Header Ads

Header ADS

ABD VİZESİ PEŞİNDE İSPİYONCU OLARAK TROÇKİ - SUİKAST NEDENİ

ABD VİZESİ PEŞİNDE İSPİYONCU OLARAK TROÇKİ

PDF Olarak tamamını indir

William J. Chase
Pittsburgh Üniversitesi'nde Tarih Profesörü

TROÇKİNİN SUİKASTI NEDENİ

Troçki'nin Dies Komitesi'nin davetini kabul etmesi, sadece Stalinizmi teşhir etmesine ve bir devrim çağrısı yapmasına olanak vermekle kalmayacak, aynı zamanda kendisi ve karısı için altı aylık bir vize almasını sağlayacaktı. Troçkinin Dies'in anti-komünist ve emek karşıtı cadı avına katkıda bulunmaya istekli olması, eski Amerikalı taraftarları arasındaki güvenilirliğini ciddi şekilde zedeledi ..

Troçki, ABD Hükümeti, ACDLT üyeleri ve Dies Komitesi ortak bir düşman paylaşıyorlardı -Stalin..... Araçların amaçlar kadar önemli, vazgeçilmez haklar ı çok önemli gören destekçileri, ABD'nin liberal ve radikal taraftarları, Troçkinin sekter davranışı nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar. Devrimci Rusya ve SSCB'de etkili olan taktikler ABD'de sefil bir şekilde başarısız oldu. Troçki'nin ABD'ye vize kazanma çabaları, onun olağan dışı ikilemi ışığında ele alınmalıdır. Avlanan bir adamdı, hem Kremlin'in yönettiği sürekli bir siyasi kampanyanın, hem de siyasi suikastçıların saldırılarının nesnesiydi. Hayatı için haklı olarak korkuyordu. .... eşinin ve karısının hayatını korumak için gerekli olanı yapma arzusu anlaşılabilir. Diğer bir şekilde değerlendirildiğinde, Dies Komitesi önünde tanıklık etme ve vize alma umuduyla bir "emperyalist" hükümete bilgi verme istekliliği ikiyüzlü olarak yorumlanabilir. Bu durumda, Troçki'nin kendisinde, kişisel ihtiyaçları ve siyasi arzuları çakıştı.

Geriye bir görev kalıyor. ABD Hükümeti yetkilileriyle yaptığı tartışmalar ve 1940'da Meksika yayınlarına ve komünistlerine yönelttiği suçlamalar, tarihçilerin daha önce sormadıkları önemli bir soruyu dikkate almamızı gerektiriyor. Troçki neden o zaman öldürüldü? Geleneksel bilgelik, Stalin'in Troçki'den nefret ettiğini ve Troçki'nin Stalin biyografisini tamamlamadan önce ölmesini istediğini savunur. Stalin'in onu öldürme nedenlerini kişisel olarak görür. Hiç kimse Stalin'in Troçki'den nefret ettiğini ve muhtemelen onun ölmesini istediğini inkâr etmez. Ancak cinayetin zamanlaması hakkında dikkate alınması gereken sorular var.

Troçki neden Ağustos 1940'tan önce öldürülmedi? Troçki'nin katili Ramon Mercador, onu öldürmeden önce, 1940 yılında dokuz kez Troçki'nin evinde bulundu. Mercador'un 21 Ağustos'tan önce bolca bu fırsata sahip olduğu düşünüldüğünde, neden Troçki'yi daha önce öldürmedi? Mercador'un cinayet hazırlıkları hesaplandı ve iki yıl uzatıldı. Troçki'yi öldürmenin nedeni Stalin'in kişisel nefretinin intikamını almaksa , Mercador neden ilk fırsatta onu öldürmedi?

Belki Stalin Troçki'nin cinayetini Ağustos 1940'a kadar erteledi, çünkü  Moskova gösteri mahkemelerinin çekirdeği olduğu iddia edilen anti-Sovyet Troçkist komplolara güvenilirlik kazandırması için Troçki ye canlı olarak ihtiyacı vardı. Ancak son büyük gösteri duruşması Mart 1938'de sona erdi. Aralık 1938'de NKVD başkanı Yezhov görevinden alındı ve kitle baskısı azaldı. Troçki'yi öldürme sebebi kişisel olsaydı, Mercador'un çirkin pratiğini uygulaması neden bu kadar uzun sürdü ? 

