Header Ads

Header ADS

İran'a karşı savaş; Çin'e karşı bir savaşın başlangıcı mı?

 "Ültimatom tarihi" olan 20 Nisan yaklaşırken, genel olarak "savaşlar" ve İran'a karşı savaşın "kaçınılmazlığı" tartışmaları sosyal medyadaki tüm "tartışmaları" kaplıyor. İyi bilinen (büyük ölçüde) objektif siyasi ve askeri uzmanlar bile Trump yönetiminin özellikle İran'a karşı eylemlerinin ne olacağından emin değiller. İran'a karşı bir savaş eylemi olasılığı yüksek görünüyor. Ne var ki, Trump'ı bir kral olarak değil de, sadece bir lobinin, bu durumda İsrail Lobisi'nin karar alma mekanizmasında muazzam bir güç sağlayabileceği bir ülkede bir bürokrat olarak görüyorsak , tüm finans kapitalin ve büyük sanayilerin nasıl bir etkiye sahip olabileceğini merak ediyorum.  Bürokrasinin kendi başına "seçkin", "egemen" bir sınıf değil, bir "değer" yaratmayan, ancak  egemen sınıfların çıkarlarına hizmet eden yaratılan "değerin" koordinasyonu, dağıtımı ve tüketimi sürecini kontrol eden bir toplumsal sınıf olduğu tarihsel olarak kanıtlanmış  bir  siyasal olgu ; nihai kararın, egemen sınıflar tarafından, kararların kendilerine hizmet edeceğinden emin olmak için geniş düşünce uzmanlarına sahip olan devlet kurumlarının "seçilmemiş" üyeleriyle uyum içinde ve onlar aracılığıyla verileceğini söylemek doğru olur. Her durumda, “faydanın” her zaman herhangi bir eylemin “maliyetinden” daha ağır basması gerekir.  Bu gerçeği bir kenara bırakalım ve dünyanın nesnel gerçeklerini belirleyelim ve nesnel gerçeklere olabildiğince yaklaşarak ve bu gerçeklerden yola çıkarak durumu analiz edelim ve İran'a karşı bir savaş olasılığını ve sonuçlarını tartalım.

İran'la savaş tartışması

ABD'nin dünyada çökmekte olan bir imparatorluk olduğu gerçeği, herhangi bir rasyonel insan için reddedilemez bir gerçektir. Yapılan son açıklamalar ve ilan edilen politikalarla birlikte ABD’nin dünya barışı ve kendisi için de daha umutsuz ve tehlikeli hale gelmesi bir başka açık gerçektir. Giderek artan bir şekilde, sadece siyasi olarak değil, "gümrük vergisi" politikasıyla dünyadan izole oluyor, sadece genel olarak dünyadan değil, özel olarak da yakın müttefiklerinden ekonomik olarak izole oluyor. Rusya'ya karşı “istisnacı” ve savaşçı ekonomi politikası, Rusya'yı giderek sanayileşmiş, kendine yeten bir ülke haline getirdi. Ekonomik yaptırımların maliyeti , faydalardan çok daha ağır bastı. Rusya'yı zayıflatmak için Ukrayna'da düzenlenen askeri harekat, Rusya'yı dünyanın en deneyimli ve güçlü askeri gücü haline getirdi.  Ukrayna'da kabul edilen askeri yenilgi, hayal kırıklığını ve çaresizliğini doruğa çıkardı. Bu anlamda, ABD'nin İran'a karşı kendi kendine zarar veren umutsuz bir eylemde bulunması, ve başarılı olması halinde Rusya (ve Çin) için bir “yenilgi” algısı yaratma yönünde bir intikam eylem olarak görmek mümkündür. Bu şekilde, kaderlerinin Ukrayna'nınkiyle aynı olup olmayacağını merak eden Tayvan, Güney Kore, Japonya, Filipinler vb. gibi müttefikleri arasında güvenilirliğini yeniden oluşturacağı inancında olabilir.

İran'a karşı bir savaşın nedenleri üzerine yapılan tartışmalar iki farklı bakış açısına sahip; 1) ABD'nin İsrail'in arzu ve taleplerini izlemesi ve yerine getirmesi, 2) ABD'nin Rusya'yı parçalamaktan vazgeçmemesi, önce Rusya'yı zayıflatarak ve parçalayarak Çin'i abluka altına almak ve zayıflatmak olan amacın rotasını,  önce Çin'e sonra da Rusya'ya yönlendirmesi.

'İran'a karşı savaşın kimin için yürütüleceği' söz konusu olduğunda, bu hem İsrail'i hem de ABD'yi karşılıklı olarak kapsayıcı ve tamamlayıcı içeriktedir.  İsrail'in kendine özgü fırsatçı nedenleri var, ABD'nin de öyle.

