internetin özgürce kullanımını- savunmalıyız, çünki burjuvazinin özelde (kendileri başlatmış olduğunu iddia ediyorsak dahada bariz olarak) wikileakse saldırı planlarının arkasında yatan en önemli hedef genelde bu...

Wikileaksin ABD nin bir aracı haline gelmesi , interneti özgürce kullanma pratiğine karşı gelmemizi gerektirmez. Wikileaks bu anlamda eleştirilebilir-ki zaten yukardada dediğim gibi burjuva liberal bir anlayış ve pratiğin sonucu , burjuvazi ile uzlaşmakdan başka bir şey olamaz. 

Bu iki ayırımı yapmak , çok önemli..Yoksa burjuvazinin internet denetimini yasallaştırması kılıflarına çanak açmış oluruz...

İkincisi, burjuvazi ile skandallar, sayın Kemal Okuyanın dediğinin tersine, herzaman burjuvazinin çıkarına hizmet etmez, eğer devrimciler bu oyuna gelirse, onlarla aynı koroya katılır, ve wikileaks le wikileaksin *temsil ettiği pratiği* n ayırımını yapmazsa onların çıkarına hizmet eder...

Devrimcilerin ve demokratların görevi konuyu burjuvazinin yönlendirdiği yere-wikileakse- değil, bu SIZMALAR (ve bilinçli sızdırmalar)daki genel ve özel konuları, emperyalistleri ve yerel burjuvaziyi TEŞHİR amacıyla kullanmaktır..onların tuzağına düşüp , aynı şarkıları söylemek değil...

Sayın Haluk Gerger, wikileaksin sızmalarının*belgelerin topsecret-çok gizli olmadığı, onun nasıl okunması gerektiği konularında yazı yazıyor...Bunlar skolastik, entellektüel yaklaşımlar konuya, devrimci mücadele ve devrimci pratiğe yön veren en ufak bir niteliği olmayan yaklaşım....

(eğer konuya burjuva bir hükümet bürokratı olarak yaklaşmıyorsak) Kim takar belgelerin çok gizli olup olmadığını--bir entellektüel için açıklanan belgeler *zaten bilinen* cinsden olabilir, önemli olan bunların en geniş kitleler tarafından bilinip bilinmediği, bunların kitleleri aydınlatmak için nasıl kullanılacağı, burjuvazinin nasıl teşhir edileceği, emperyalistlerin wikileaks olayını kullanarak interneti denetim altına alma planlarının nasıl engelleneceği......yani TEŞHİR ve kitleleri aydınlatma, onları belirlenen hedefler üzerine harekete geçirme...

Sayın Kemal Okuyan ***Hesabı sorulamayan her suç, teşhir edildiğinde suçu meşrulaştırır, toplumu çürütür.** diyor... bu, geniş ve kapsamlı bir konuya hiçte diyalektik olmayan, mekaniksel bir yaklaşım olmanın yanında, TEŞHİR in devrimci mücadeledeki hayati önemini yadsıyan ve unutan bir yaklaşım...

Devrimci demokrasi mücadelesinde kitlelerin bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesi devrimcilerin ve önderliklerin temel görevidir. Teşhir ise Siyasal bilinçin yaratılması ve geliştirilmesi için yaşamın tüm alanını, sendikadan okullara, köyden şehirlere, parlamentodan sokaklara yani yaşananların tam da kendisine kadar uzan, en temel pratiğidir. Çünki teşhir ve siyasi bilinç birbirine bağımlı süreç içerisinde birbirini tamamlayan ve bütünleyen iki önemli olgudur. Teşhir konusu, onun entelektüel sözlük anlamı içeriğinde değil, devrimci mücadelenin ayrılmaz bir parçası ve mücadelenin en temel taktik ve pratiği olarak bir bütün içinde incelenmesi gerekir.

