Wikileaks değerlendirmeleri üzerine kısaca
Dünya gündemini işgal eden wikileaks konusunda yorumlar bunun bir CIA komplosu olduğundan tutun, basın hürriyeti yönünde internetin kullanılmasındaki en büyük adım olmasına kadar uzandı. Kimisi wiki leaksin *ABD çıkarlarına hizmet ettiğini* söylüyor.Kimisi gerek Orta Doğuda (İran ve Arap ülkeleri) gerekse Asya da ki (Kore , Çin vb gibi ) ülkeler arasında subjektif sorunlar yaratmak, ülkelerin birbirine yaklaşmalarını engellemek amacıyla kullanıldığını iddia ediyor. Eğer konuyu bir süreç içinde incelemezsek, hepsinde doğruluk payı var. Ancak, soruna wikileaksin kendisi , wikileakse *sızdırılan gizli!! belgeler*, ve wikileakse karşı alınan tavırlar olarak üç farklı süreç ve unsuru, diyalektik bağlantıları içinde yaklaşmak ve değerlendirmek gerekiyor...yani emperyalist-kapitalist sistem içinde sadece *teşhir*le sorunların düzelebileceğine inanan burjuva liberalizm, emperyalistlerin onları kullanabilme tecrübe ve uyanıklığı, ve olayları manipule ederek ,sınıf mücadelesinde güçler dengesini kendi yönünde güçlendirme amacıyla kullanma sinsi pratikleri..
Eğer biz tarihi sürecinden kopuk bir şekilde wiki leaksin ABD nin çıkarlarına hizmet etdiğini söylersek, ozaman wikileaksi başlangıcından bu yana emperyalist istihbarat örgütlerinin bir oyunu olarak değerlendirmiş oluruz.Onun tarihi içinde belgelerle emperyalistleri *teşhirini* ve bu teşhirin önemini göz ardı etmiş oluruz. Leninin, yıllar sonra , Iskrada Çar ın bir ajanının olması konusunda verdiği (aklımda kaldığı kadarıyla) cevabı, onun (ajanın) işçi sınıfına Iskrayı kazandırmasına istemedende olsa katkıda bulunduğu sözleri, konulara objektif , ve mücadele anlamında *kazanımlar* olarak yaklaşımın ve değerlendirmenin önemini gösterir.
Websitesinin tarihini , sayfalarında belirttikleri amaçlarını ve ortaya çıkarttıkları belgeleri göz önünde bulundurursak, olumlu yanlarını yadsımaya imkan yok. Ancak bunun yanında, kuruluşundan bu yana gelişimini , gerek sitenin kimi ülkelerde engellenmesi, ve gerekse bu dönem içerisinde, tarihi ve objektif bir bilinçle (tecrübeyle), emperyalistlerin *planlı gizli!! belgeleri sızdırma* pratiklerinin de kaçınılmaz olduğunu göz önüne alırsak, emperyalistlerin çıkarlarına da hizmet edeceği gerçeğini göz ardı etmeye imkan yok..
Leninin *İnsanlar, her zaman, siyasetteki aldatmaların ve aldanmaların aptal kurbanları olmuşlardır ve bütün ahlaksal, dinsel, siyasal ve toplumsal sözler, bildiriler ve vaadler arkasındaki şu ya da bu sınıfın çıkarlarını aramayı öğrenmedikleri sürece de, böyle kalacaklardır.* sözleri bize olaylara ve konulara sınıfsal yaklaşmamız gerektiğini hatırlatır, ancak aynı şekilde *teşhir* politika ve pratiğinin kitlelerde siyasi bilincin oluşmasında en önemli ve temel unsur olduğunu unutmamamızı da belirtir.
Wikileakse yaklaşımda, onun tarihini, şu veya bu şekilde haksızlıklara *muhalif* olan ve bu haksızlıkları teşhir etmek için kimi bireylerin fedakarlıklarını göz ardı ederek , ve bu tür atılımları *komplo* olarak yansıtarak *teşhir etme olanağı olanları* da , ürkütecek ve pasifize edecek bir biçimde olmaması gerekir. Bunu zaten emperyalistler gerek internetden fişlemelerle ve gerekse *ihanet* yasalarıyla yeteri kadar yapıyorlar.
Yani konu ya siyah ya beyaz gibi , başlangıcından, tarihinden ve sürecinden kopuk, subjektif, anti diyalektik bir yaklaşımla değerlendirilemez. Ve en önemlisi, *teşhir* için şu veya bu nedenle muhalif olanları *ajan* olarak lanse edecek, onları ürkütecek, pasifize edecek değerlendirmelerden de kaçınmak gerek.
