Header Ads

Header ADS

Uzaktan Mektuplardan- Işçi Sınıfı Milisleri

Lenin'in mektubundan özet alıntılar
Acil görev, sadece basmakalıp örgütler oluşturmak için, basmakalıp çalışma anlamında değil, ezilen sınıfların eşi görülmemiş derecede geniş kitlelerini devletin askeri, siyasi ve ekonomik işlevlerini devralacak bir örgüt haline getirmek anlamında örgütlenmedir.
Şubat-Mart Devrimi, devrimin sadece ilk aşamasıydı. Rusya, devrimin bir sonraki aşamasına geçişin  tarihsel özgün bir anini yaşıyor.

Eğer Marksist olmak ve tüm dünyadaki devrim deneyiminden öğrenmek istiyorsak, bu geçiş anının özelliğinin tam olarak nelerde yattığını ve bu nesnel kendine has özellikleri hangi taktiklerin takip etmesi gerektiğini  anlamak için uğraşmalıyız.

Sonuç olarak: yeni hükümeti tek bir darbede deviremeyiz, ya da (devrimci zamanlarda olasılıkların sınırları bin katına çıkar), tüm Rus burjuvazisini ve bütün burjuva aydınlarının mükemmel örgütlenmesini, kentsel ve kırsal yoksulların büyük kitlesine, yarı proletaryaya ve küçük mülk sahiplerine liderlik etmesi gereken  proletaryanın eşit derecede görkemli bir örgütü ile karşılamazsak iktidarı koruyamayız.

Organizasyon anın sloganıdır. Fakat kendini bununla sınırlamak hiçbir şey söylememek demektir, çünkü bir yandan organizasyona her zaman ihtiyaç vardır; dolayısıyla sadece “kitleleri örgütleme” gerekliliğine atıfta bulunmak kesinlikle hiçbir şeyi açıklamaz. Öte yandan, kendisini yalnızca bununla sınırlandıran kişi, liberallerin yardakçısı haline gelir, çünkü bu tamda liberallerin  güçlendirmek istedikleri , işçilerin genel “yasal” (“normal” burjuva toplumu bakış açısından) örgütlerinin ötesine geçmemesi kurallarının gerektiğidir , yani onlar sadece partilerine, sendikalarına, kooperatif toplumlarına vb. katılmalıdırlar.

Sınıf içgüdülerinin rehberliğinde işçiler, devrimci zamanlarda sadece sıradan değil, tamamen farklı bir organizasyona ihtiyaç gerekliliğini fark ettiler. 1905 Devrimimizin ve 1871 Paris Komünü'nün deneyimiyle gösterilen yolu haklı olarak izlediler; bir İşçi Temsilcileri Sovyeti kurdular; askerlerin vekillerini ve kuşkusuz, kırsal ücretli işçilerin vekillerini, ve sonra da (su veya bu  şekilde) tüm köylü yoksulları da  içine çekerek, onu  geliştirmeye, genişletmeye ve güçlendirmeye başladılar.

En önde gelen ve en önemli görev ve gecikmesine müsaade edilemeyecek olan görev, proleter ve yarı proleter nüfusun tüm esnafları ve katmanları için istisnasız Rusya'nın her yerinde bu tür organizasyonlar kurmaktır, yani daha az ekonomik ama daha popüler bir terim kullanırsak, bütün  çalışan ve sömürülen insanları kapsayan bir örgüt.

Devrimci hükumete ihtiyacımız var, (belli bir geçiş dönemi için) bir devlete ihtiyacımız var. Bizi anarşistlerden ayıran şey budur. Devrimci Marksistler ve anarşistler arasındaki fark, sadece öncekinin (DM) merkezileşmiş, büyük ölçekli komünist üretim yanında iken, ikincisinin (anarşistlerin) kopuk küçük üretimi temsil ediyor olması değildir.

Aramızdaki fark tam da  hükumet sorununda, devlet sorununda bizim ona taraf, anarşistlerin ona karşı olmasıdır, devletin devrimci biçimlerini sosyalizm mücadelesi için devrimci bir şekilde  kullanmak zorunda  olduğumuzdur.

Polis gücünün restorasyonunu önleyin! Yerel yönetim organlarının ellerinizden kaymasına izin vermeyin! Tüm halkı gerçekten kucaklayacak, gerçekten evrensel olacak ve proletarya tarafından yönetilecek bir milis kurun! - iste günün görevi budur, polislerden, kırsal polis devriyelerinden, köy polis memurlarından, toprak ağalarının ve kapitalistlerin halk üzerinde güç sahibi olan silahlı kuvvetlerin komutanlığından nefret etmemeleri imkansız olan her işçinin, her köylünün, sömürülen her emekçinin demokratik içgüdüsünü ve devrimci hareketi  ilerletmenin, sınıf mücadelesini ilerletmenin uygun şekilde anlaşılmış çıkarlarına eşit şekilde uyan anın sloganı budur.

Ne tür milise ihtiyacımız var, proletarya, tüm emekçi insanlar? Gerçek bir halk milisleri, yani,birincisi, her iki cinsiyetten tüm yetişkin vatandaşların tüm nüfusundan oluşan; ikincisi, bir halk ordusunun işlevlerini polis işlevleriyle, kamu düzeni ve kamu idaresinin baş ve temel organının işlevleri ile birleştiren bir halk milisleri.

Böylesine bir milis gerçekten silahlanır, tüm halka  askeri eğitim sağlar ve bir koruma olur..

...ileri sınıfın devrimci coşkusu, nesnel durum tüm halktan aşırı önlemler talep ettiğinde çok büyük  şeyler  yapabildiği gerçeğinin  hiçbir kanıta ihtiyacı yoktur. 

Devrimci dönemlerde nesnel durumun, genel olarak yaşamın akımı ile aynı hız ve ani değişikliklere uğradığını bilmek önemlidir. Ve taktiklerimizi ve acil görevlerimizi her durumun belirli özelliklerine uyarlayabilmeliyiz.

Acil görev, sadece basmakalıp örgütler oluşturmak için, basmakalıp çalışma anlamında değil, ezilen sınıfların eşi görülmemiş derecede geniş kitlelerini devletin askeri, siyasi ve ekonomik işlevlerini devralacak bir örgüt haline getirmek anlamında örgütlenmedir.

Lenin
Zurich, March 11 (24), 1917

Ozet Ceviri 
Erdogan A
22 Nisan 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.