İran'ın nükleer bombaya sahip olmaya bu kadar yakın olduğu savaş bahanesi, ancak Irak’ın işgali için kitle imha silahı bahanesi olan kitle imha silahlarının geçerliliği kadar "geçerli bir bahane" olabilir.  "Kimin ve ne zaman nükleer silaha sahip olabileceğine, kimin olamayacağına karar vermek için ABD'yi gerçekten kimin görevlendirdiği" gibi geçerli bir soru sormuyoruz.  Tarihsel gerçek şudur ki, ABD kendi gücünü yansıtmak ve diğerlerine boyun eğdirmek için Nükleer Silah geliştiren ilk ve tek ülkedir. Ancak geri kalan tüm ülkeler, öncelikle başta ABD olmak üzere diğerlerini caydırmak için nükleer silahlar geliştirdiler. Bu şimdiki konumuzun dışında.

"Nükleer" silah bahanesi, İran'ın sivil amaçlar da dahil olmak üzere tüm nükleer endüstrisini durdurması, ayrıca tüm füze endüstrisini durdurması ve füze stoklarını yok etmesi talebine kadar genişletiliyor. Görünüşe göre İran'ın silahsızlandırılmasını ve şimdi ve gelecekte ABD'nin taleplerine boyun eğmesini istedikleri için hiçbir ülke tarafından kabul edilemez olacağı bilinerek yapılmış , sinsi ve bilinçli bir talep. Bu ültimatom,  "Taleplerimizin kabul edilemez olduğunu biliyoruz, bu yüzden savaşa hazır olun" demekle eşdeğerdir. Bu ültimatom,  en yüksek derecede yapılan bir blöftür ve bu blöfün “çağrılması”  durumunda (eminim ki öyle olacaktır),  ABD İran'a saldırmayarak başka bir aşağılanmayı kabul etmeye hazır olmadığı sürece, savaş kaçınılmaz olacaktır. Bu, ABD'nin İran'a karşı savaş açmaya kararlı olduğunu gösteriyor, ancak savaşın gizli gündemi, asıl amacı ne?

İran'a karşı yürütülebilecek savaş, aslında Rusya ve Çin'e karşı dolaylı bir savaş olacaktır; 1) Rus ve Çin’in nasıl tepki vereceğini test etmek, 2) dünya ülkeleri, özellikle müttefikleri ve vekilleri için bir imaj ve hasar kontrolü yapmak, 3) en kötü durum senaryosu, Neo-Con'lar hala Rusya ve Çin'in tarafsız kalacağı yanılsaması içinde.

ABD'nin İran'a karşı savaş hazırlığı, Batı medyası ve onun diğer ülkelerdeki vekil kuruluşları aracılığıyla yaygın bir şekilde propaganda ediliyor. Hint medyası, özellikle Çin fobisi söz konusu olduğunda Batı medyasının bir uzantısı olarak, Neo-Con fantezilerini ve safsatalarını tekrarlıyor ve "Hindistan'ın devreye girmesi" çağrısında bulunuyor.  Genel vekalet anlatısı şöyle: "İsrail'in operasyonları Hamas ve Hizbullah'ı zayıflattı ve ABD'nin Huthi’leri bombalaması Batı Asya'daki güç dinamiklerini önemli ölçüde değiştirdi. Ukrayna ile çatışmaya giren ve bunu (Irana ’a saldırıyı)  destekleyecek durumda olmayan Rusya, Trump'ı kızdıracak önlemler almaktan kaçınacaktır. Çin, İran'a sempati duymaya devam edecek, ancak Batı ile olan ticari çıkarlarını (Iran için) feda etmeyecek... İran şu anda zayıf ve savunmasız. Ekonomik çöküş, protestolar ve bölgedeki vekillerinin kademeli olarak kaybedilmesiyle bir çöküşün eşiğine geliyor."  Bu söylemler fantezilere ve (arzulara) hüsnükuruntuya dayalı analizlerdir.

ABD-Britanya'nın Yemen gibi küçük bir ülkeyi yıllarca yenemediği göz önüne alındığında, İran'ı yenmek son derece tartışmalı görünüyor. ABD, Hothi'nin ucuz insansız hava araçlarını düşürmek için son bir aydır her gün milyonlarca dolarlık füze kullanıyor. ABD'nin ya da başka birinin sonsuz mühimmatı yok, cephaneliğinin çoğu Ukrayna savaşı ve şimdi de Yemen'e karşı tükendi.  ABD'li askeri uzmanların işaret ettiği gibi, “ABD askeri cephaneliği bir savaş yürütmek için kritik düzeydedir.”  İran ile karşılaştırıldığında, Yemen asgari askeri güce sahip küçük bir ülkedir. İran, yenilgiyi kabul etmeyecek olan katı bir (dini) ideolojiye sahip 95 milyon nüfuslu devasa bir ülkedir. İran, İsrail'i ve Orta Doğu'daki tüm ABD askeri üslerini harap edebilecek binlerce uzun menzilli füzeye sahip. Eğer ABD, Ortadoğu'daki küçük ülkelerdeki üsleri kullanırsa, bu Umman, Kuveyt, Bahreyn, BAE gibi ülkelerin sonu olur. Bu açık nedenlerden ötürü, Fars Körfezi ülkeleri, İran'a karşı savaş için topraklarına herhangi bir erişime veya kullanılmasına izin vermeyeceklerini resmen açıkladılar. Ayrıca, hava sahalarının İran'a saldırmak için kullanılmasına ve ABD savaş uçaklarının havada yakıt ikmali yapmasına izin vermeyecekler.

