Header Ads

Header ADS

ABD VİZESİ PEŞİNDE İSPİYONCU OLARAK TROÇKİ - ROBERT BLACKWELL OLAYI

ABD VİZESİ PEŞİNDE İSPİYONCU OLARAK TROÇKİ

PDF Olarak tamamını indir

William J. Chase
Pittsburgh Üniversitesi'nde Tarih Profesörü

ROBERT BLACKWELL OLAYI, MEKSİKA KP VE TROÇKİNİN MEKSİKADAKİ DURUMUNDAKİ GELİŞMELER

Temmuz 1938'de yeni bir konu Dışişleri Bakanlığı'nın Troçki konusundaki endişelerini arttırdı. O ay, Uluslararası Tugaylar ile savaşan Robert Blackwell (Lakabı Russell Negrete Blackwell ) adlı bir Amerikalı İspanya'da tutuklandı. Blackwell, İspanyol Cumhuriyet Ordusu polisinin faşistlere yardım etmek ve karşı-devrimi teşvik etmekle suçladığı eski bir komünist ve eski bir Troçkistti. Polis yetkilileri, Blackwell'in Troçki'nin kişisel sekreteri olduğunu ve sürekli bir karşı-devrimci kampanyaya katıldığını iddia etti. Blackwell askeri mahkeme huzurunda yargılanmak üzere tutuldu.

Eylül 1938'de, New York'ta  Robert Blackwell Amerika Savunma Komitesi kuruldu. Üyelik listesi ACDLT'ninkiyle neredeyse aynıydı ve Troçkistler Dışişleri Bakanlığı'nın Blackwell'in serbest bırakılmasını sağlaması için kampanyasında aktif bir rol oynadılar. Bu makalenin amacı çerçevesi içinde, Blackwell olayının en ilgi çekici yönü Troçki'nin bu konudaki kısa rolü oldu.

Troçki, 8 Kasım 1938'de Meksika Federal Bölgesi Amerikan Başkonsolosu James B. Stewart'a şunları yazdı:
"Burada Sayın Blackwell ile daha önce hiç tanışmadığımı beyan etmeyi zorunlu buluyorum. Onunla herhangi bir bağım yok. Üstelik o asla benim sekreterim değildi. Arkadaşlarım bana tamamen Amerikan kökenli Dördüncü Enternasyonal'e karşı bir siyasi gruba ait olduğunu bildiriyor ... Umarım size burada verdiğim ve ABD veya İspanya'nın herhangi bir yetkili organının önünde tekrarlamaya hazır olduğum bu bilginin Sayın Blackwell'in davası üzerinde bir etkisi olabilir. "
Troçki'nin mektubu iki nedenden dolayı ilgi çekicidir. Bu mektup, 1933 vize başvurusundan sonra ABD Hükümeti temsilcisine yazdığı ilk mektuptu. Bu iki şekilde yorumlanabilir: Ya Blackwell'in kötü durumuna duyduğu sempati, onu Blackwell adına müdahale etmeye motive etti, ya da Troçki'nin kendisinin ABD'ye giriş serüveninde  şansını canlı tutmak için,  Dışişleri Bakanlığı'nın siyasi olarak istenmeyen birinden kendisini uzak tutmaya çalıştı. Troçkinin kendisine ve kendi görüşlerine karşı çıkanlara karşı merhamet yoksunluğunu göz önüne alırsak, -Blackwell önceden karşı olmuş olabilir - birincisi (yani sempati, şefkatten bu girişimde bulunduğu EA) olası görünmüyor. İkincisi, gerçi görünüşe göre Troçki'nin Blackwell ile hiç tanışmadığı ve Blackwell sekreteri olmasa da, Troçki'nin Blackwell'i tanımadığını ABD ye iletme çabaları, dürüstçe değildi. Gerçekte, Blackwell Meksika'da Troçkist partiyi (Liga Communista lnternacionalista ) kurmuştu ve 1935 yılına kadar Partinin üyesiydi.

Troçki'nin Stewart'a mektubunun zamanlaması da ilgi çekicidir. Eylül 1938'de Troçki'nin tanıdıklarından ikisi onun ABD'ye vize almasına yardımcı olmaya çalıştı. Troçki'nin birlikte yaşadığı Diego Rivera, Troçki'nin ve eşinin kötüleşen sağlığı ve yetkili tıbbi tedaviye ihtiyaçları konusunda ABD Konsolosluğunu ziyaret etti. Bu çabadan hiçbir şey gelmedi. Bundan hemen önce Troçki Washington DC'deki eski polis şefi General Pelham Glassford'dan bir mektup aldı .... (Pelham Glassford Trotsky, 5 Ağustos 1938, Troçki Arşivi.) Glassford General Douglas MacArthur'un ve Washington'daki diğer etkili insanların arkadaşıydı.