Wolf, Klement , Nin ve Krivitsky cinayetlerinin gösterdiği gibi, eğer NKVD birini öldürmek isterse, bunu çabucak yapabilirdi. Mayıs 1940 saldırısı ve Mercador'un Troçki'nin evine yaptığı ziyaretler ışığında, Troçki'nin etrafındaki güvenliğin caydırıcı olduğu düşünülemez.

Ancak elbette, Troçki'yi öldürmeye çalışan ilk kişi Mercador değildi; Siqueiros ve çetesi Mayıs 1940'ta bunu yapmaya çalıştı. Ya da (öldürmeye) çalıştılarmı? Varsayım, Siqueiros ve Mercador'un NKVD ajanları olduğu yönündedir. Her ikisinin de aynı Mexico City adresini kullanması, bunun mantıklı olduğunu göstermektedir. Ancak yine Siqueiros saldırısından önce Troçki'nin evinde olan Mercador'un neden Troçki'yi öldürmediği ve neden ağır silahlı yirmi beş silahlı İspanyol İç Savaşı gazisinin Troçki'nin sitesine, hatta kendisi ve karısının yatağın arkasına sokuldukları yatak odasına kadar girmelerine rağmen, yine de Troçki'yi öldürmediler. İki saldırının birbirinden ayrılması daha makul bir yanıt sağlar. Siqueiros, Troçki'nin sitesine saldırmasının nedenlerinin İspanyol İç Savaşı'nda, özellikle de Siqueiro'nun "Barselona'da Troçkist ihaneti" olarak adlandırdığı 1937 POUM ayaklanmasına sert tepkisinden kaynaklandığını belirtmişti. Belirttiği niyeti, Troçki'yi öldürmek değil, "Meksika'daki Troçki'nin karşı-devrimci karargahı" dediğim şeyi kapatmaktı. ”Siqueiros, Troçki'den nefret eden tek İspanyol İç Savaşı gazisi değildi.

Siqueiro'nun saldırısından kısa bir süre sonra, Mercador New York'a gitti. Meksika'ya döndüğünde garip, gergin ve sinirli davrandı. Biyograficisi ve diğerleri, sinirli durumunun, New York'tayken Mercador'un Troçki'yi en yakın zamanda öldürmek için emir almış olmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Hadi bunu kabul edelim. Yine de soru devam ediyor. Neden Troçki'yi (önce değilde) 1940 ortalarında öldürmek için emir verildi? Emri ne tetikledi? Ne değişti?

Burada, Troçki'nin Futuro , El Popular ve La Voz de Mexico'yu Sovyet ajanlarının finanse ettiği ve yönettiği yönündeki suçlamaları, ABD konsolosluk yetkililerinin Troçkinin evine yaptığı ziyaretler ve Troçkinin sekreterlerinin Konsolosluk ziyaretleri ilginç bir soruyu gündeme getiriyor. Bu suçlamalar ve tartışmalar mı en sonunda Troçki'yi öldürme kararına yol açtı?

NKVD ve Sovyet hükümeti Troçki'nin CTM'ye (Meksikalı İşçiler Konfederasyonu) ve radikal Meksika gazetelerine suçlamalarının ve ABD Hükümeti temsilcileriyle yaptığı konuşmaların, Amerika'daki ajanlarını gösterebileceğinden mi korktular?

Moskova, (Meksika İşçileri Konfederasyonu) CTM ve CPUSA'yı finanse ettiği ve yönlendirdiği suçlamalarının bu partilerin yasa dışı ilan edilmesine yol açacağından mı korktu?