ABD'nin uçak gemileri, İran füzeleri için (avlanmaya hazır) bir ördek gibi oturuyor olacaktır. ABD'nin halihazırda ABD uçak gemilerini Basra Körfezi'ndeki savunmasız mevzilerinden uzaklaştırması, İran'ın olası bir misilleme beklentisinin net bir göstergesidir. ABD ordusu B-2 hayalet bombardıman uçaklarını Diego Garcia'ya yerleştiriyor, ancak hala İran füzelerinin menzili içinde. Batı medyasının uzak durduğu ( göz ardı ettiği) ancak somutta kanıtlandığı gibi, İran’ın hava savunması,  İsrail uçaklarının bile ne olduklarını belirleyemediği ve İran'a son saldırılarında geri dönmek zorunda kaldıkları niteliktedir. Kendilerini pohpohlayan tüm propagandalarına rağmen, Israil  (daha başlangıcında durdurup geri çekildikleri hava saldırısında) başarılarına dair herhangi bir somut kanıt gösteremediler.

Bu nedenle, ABD'nin İran'ın misilleme yapmak, Iranın tüm yeteneklerini yok etmek için tek bir saldırı şansı var,  ki bu,  ABD taktik nükleer silah kullansa bile mümkün değil. İran muhtemelen önleyici bir saldırı eyleminde bulunmayacak, ancak (ilk saldırıya karşı ) tüm cephaneliğiyle misilleme yapacaktır. İran gibi büyük bir ülke havadan bombardımanla boyunduruk altına alınamaz. Kara istilası ve bunun için bir milyon piyade askeri gerekiyor. Belki de muhtemelen Irak, Suriye ve İran'daki Kürtleri ve IŞİD'i bir kara harekâtı için kullanmayı düşünüyorlar.

ABD için bu savaş, İran'a karşı kazanılabilir bir savaş olma sonucunu getiremez. Muhtemelen İran'a ciddi zararlar verecektir, ancak İran'ı yenmeleri için yeterli olmayacaktır.  Öncelikle, İsrail bu savaşın en kötü kaybeden tarafında olacaktır. İsrail'in kaderi zaten bu (içinde bulunduğumuz somut durumda) tartışmalı bir soru, İran'a karşı bir savaş bu soruyu ortadan kaldırabilir ve buna pratik bir yanıt olabilir.

İstisnacı, üstünlükçü ABD fantezisi,  benzin fiyatlarının birkaç gün içinde katlanarak artması ve her tüketim malının maliyet artışına ve dolayısıyla ABD ve Batı'daki insanların yaşam standartlarının hızla düşmesine yansıyacağı için, karşı karşıya kalacakları derinleşen bir ekonomik krize ilave olarak, kendilerine büyük bir askeri aşağılanma getirecektir.

İran'a karşı bir savaş, mali sermayenin ve diğer tüm sektörlerin çıkarına olabilir mi? Bundan şüpheliyim. Asla kaybetmeyen tek sektör, kazansa da kaybetse de onlara para kazandıran sanayi, askeri sanayidir. Ancak, askeri sanayi “bağımsız" bir sektör değildir, o da (diğer sanayilerin olduğu gibi) her sektörde, her ticarette, ticari hayatın her aşamasında finansal çıkarları olan Finans Kapital Holdinginin bir parçasıdır.  "Parçanın" çıkarları her zaman "bütünün" çıkarlarına tabidir, bu durumda (Iran savaşında)  “maliyet”, faydasından dan çok yıkıcı bir şekilde daha ağır basacaktır.

Dolayısıyla, tüm savaşçı söylemlere rağmen İran'a karşı bir “savaşın” olası olmadığı görülüyor. Bu (söylemler ve hazırlıklar)  daha çok, en uç noktasında tehlikeli bir blöf gibi görünüyor ve sonunda en azından bir dereceye kadar, bir tür saldırı olacaktır. Bununla birlikte, eğer Neo-Con düşünürlerin, uzmanların ve karar vericilerin hesapları fantezilere ve hüsnükuruntulara dayanmaya devam ederse, yanılıyor olabilirim.

Çin'in Tayvan çevresindeki son ve devam eden askeri tatbikatları nedeniyle, ABD'nin İran'a saldırması durumunda ve saldırdığı anda, buna karşılık olarak Çin'in Tayvan'a karşı eşzamanlı olarak hızlı bir askeri eylemde bulunabileceğine dair argümanlar dolaşıyor analizciler arasında.  