Troçki, Glassford'a "[ABD'de] gizli yaşayacağına ... yetkililerle anlaşarak ikametini seçeceğine ..." ülkenin siyasi yaşamına katılmayacağına "ve" kişisel güvencesinin kendi yakın arkadaşları tarafından sağlanacağına "söz verdi . " Güvence yi alan Glassford, Baldwin'i Troçki'nin ABD'de 'üç ay veya daha fazla' yaşaması için vizeye başvurmasını istedi ve Troçki'nin " reddedilmeyeceğine dair bir güvence olmadan burada başvuru yapmak konusunda isteksiz olduğunu" belirtti. Baldwin'in çabaları sonuçsuz kaldı. Ekim ayında Glassford'a hükümetin Troçki'ye vize vermeyi reddedeceğini bildirdi çünkü "Dies Komitesi'nin (ABD Kongresi'nin Amerika-karşıtı Faaliyetleri Komitesi) şartları vizeyi imkansız kılıyor .... Bu muhakkak ki, Troçki'nin başvuruda bulunmasını engellemezdi ... ama bunu yaparak daha sonra vize şansını neredeyse kesinlikle engelleyecekti. "(Trotskiy to Glassford, 7 Ocak 1939, Troçki Arşivi.)
...
Eylül 1938'de Mexico City, Troçki ve ekibinin Kongreyi Troçki'ye karşı  şahsen [ve] onun iltica hakkına karşı "GPU ajanları için toplanma yeri" olarak gördükleri, Savaşa ve Faşizme Karşı Dünya Kongresi'ne ve her ikisi de Komintern cephe örgütleri olan, Latin Amerika Emek Kongresi'ne ev sahipliği yapacaktı.

Troçki takipçilerini "GPU ajanı olan kongre delegelerinin bilinen isimlerini mümkün olan en kısa zamanda postalamaları" için çağrı yaptı ... "Bu çok önemli bir mesele."

İspanyol İç Savaşı mültecilerinin Meksika'ya gelişi Troçki'yi endişelendirdi. Troçki, 7 Ocak 1939'da avukatı ve yoldaşı, Albert Goldman'a, Uluslararası Tugayların "1500 gazisinin" yakında Meksikaya ulaşmaları ile ilgili olarak  şunları yazdı:
"Bu kişilerin seçiminin GPU tarafından yapıldığını ve 1500'ün önemli bir yüzdesini GPU ajanlarının oluşturacağını düşünüyorum."
Endişelenmesi için neden vardı. Meksika'ya sığınan binlerce Uluslararası Tugay gazisinin birçoğu, İspanya İç Savaşı sırasında, Troçkistlerin Halk Cephesine karşı siyasetini, karşı-devrim ve faşizmi desteklemekle aynı şey olarak görüyorlardı. Blackwell, faşizmin Troçkist ajanı olmakla suçlanan birçok kişiden sadece biriydi. Buna ilave olarak, çoğu komünist olan gazi akını (Meksika Komünist Partisi) PCM ve CTM'nin siyasi konumlarını Troçki'nin zararı yönünde tehdit oluşturdu ve sonuçta bu yönde değiştirdi.

Gerçi 1939'dan önce, bu Meksika örgütlerinin her ikisi de resmi politikalarında Troçki'nin (Meksikaya) ilticasına açıkça karşı çıkmış olsalar da, politikaları Troçkiyi meşrulaştırmamak için onu görmezden gelmek-ciddiye almamaktı. Ancak, 1939'un ortalarından sonra, gazilerin etkisi arttıkça, hem PCM (Meksika Komünist Partisi) hem de CTM, Troçki'yi ve ilticasını giderek sert saldırılara maruz bıraktı. Mart 1940'taki gazilerin partiyi daha militan bir duruşa zorladığı PCM'nin Olağanüstü Kongresi'nden sonra bu kampanya belirgin bir şekilde yoğunlaştı. Daha geniş anlamda, İspanyol İç Savaşı mültecilerinin akını, Avrupa solunun faşizme karşı mücadelesini karakterize eden siyasi görüş ve davranışların çoğunu Meksika solu kültürüne tanıttı. Meksika'daki siyasi hava, Troçki için giderek olumsuz hale geldi.

Troçki, (Meksika Komünist Partisi) PCM ile ilgili endişesinde yalnız değildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, partinin nüfuzunun ve militanlığının, ABD vatandaşlarının mülklerine el konulması ve / veya kamulaştırılmasına verdiği destek, ABD politikalarının artan bir şekilde kınanması, ABD'de çalışan Meksikalı vatandaşlar arasında örgütlenme çabaları ve "Meksika'nın ekonomik sorunlarına çözüm olarak Sovyet tipi bir hükumet biçimi"ne Meksika'daki desteğin artmasından endişe ediyordu. Benzer endişeler Dies Komitesi'nin çalışmalarını da körükledi.

Devamı

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.