Teşhir pratiği, örgütlü, akıllı ve planlı bir şekilde hayata geçirilmeden hiç bir ülkede, hiç bir şekilde kitleler bilinçlendirilemez, kitleler sosyalist bir devrim için hazırlanamaz ve sosyalist bir devrimden bahsedilemez. Lenin “tüm yalpalayan, istikrarsız, kararsız ara unsurlarin, yani küçük-burjuvazi, burjuvaziden farklı olarak küçük-burjuva demokrasisinin, halkın gözünde yeterince teşhir olmuş” olmasını Devrimin üç Tayin edici muharebe koşullarından birisi olarak sıralar.

İkinci enternasyonelci, troçkist, ekonomist ve her türlü küçük burjuva anlayışla devrimcilerinin anlayış farklılığının bir başka alanı da bu noktada kendini gösterir. Özgül teşhir yaşamın her alanında, etkilenen her kesime yönlendirilmelidir. Sistemin ve sistemin kurumlarının , temsilcilerinin pislikleri, zulmü, baskısı, haksızlığı, yolsuzluğunun durmak bilmeyen bir şekilde Teşhiri, kaplanabilecek en geniş halk yığınlarını hedef almalı ve kapsamalıdır.

İşçi sınıfı içinde kendiliğinden Teşhir le oluşan bilinç, Lenin in sözleriyle, “kendiliğinden işçi sınıfı hareketi, tek başına, ancak sendikacılığı doğurabilir, oysa işçi sınıfının sendikacı siyaseti, işçi sınıfının burjuva siyasetinin ta kendisidir” der. Ve devamında İşçi sınıfının siyasal mücadeleye ve hatta siyasal devrime katılmasının, tek başına, onun siyasetini devrimci siyaset yapamayacağı”nı vurgular. Bu nedenle de devrimcilerin toplumsal ve siyasi yaşamın bütün alanlarına ve bütün sorunlarına müdahele etmelerini, haksızlığa, zulme, eşitsizliğe vb karşı her mücadelede en önde olmalarını gerekliliğini vurgular. Devrimcilerin bu pratikleri, sadece haklı bir mücadelede kendilerini teşhir etmeleri bile yığınlardaki siyasi bilincin oluşmasında ve devrimcileşmesinde bir etkendir. Lenin , mücadeleden umudu kalmamış, pasifleşmiş , halkın bilinçlenmesini imkansız gören ve halkı suçlu gören küçük burjuvalara cevabı Ne yapmalı da şu sözlerle özetler; 
“Eğer bütün utanç verici haksızlıklara karşı yeteri kadar geniş, çarpıcı ve anında teşhirleri hâlâ örgütleyemiyorsak suç bizdedir, yığın hareketinin gerisinde kalışımızdandır.. “. 
Lenin "emekçi yığınların eylemini yükseltmek", diyor , ancak, bu eylem "iktisadi bir temel üzerinde siyasal ajitasyon"la sınırlanmadığı zaman olanaklıdır. Siyasal ajitasyonun zorunlu olarak genişlemesinin temel bir koşulu, siyasal teşhirlerin kapsamlı bir biçimde örgütlendirilmesidir. Ancak, böyle bir teşhir aracılığıyladır ki, yığınlar siyasal bilinç ve devrimci eylemi ile eğitebilirler.”

Yani Teşhir sadece işçi sınıfını direk ilgilendiren değil, onların içinde yaşadıkları toplumun bütünündeki haksızlıkları vb kapsamalıdır. Lenin in açıklamasıyla;
 “Eğer işçiler, hangi sınıfları etkiliyor olursa olsun, zorbalık, baskı, zor ve suistimalin her türlüsüne karşı tepki göstermede eğitilmemişlerse, .., sosyal-demokrat açıdan tepki göstermede eğitilmemişlerse, işçi sınıfı bilinci, gerçek bir siyasal bilinç olamaz” der......kapsamlı siyasal teşhirler, yığınları devrimci eylem bakımından eğitmenin zorunlu ve temel bir koşuludur. “
Kısacası TEŞHİR in devrimci mücadeledeki önemini nerdeyse yok eden, ve onu bir *suç* un teşhirine indirgemek, ve olumsuzlaştıran bir sonuca ulaşmak, yapılabilecek en hatalı ve devrimci mücadeleye zarar verici bir değerlendirmedir.