Çin ile savaş tartışmaları

ABD'deki seçimler sırasında ve sonrasında, bunun Rusya Fobisi fraksiyonu ile Çin Fobisi Neo-Cons fraksiyonu arasında bir seçim olduğunu ve bunun sonuçlarının dış politikanın özünü değiştirmeyeceğini savunmuştum. Trump'ın daha önceki tüm barış söylemleri, USAID'in dağıtılması (daha iyi kullanılması için onun gözetiminde farklı isimlerle yoğunlaşıp merkezileştirme), özellikle son birkaç yıldır ağır darbeler alan imajı nedeniyle, bunun imaj ve hasar kontrolü ile ilgili olduğunu ileri sürmüştüm. Trump'ın ilk ciddi adımı, Ukrayna konusunda bir "barış" anlaşmasıydı ve  bunun Ukrayna ile ilgili olmadığını, "itibarı kurtaran bir çıkış" ve Rusya'ya verilecek hangi tavizlerin Çin ile bağlarını koparmasını veya en azından ABD-Çin çatışmasında tarafsız kalmasını sağlayabileceğini tespit etmekle ilgili olduğunu savunmuştum. Tahmin ettiğim gibi, her iki girişim de sefil bir şekilde başarısız oldu.

Çin'e karşı savaş, İran'a karşı savaş kadar sıcak bir konudur.  Dahası,  Çin'e karşı savaş, Neo-Con'ların sahip olduğu diğer fantezilere kıyasla bir çocuk fantezisidir. Konuyu nesnel duruma ve doğrulanmış nesnel gerçeklere dayanarak inceleyelim.

İnsanlar, kara sınırı olan ülkeler arasındaki savaşları, kara erişimi olmayan ancak aralarında uçsuz bucaksız denizler olan ülkeler arasındaki savaşlarla karıştırıyor. Savaşların sonuçları, kafa sayısına, savaş makinelerinin miktarına, mevcut çağda, donanma gemilerinin miktarına göre belirlenemez. Bir savaşın süresini ve sonucunu belirleyen lojistiktir. Lojistik demek maliyet, maliyet demek ekonomi demektir. Engels'in bir yüzyıldan fazla bir süre önce bir savaşın kazanılması hakkında söyledikleri tamamen geçerlidir; “Son tahlilde… Paranın iktisadi üretim aracından sağlanması gerekir ve böylece bir kez daha, kuvvet, kuvvet aletlerinin teçhizatı ve bakımı için gerekli araçları sağlayan ekonomik durum tarafından koşullandırılır. Ama hepsi bu kadar da değil. Hiçbir şey ekonomik önkoşullara tam olarak ordu ve donanmadan daha fazla bağlı değildir. Silahlanma, bileşim, örgütlenme, taktikler ve strateji, her şeyden önce, üretimde ve iletişimde o sırada ulaşılan aşamaya bağlıdır." Bir orduya mühimmat ve yiyecek sağlamak, teçhizatı yenilemek, askerleri denizaşırı ülkelerde binlerce mil uzakta yenilemek sadece zor değil, aynı zamanda büyük maliyetli bir çabadır. Daha önce de belirttiğim gibi, hiçbir ülke sonsuz askeri araçlara ve mühimmata sahip değildir. Mühimmatsız pahalı bir silahın savaşta hiçbir değeri olmadığı için sürekli üretilmesi gerekir. Bu,  onları üretmek için istikrarlı bir ekonomi ve gelişmiş bir endüstri gerektirir .  Bu gerçekten yola çıkarsak, ABD'nin binlerce kilometre uzakta Asya Pasifik'te Çin'e karşı bir savaş açması durumunda, hangisinin diğerinden daha avantajlı olduğunu anlamak için askeri uzman olmaya gerek yok.  ABD CSIS'e göre bile, "ABD savunma sanayi ekosistemi, ABD ordusunun üretim ve savaşla mücadele ihtiyaçlarını karşılayacak kapasite, yanıt verme, esneklik ve dalgalanma yeteneğinden yoksundur... Çin, mühimmatlara yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve ABD'den beş ila altı kat daha hızlı üst düzey silah sistemleri ve teçhizatı oluşturuyor. Çin aynı zamanda dünyanın en büyük gemi yapımcısıdır ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yaklaşık 230 kat daha büyük bir gemi inşa kapasitesine sahiptir."

Lojistik söz konusu olduğunda, ABD'nin Çin'e karşı Çin’in kendi kapısında olacak bir savaşta, ABD'nin Çin'e karşı bir savaşı kazanma şansı yoktur. Buna uygun olarak, Donald Trump'ın Genelkurmay Başkanlığı'na liderlik etmek için seçtiği kişi (Meclis soruşturmasında, canlı yayında), "ABD ordusunun, savunma sanayi üssündeki eksiklikler nedeniyle Çin ile uzun süreli bir savaşa hazırlıksız olacağını" söyledi.  Bu itiraf konuyu netleştiriyor.