Cinayetin zamanlaması ve cinayetin sadece Mercador'un Troçki'nin evine yaptığı dokuzuncu ziyaretinde gerçekleşmesi göz önüne alındığında, Troçki'nin, kişisel nedenlerden çok, hesaplanan siyasi nedenlerle - Sovyet ve Komintern ajanlarını ve Amerika'daki komünist partileri korumak için - öldürülmüş olma olasılığı  göz ardı edilemez. Aslında, böyle bir hipotez mevcut kanıtlarla daha tutarlı görünmektedir.

Troçki'nin cinayetinin kişisel düşmanlıktan ziyade hesaplanan siyasi düşüncelerden kaynaklandığı hipotezini ciddiye almak, onun sonuçlarını da düşünmemiz gerektiği anlamına gelir.

Mercador, Yezhov NKVD'nin hala başında iken Troçki'nin suikastçısı olarak 1938 baharından sonra göreve alındı. Aralık 1938'de Politbüro, Yezhov'u görevden aldı ve Beriia'yı NKVD'nin başına atadı. Ağustos 1940'a gelindiğinde, Yezhov ve onun yandaşlarının çoğu ya öldü ya da tutuklandı. Yine de Mercador görevine devam etmekte özgür kaldı.  Belli ki Mercador Yezhov'un adamı değildi.

1940 ortalarında Troçki, SSCB için ciddi bir tehdit oluşturmadı. Dördüncü Enternasyonal küçük bir grup hareketti ve Troçki'nin kendisi her zamankinden daha fazla siyasi olarak izole edilmişdi. Eylül 1940 Meksika cumhurbaşkanlığı seçimleri, Troçkinin Meksika'dan ayrılmak zorunda kalmasına yol açabilirdi. SSCB açısından, siyasi bir tehdit olarak, Troçki önemsizdi. Stalin'in papa hakkındaki sözünü yenilersek - Troçki'nin kaç tane bölüğü vardı?

Ama Troçki hala SSCB için potansiyel bir tehdit oluşturabilirdi. Amerika'daki Sovyet casuslarının ve Komintern ajanlarının kimliğini Meksikalı ve / veya ABD'li yetkililere vererek, bilerek veya bilmeyerek  ihanet edebilirdi. 

II. Dünya Savaşı başlamıştı ve ABD, Amerika ve Pasifik Kıyıları Sovyet istihbarat operasyonlarının merkeziydi, bu nedenle casusluk veya istihbarat ağlarını ortaya çıkarmak ve bozmak ciddi bir tehdit oluşturuyordu.

Troçki'nin suçlamaları, Dies Komitesi tarafından (Meksikalı İşçiler Konfederasyonu) CTM ve CPUSA ABD vatandaşlarını yasa dışı hale getirmek için kullanılılabilirdi.

Beria NKVD'den sorumlu olmasına rağmen, Politbüro üyesi değildi. Bu nedenle, Stalin ve Politbüro'nun onayı olmadan Troçki'yi öldürmek kadar önemli bir karar veremezdi. Politbüro'nun Yezhov'u onları ve Stalin'i bilgilendirmemesi nedeniyle görevinden aldığı gerçeğinden bakarsak, Beriia nın kendi inisiyatifiyle (suikasta) karar vermesi için aptal olması gerekirdi ve Beriia aptal değildi.

Sadece ilgili Rus arşivlerinin açılması Troçki'nin cinayetinin hesaplanmış bir jeopolitik kararın sonucu olup olmadığını belirlememizi sağlayacaktır. O zamana kadar, burada sunulan hipotez,  mevcut kanıtlar ve Sovyetlerin  1940'taki tavırları ile tutarlı bir açıklama ve soruya makul bir cevap verilebilir, Troçki neden o zamandan önce değil Ağustos 1940'ta öldürüldü?


Çeviri, Erdoğan A, Haziran 2020

Kaynak;
William J. Chase

“ Trotskii v Mekcike . K istorii ero neglasnykh kontaktov s pravitel'stvom SShA (1937-1940) ”(" TroçkivMeksika'da : ABD Hükümeti ile Gayri Resmi Temaslarının Tarihine Doğru, 1937-1940 "), Otechestvennaia istoriia , 4 (Temmuz / Ağustos 1995)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.