Yukarda Leninden alıntılarda vurgulandığı gibi *Burjuvazinin, onun parlamentosunun, hükümetinin teşhiri * mücadelede en önemli pratiklerden birisidir.

Devrimciler *burjuva etik* sınırları içinde mücadele etmezler, onların kendi etikleri vardır. Özellikle yaklaşan seçimler, ittifak-cephe konuşma larını devam ettiği bu dönemde , Ortaya çıkan bu belgeler Burjuvazinin teşhiri yolunda yoğun bir şekilde kullanılması gerekir.

Burjuvazi dikkatleri gündemden başka yöne çekmeye çalışırken , devrimciler bu belgelerleri ve wikileaks özelinde genelde tüm internetdeki alternatif medya ya saldırı planlarını gündemde tutmaları ve bütünle bağdaştırmaları , burjuvaziyi ve emperyalistleri teşhir etmeleri gerekir..

Burjuva entellektüeller gibi, ve hatta burjuvazinin ve hükümetin kendi pisliklerini örtmek için uyguladıkları demogojiler gibi , dikkatleri asıl konudan dağıtıp, özelde Wikileaksi tartışmak, onu genelden, interneti alternatif medya olarak kullanma konusundan soyutlamak, devrimcilerin yaklaşımı olamaz, devrimci uyanıklık olamaz, darkafalılık ve dargörüşlülük olur.

Burjuvazinin korosuna katılarak Wikileaks belgeleri konusunda hangimiz daha uyanığız gibi , skolastik, entellektüel yarış içine girme yerine, belgelerin ortaya çıkardağı konu ve olayları mücadele çıkarları doğrultusunda kullanma sorumluluğunu duymak gerekir. Yani , yapılması gereken , devrimci uyanıklıkla bunu mücadele uğruna kullanmaktır,..

yani sorun genel strateji içerisinde özgül olayı mücadele çıkarına kullanmak.....yani TAKTİK....yani TEŞHİR:...yani kitlelerde SİYASİ BİLİNCİN oluşturulması, yani Kitleleri harekete geçirme, onları örgütleme.....
.
Eğer bunu beceremiyorsak şu sorulara cevap vererek tavır alıp eleştiri lerimizi doğru yöne yöneltmeliyiz..

Neye karşıyız,interneti kullanarak alternatif bilgi kaynağı olma çabasındaki pratikleremi?

Yoksa kendilerine alternatif olacak her kaynağı kurutma çabasındaki emperyalistlere mi?

Neyi eleştiriyoruz, alternatif haberleri sunma pratik çabalarınımı?

Yoksa alternatif haberleri susturma çabalarınımı?

Bunlara cevap vermek devrimci sorumluluğu, hele önder olarak bu sorumluluğu taşıyanlar için kolay olması gerekir... 

Wikileaksi burjuva kendi özelinde gündemde tutup tartışacak ve eleştirecek. Devrimciler bunun özelden genele emperyalist saldırı planlarının bir parçası olduğunun bilincinde olarak, onların korosuna katılma hatasına düşemezler. 

Pratik, konunun *entellektüel* tartışması değil, konunun devrimci uyanıklılıkla SİYASİ TEŞHİR amacıyla kullanılması..ve aynı zamanda planlanan internet denetimine karşı kitleleri uyarma , uyandırma ve harekete geçirme... 

Wikileaks özelindeki tartışma, emperyalistlerin interneti kullanma taktikleri konusunda incelemeler , değerlendirmeler ve tecrübeler kazanıp uyanık olma içeriğinde olabilir..

Erdoğan Ahmet
Aralık 2010

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.