ABD'nin güneyde vekilleri olmasına ve bu nedenle karaya erişim sorunu yaşamamasına rağmen Vietnam'ı yenemediği tarihi gerçeği belirtmekte fayda var. (Vietnam’ı yenemeyenlerin) 1,5 milyar nüfuslu Çin'i yeneceklerini düşünmelerine neden olan şey nedir pek akıl almıyor.  Bu notta, arazi erişimi ve yakınlığı ile ilgili vekiller konusuna girelim.

Savaşlar ancak karada kesin olarak kazanılabileceğine göre, dünyadaki hiçbir ülke Çin'i işgal etme ve yenme yeteneğine sahip değildir. Hadi olasılığını kabul edelim ve Stalin'in şu ifadesine dayanarak inceleyelim; "Tarih gösteriyor ki, herhangi bir devlet, bitişik olmasa bile, başka bir devlete karşı savaş açmaya niyetlendiğinde, saldırmak istediği devletin sınırlarına ulaşabileceği sınırlar aramaya başlar, genellikle saldırgan devlet bu tür sınırlar bulur." ABD'nin Ukrayna davasında yaptığı tam da buydu ve bunu sınırdaş ve yakın komşu ülkelerde Çin'e karşı kurmaya çalışıyor.

Tüm söylemlerine rağmen, Çin'e karşı hiçbir şansları olmadığını biliyorlar. Her ne kadar hüsnükuruntularından dolayı inkar etseler de,  içten içe Çin'e karşı herhangi bir savaşın, hiçbir ittifakın kazanamayacağı Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı bir savaş olacağını biliyorlar. Bu yüzden bu savaşlar, sadece vekil ülkelerin halkları pahasına yapılacak, kara ve yakınlık vekalet savaşları olabilir.

ABD, ülkelerini, bölgelerini ABD askeri kara üslerine dönüştürmek için Myanmar'da ve "varlıklarının" meşgul olduğu diğer sınır sıcak nokta bölgelerinde vekalet savaşı sürdürüyor.

Myanmar, ABD için Çin'le olan çatışmasında önemli bir ülke. Başka bir deyişle, Myanmar'ı Rusya'ya karşı Ukrayna haline dönüştürmek istiyorlar; ABD'nin Çin'e karşı savaşının bir vekili olan ülkede askeri üssünü Cin sınırına getirme amacı. ABD, Washington'da kurulan ve yerleştirmeye hazır olan sürgün hükümetinin sözde "gerillaları" için Myanmar'da para harcamaya devam edecektir, finansmanı kolaylaştırmak için (Myanmar San bölgesindeki)  uyuşturucu ticareti işine el koymaya çalışmaya devam edecekler. Başarılı olacaklar mı? Bundan şüpheliyim, ama sonucu asla bilemeyiz. Myanmar halkı bir gün mutlaka gerçeklere ayılacak ve birbirini öldürmeyi bırakacak, birleşecek ve vekilleri kovacaktır.

Ancak Myanmar dışında doğrudan ya da dolaylı olarak ayak bastıkları (etkili varlıklarının olduğu) herhangi bir sınır ülkesi yok. Hindistan'ın yardımıyla Nepal'de bunu deniyorlar, ancak şu ana kadar hiç şansları yok gibi görünüyor.  Manipur, Hindistan'ın bir başka bölgesi, yine Hindistan üzerinden “aday” haline getiriliyor, ya da getirildi. Ancak tüm bunlar önemsiz ve Çin'e karşı belirleyici bir rol oynayacak nitelikte değil.

 Fark edilebileceği gibi, Hindistan'ın ırkçı devleti ve hükümeti ABD'li Neo-Con'larınkine benzer bir fantezi ülkesinde yaşadığı için Hindistan'dan birden fazla kez bahsediliyor. Bununla birlikte, Hindistan'ın tüm kendini öven söylemlerine rağmen, Çin'e meydan okuyacak ne ekonomik ne de askeri bir gücü var. Kaldı ki, Çin'e karşı intihar eylemlerine girmek için hiçbir nedenleri yok, her şeyden önce savaş, Hindistan gibi küçük bir bölümü Hindistan olarak bırakacak. coğrafyayı pek çok yeni ulus devletle değiştirecek bir sonuç getirecektir . Bu konuşulması gereken farklı bir konu.

ABD, sözü geçen bölgede Çin ile küçük bir sınırı olan başka bir ülkeye, yani Afganistan'a yenildi. Aslında bu gerçek bile başlı başına başka bir örnek olmalı ve Çin'e karşı bir savaşla kıyaslanmalıdır.

Singapur da dahil olmak üzere Güney Doğu Asya'daki hiçbir ülke ABD'nin savaş-vekili olmayacaktır. Çin ile ABD arasındaki hem ekonomik hem de siyasi konularda "tarafsız" duruşlarını ilan ettiler ve bunu uyguluyorlar.  Bazı Neo-Con'lar ve Batı Medyası, savaş yürüttükleri ve milyonlarca insanını katlettikleri bir ülke olan Vietnam'ın ABD müttefiki olmasını bekledikleri fantezi içindeler. Daha önce de belirttiğim gibi, bunlar bölgenin gerçeklerinden ve (tarihi) kültüründen tamamen kopuk bir çocuk fantezisidir.