Sitenin açıklamalarına göre Wikileaks Çinli, Amerikalı, Taywanlı, Avustralyalı ve Güney Africalı gazeteci , teknolojist ve akademisyenler tarafından kurulmuş (2006). Danışma kurulunda Avustralyalı Ateist, film yapımcısı, yazar P.A . Adams , Çinli Muhalif Wang Dan, Wang Youcai, Bilgisayar uzmanı Ben Laurie, Çinli doç. Profesör Xiao Qiang, Brezilyalı katolik sosyal adalet aktivisti Chiko Whitaker, Dali Lama nın eski temsilcisi Tashi namgyal, FACT kurucusu ve yazarı C.J. Hınke.ve ismi bilinen Julian Assange..
Kimliklerine bakıldığında bunların sınıfsal yapılarının ne olduğu konusunda bir fikir edinmenin kolay olması yanında , zaten (başlangıçta) sitelerinde amaçlarının Asya, eski Sovyet ülkeleri, Afrika ve Orta doğudaki baskı!! rejimlerinin teşhir edilmesi olduğunu belirtiyorlar. Bunun yanında baskı rejimi olmayan!!!! batılı ülkelerde * kendi hükümetlerinin ve şirketlerinin etik olmayan aktivitelerini teşhir etmeye* de yardım edeceklerini, katkıda bulunan *ispiyoncu-teşhircilerin* mahkum edilmesinin engelleneceğini vs. bildiriyorlar.. yani sınıfsal anlamda burjuva (ve burjuva için) , ideolojik olarak burjuva liberal bir karaktere sahip insanlardan oluşan bir gruplaşma, site /ya da hareket.Böyle bir hareketin süreç içinde emperyalistlerin elinde bir oyuncak olmasının kaçınılmaz olduğunu tarih birden fazla örneklerle gösterdi bize.
Zaten 2006 da açıkladıkları ilk belgenin Somali ile Çin arasındaki yakınlaşmayı baltalıyacak, CIA kaynaklı bir belge olması ihtimali üzerine belgeyi sitelerinden çıkarmaları , onların başından beri bu tür *emperyalist planlı gizli belge!! sızma* larına açık olduğunun bir göstergesi olmuştu.
Bunun yanında Guantama da Ordunun kamp protokolunün kopyasının , Birleşmiş Milletlerin iç raporlarının , Kongre araştırma Servisi raporlarının, Bilderberg Grubunun 1955 den 1980 e kadar olan toplantı raporlarının, Afrikaya Toksik çöp dökümü raporlarının yayınlanması , Irakla ilgili iki gazetecininde öldürüldüğü saldırı videoların , vb belgelerin yayınlanması, Afganistandaki savaşla ilgili yayınların burjuva medyada yer almayan, emperyalistlerin teşhirini sağlayan niteliğe sahip olduğunu ve önemini yadsımamak gerekir.
Başlangıcından bu yana süreç içinde wikileaksin geniş tecrübelere ve olanaklara sahip olan emperyalistler tarafından kullanılabilinecek bir araç haline gelmesi kaçınılmazdır. En son, *arındırılmış * Diplomatik gizli belgeler!! bunun net bir göstergesidir. Ancak emperyalistler bununla yetinmek istemediklerini , burjuva medyada ve yasal pratiklerinde açıkca belirtiyorlar.
Gelinen yerde wikileaks olayı,1) burjuva tarihinde en önemli bir kontrol aracı haline gelen internetin, kullanımının denetiminin sadece teknik değil, yasalarla ve cezalarla sağlanabilmesi , 2) Emperyalistleri teşhir edecek niteliğe sahip bilgi ve belgelerin internetde yayınlanarak en geniş kitlelere ulaşmasının engellenmesinin 3) bu teşhirleri yapmaya kalkacak insanları caydırmak için gerekli *nedenlerin (kılıfların)* temelinin güçlenmesini beraberinde getirdi
Sonuçta, wikileaksin ortaya çıkışı, yaptğı *teşhirler* ve dolaylı ya da dolaysız emperyalistler tarafından kullanılması ve devamında özgürlüklerin daha da kısıtlanabilmesi için bir kılıf olarak kullanılma planları, sınıf mücadelesinin bir parçası, --alternatif yerine , kapitalist sistem içinde çözüm arayan ve bunun gerçekleşebileceğine inanan burjuva liberalizminin *hayalci*liğinin de bir başka kanıtıdır.
Aralik 2010
EA
Hiç yorum yok