Bu nedenle, hedeflerine ulaşıp ulaşamayacaklarının tahmin edilemediği Myanmar dışında bir kara erişim savaş-vekili için ciddi bir aday yok gibi görünüyor.

ABD’nin savaş vekili adayı "yakın" ülkeleri inceleyelim.

Güney Kore, ABD’nin, 25.000'e yakın askeri personeli ile, bir yarı sömürgesidir. Kore'deki ABD Kuvvetlerinin komutanı aynı zamanda Birleşik Kuvvetler Komutanlığı'nın komutanı olarak görev yapıyor, ve şu anda savaş zamanı OPCON'u (operasyonel kontrol) elinde tutuyor.  Bir ülkenin (SK) askeri komutasının başka bir ülkenin (ABD) komutanı tarafından muhafaza edildiği yaygın olarak bilinmeyen garip bir gerçektir.  Güney Kore'yi Çin'e karşı bir savaş vekili olarak değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken iki önemli husus vardır; 1) Gelişmiş askeri teknolojisi ve güçlü ordusuyla nükleer güçlere sahip bir Kuzey Kore, 2) Güney Kore'de artan savaş karşıtı eğilimler ve protestolar. Konumuzla ilgili olarak, Güney Kore bir vekil olarak Çin ile savunma anlaşması olan Kuzey Kore ile uğraşmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla Güney Kore faktörü ABD için olumlu bir faktör değil, Kuzey Kore'yi denkleme dahil edeceği için olumsuz bir faktördür. Buna ek olarak, Kuzey Kore'ye yapılacak herhangi bir saldırı, NK ile savunma anlaşması olan Rusya’yı denklem içine getirecektir.

Güney Kore, 2023 istatistiklerine göre Çin'in en büyük ikinci ticaret ortağıdır ve ihracatı 124,8 milyar dolar ve ithalatı 142,8 milyar dolardır. ABD'nin kendi kendini yok eden tarife politikası, Çin ve Güney Kore'yi ticarette daha da yakınlaştırıyor. Siyasi gelişmeler ve Kuzey Kore'nin varlığı Güney Kore'yi tarafsızlığa itebilir - özellikle de alternatif Güney Kore'nin yok edilmesi olacağı için.

Bu denklemle; ABD-Güney Kore, Çin-Rusya-Kuzey Kore'ye karşı, Japonya'nın katılımı pek olası değil, onların tarafsızlığı seçmesi daha olası görünüyor - Japonya'nın birkaç mil kuzeyindeki Rus askeri üsleri ile Japonya için alternatif Güney Kore'ninkinden daha iyi görünmüyor. Bölgedeki (Japonya dahil)  ABD yanlısı "uzmanların" çoğu, Çin'in "ABD üsleri dışındaki" yapılarına saldırmadığı sürece Japonya'nın bir savaşa katılmayacağına işaret ediyor. 


ABD'nin bir başka yarı-sömürgesi olan ve ABD’nin savaş vekili olmaya hevesli Filipinler'in, (Filipin marjinal ordusunun yerel halkın izni olmadan bile müdahale edemediği) Müslümanların yaşadığı adalarla ve kısmen gerillaların kontrolü altındaki pek çok adayla ilgili olarak kendi sorunları var. Çin'e karşı herhangi bir eylem, kelimenin tam anlamıyla Filipinler'in bir devlet olarak sonunu ve adalarda bağımsız devletlerin doğuşunu getirecektir. Ayrıca, tüm ABD askeri üsleri ve yaklaşık 10.000 personeli, kendilerine yönelik Çin füzelerine bile gerek kalmadan risk altında olacaktır.

Neo-Con’ların Doğu ve Güney Doğu Asya'daki "müttefikler" ile ilgili yutturmaca ve söylemi, somut gerçeklerden kopuk bir fantezidir. ABD'nin bölgede Çin'e karşı herhangi bir ciddi askeri güç ekleyebilecek herhangi bir "ittifakı" yoktur. ABD, Çin'e karşı bir savaşa yetinemeyeceği ve (yetinse de) kazanamayacağı için, "müttefikleri" aracılığıyla Çin'e karşı vekalet savaşları yürütmek, müttefiklerinin yok olmasına neden olmaktan ve kendi ekonomisini krizlerde daha da batırmaktan başka bir işe yaramaz.

 Tayvan meselesi, ABD tarafından Çin’i köşeye sıkıştırmak ve Çin'i taviz vermeye zorlamak, Çin'i ekonomik-politik taleplerine boyun eğdirmek için kullanılıyor. Bununla birlikte, ABD'nin askeri hegemonyasının azalmasıyla birlikte, olası sonuç, bir fantezi ülkesinde yaşayanlar dışında herkes için açıktır. Batılı ve vekil anlatıların çoğu, Tayvan'ın kendisini savunmak için büyük bir askeri personele ve askeri araçlara sahip büyük bir ülke olduğu izlenimini veriyorlar. Tayvan yaklaşık 35.980 km² (işgal edilmemiş adalar dahil), Küba 110.860 km², Tayvan'dan üç kat daha büyük, Ukrayna'nın Donbass bölgesi yaklaşık 53.201 km², Tayvan'dan 1,5 kat daha büyük. Moldova, Tayvan ile benzer büyüklüktedir. Bölgedeki ABD yanlısı "uzmanların" çoğu, olası bir savaşın ilk günlerinde Çin’in Tayvan’ın tüm hava kuvvetlerini ve donanmasını yok edebileceğini kabul etseler de, bunu kendi fantezileriyle döndürüyorlar ve bir şekilde bunun ABD’nin hemen müdahale edeceği (hayalci) nedeniyle bir "Çin yenilgisi" olacağı sonucuna varıyorlar. Güçlü bir ordusu olan ve onu askeri olarak desteklemek için Batılı ülkelerle arasında geçecek bir okyanusu olmayan Ukrayna konusunda da aynı fantezileri vardı. Mevcut koşullar altında ABD,  Çin ile özellikle Tayvan konusunda doğrudan bir çatışma riskini almayacaktır ve alamaz. Dolayısıyla, ABD'nin "müttefiki" olarak Tayvan'ın bir savaş durumunda askeri bir değeri yoktur.

Çin'in ilk saldırıyı gerçekleştireceğinden şüpheliyim - eğer nükleer silahlardan bahsediyorsak. Süper güçler arasındaki nükleer savaşa inanmıyorum. Bu her zaman mümkündür, ancak bu teknolojik çağda, miktar olarak (ayni anda)  kullanıldığında nükleer silahlar kadar güçlü, ancak yönetilebilir oldukları bu teknolojik çağda pek olası değildir.  

Mao'nun bir zamanlar belirttiği gibi;  "Eğer biri bize saldırırsa ve koşullar savaş için uygunsa,  onu kararlılıkla, tamamen, bütünüyle ve geriye hiçbir şey bırakmadan yok etmek için kesinlikle meşru müdafaa içinde hareket edeceğiz (biz aceleyle saldırmayız, ancak saldırdığımızda kazanırız)."  Mevcut nesnel gerçekler altında, pratikte Rusya-Çin-Kuzey Kore'nin varoluşsal ittifakına karşı bir savaş anlamına gelen Çin'e karşı savaş, kaybedilecek bir savaş olacaktır. Bir savaşın, özellikle de okyanusların ötesindeki ülkeler tarafından yürütülen bir savaşın, Çin üzerinde ciddi bir etkisi olmayacak, ancak küçük düşürücü bir yenilgiyle karşı karşıya kalacaktır.

Sonuç 

ABD'nin NeoCon’ları, dünyanın hala tek egemenleri oldukları tek kutuplu bir dünya olduğu yanılsamasından kaynaklanan istisnacı, üstünlükçü, savaşçı ve saldırgan politikalarıyla, her adımda kendi ayaklarına kurşun sıktılar. Rusya'yı genişletme-germe ve ekonomik yaptırımlar yoluyla dağıtma fantezisi geri tepti ve Rusya'nın ekonomik olarak kendi kendine yeterliliğe odaklanmasına neden oldu. Ukrayna'daki savaş, beklentilerinin aksine sonuçlandı ve Rusya'yı gelişmiş silahlara ve deneyimli orduya sahip bir dünya askeri gücü haline getirdi. Rusya'nın askeri sanayisinin bir yılda tüm Batı'nın toplamından daha fazlasını ürettiği, Batılı uzmanlar tarafından bile kabul ediliyor. "Barış süreci" planının boşa gitmesinin ardından yaşanan son hayal kırıklığıyla birlikte Neo-Con'lar çaresiz hale geldi. Çaresizlik ve hayal kırıklığı, onları Rusya ve İran'a bir "ültimatom" vermeye sevk etti, bu da yine geri dönüp kendilerini ısıracak. Rusya'ya karşı yapabilecekleri hiçbir şey yok. Bu yüzden İran'ı yenebilecekleri hayaliyle İran'ı seçtiler ve onlara 20 Nisan'a kadar ültimatom verdiler. Bu utandırılmadan geri dönemeyecekleri nitelikte bir ültimatom. Bu anlamda, ve bu nedenle en azından bir şekilde İran'a yönelik bir saldırı olması kuvvetle muhtemeldir. İran'a yönelik topyekûn bir saldırı pek olası görünmüyor çünkü sonuç ültimatomun geri çekilmesinden çok daha küçük düşürücü ve maliyetli olacak. Birkaç hafta içinde Neo-Con’ların seçiminin ne olacağını bekleyip görmemiz gerekecek; siyasi aşağılama veya askeri ve ekonomik aşağılama.

İran'a karşı bir savaşı Çin'e karşı savaş hazırlıklarıyla birleştirmek için, Neo-Con’lar, ekonomik ve askeri sonuçlardan kurtulmanın on yıllar olmasa da yıllar alacak şekilde, kelimenin tam anlamıyla, kendi mezarlarını kazıyorlar. Rusya ve Çin'in mevcut ekonomisi ile ABD'nin mevcut kötüleşen ekonomik durumu ve gergin, incelmiş ve zayıflamış ordusu göz önüne alındığında, "imparatorluk", Ukrayna'daki savaş devam ederken İran ve Çin'e karşı planlarını gerçekten pratiğe uygularsa, büyük bir hızla sona doğru ilerleyecektir.

Muhtemeldir ki, çok kutuplu dünyanın gerçeklerini bir noktada kabul ederek,  mevcut koşullar altında savaşçı askeri politikanın her zaman kendi çıkarlarına karşı çalışacağını anlamalarını sağlayacaktır. ABD, finans dünyasındaki hakimiyeti, ticari işlemleri ve para biriminin değişim değeri nedeniyle hala bir süper güçtür. Ne var ki, finansa dayalı bir ekonomiye sahip olmak ve bu nedenle fazlasını-kârını somut üretim sanayine yeniden yatırmak yerine, daha fazla hisse senedi satın almak, finansa para yatırmak, ABD'yi üretici bir ülkeden büyük ölçüde tüketici bir ülke haline getirdi. Çin ise tüm fazlasını- kârını somut mal üreten sektörlere yatırarak, özel sektörleri bu şekilde yatırım yapmaya zorlayarak üretici bir ülke haline geldi. ABD ve Cin ekonomik açıdan karşılıklı olarak bağımlıdırlar, ancak ABD "dünya" olmadığı ve tüm dünyanın tüketici olduğu ve üretmedikleri uygun fiyatlı ürünlere ihtiyaç duyduğu için, üretici ülkenin üstünlüğü vardır. ABD, askeri sanayi ve teknoloji ile ana ekonomik temeli olan ve çatışmalar ve savaşlar ile istikrarsız bir dünyaya büyük ölçüde bağımlı olan bir tüketici ülke olmaya devam ettiği sürece, ABD ekonomik olarak kademeli olarak gerileyecek, diğer yanda mallarını satabilmek için çatışmalar ve savaşlar olmadan istikrarlı bir dünyaya büyük ölçüde bağımlı olan üretici ülkeler ise ekonomik olarak güçlenecektir.  Ekonomik güç, herhangi bir savaşta ve bir savaşın sonuçlanmasında ilk ve en önemli belirleyici faktördür.

Mevcut nesnel gerçekler altında ABD,  aşırı gerilmiş-incelmiş ve zayıflamış askeri gücünün yanı sıra, uzun süreli bir savaş yürütecek ekonomik güce de sahip değildir.

Engels'in daha 1877'de yaptığı değerlendirme, onun ne kadar haklı olduğunu gösterir; "Burada devrim yaratan bir etkiye sahip olan, dahi generallerin "zihnin özgür yaratımları" değil, daha iyi silahların icadı ve insan malzemesinin, askerlerin değişmesidir; Dahi generallerin oynadığı rol, en fazla, savaş yöntemlerini yeni silahlara ve savaşçılara uyarlamakla sınırlıdır... Orduların tüm örgütlenmesi ve savaş yöntemi, bu zafer ya da yenilgilerle birlikte, maddi, yani ekonomik koşullara, insan malzemesine ve silahlanmaya..  ve dolayısıyla nüfusun niteliği ve niceliği ve teknik gelişmelere. bağlıdır... Kesinlikle açıkça görüyoruz ki, "birincil olanın herhangi bir dolaylı ekonomik güçte değil, doğrudan siyasal güçte aranması gerektiği" hiçbir şekilde doğru değildir. Tam tersine. Gerçekte yürürlükte olan "birincilin" kendisi ne olduğunu kanıtlıyor? Ekonomik güç, büyük ölçekli sanayinin güç araçlarının elde olmasıdır" *

Çıkarlarını etkileyecek her türlü kararda son sözü söyleyen finans kapitalin düşünce kuruluşları grubu, bir avuç ütopyacı değil, kendi çıkarları doğrultusunda izlenecek politikaları belirleyen objektif analizcilerdir. ABD'nin soluklanma için geri çekilmesi, toparlanması ve yeniden sanayileşme yoluyla ekonomisini güçlendirmesi ve kendisini bir sonraki savaşlara hazırlaması kuvvetle muhtemeldir. Bu da yine ABD için, ekonomisini bir "savaş temeli" üzerinde geliştirmeyi, artan hükümet kontrolü, kaynakların yeniden tahsisi ve savunma sanayii odağı yoluyla askeri ihtiyaçlara ve üretime sivil tüketime öncelik vermeyi gerektiriyor. ABD, gücü olsun ya da olmasın söyleminde savaşçı ve saldırgan olmaya devam edecektir.

Erdoğan A

Nisan 4, 2025

Tayland

 

 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.