Header Ads

Header ADS

Troçkizm ve Devrimci Hareket - 1

Yeni Zelanda Komünist Review , 1973 Ocak-Şubat

 PDF indir
 Agim Popa.
Professor, Editor-in-chief of “Zëri i Popullit”
( Rruga e Partise , Arnavutluk, No. 7, 1972)

Arnavutluk İşçi Partisi 6. Kongresinde belirtildiği gibi, işçi sınıfının devrimci hareketinin günümüzdeki gelişimi, hem modern revizyonistlerin sağ oportünizmine karşı (ve asıl şey budur), hem de “solcu” eğilimlere ve lafazanlıklara, özellikle de günümüzde ve 60'lara kadar uzanan yeniden harekete geçirilmiş Troçkizme karşı  kesinlikle kararlı bir mücadeleyi zorunlu kılar. Enternasyonal 6. Kongresi'nde sunulan raporda Yoldaş Enver Hoca şöyle dedi: 
Troçkizm ve anarşizmin değişen anti-Marksist eğilimleri daha önce hiç görülmemiş bir derecede canlandırıldı. Özellikle gençlik ve aydınların çeşitli kitle hareketlerine sızarak, kitleleri doğru yoldan saptırmak ve onları ciddi yenilgilere ve hayal kırıklığına yol açan tehlikeli maceralara atmak amacıyla "sorunlu sularda balık tutmaya " çalışıyorlar. ” (sorunlu sularda balık tutma - zor durumlardan kendileri için çıkar sağlamaya çalışıyorlar. EA)
TROÇKİZMİN CANLANMASI VE NEDENLERİ

Dönek Kruşçev'in Stalinizme karşı vahşi kampanyasını başlattığı 20 inci ve özellikle de CPSU Kongresi'nin ardından, ağır darbeler almış olan ve kitleler arasındaki tüm nüfuzunu kaybetmiş olan Troçkizm kafasını kaldırdı, ve zehirli köklerini dünyanın birçok bölgesine ve ülkesine geniş çapta yayan faaliyetini başlattı. Avrupa, Afrika ve diğer bölgelerde, çok sayıda Troçkist grup ve örgütleri çürüyen kereste üzerinde mantarlar gibi filizlenmeye başladı.

Troçkistler 1960'lardan bu yana kendilerini dört ana merkez etrafında gruplandırdılar: “Uluslararası Sekreterlik”, sözde “4. Enternasyonal'in Marksist-Devrimci Eğilimi”,  “Latin Amerika Sekreterliği” ve Londra'nın “Uluslararası Komitesi”, bunların hepsi  İngiliz, Amerikan ve Kanada Troçkist gruplarını büyük ölçüde birleştirdi .

Troçkist gruplar özellikle Batı Avrupa'da çoktur. Örneğin, Fransa'da “4. Enternasyonal'in Fransız dalı olan Enternasyonal Komünist Partisi (PCI),“ 4. Enternasyonal'e katılmayan rakip bir grup olan Uluslararası  Komünist Örgütü (OCI) ”gibi gruplar , Sosyalizm için Gençlik İttifakı ”(AJS),“ Marksist-Devrimci İttifak ”(AMR),“ Komünist Lig (LC.), “İşçilerin Mücadele Grubu” (LO) vb. gibi örgütler  ortaya çıktı ve zehirli faaliyetlerine başladılar. Benzer şekilde İspanya'da da “Unidad” olarak da bilinen “Uluslararası Komünist Parti”, “Marksist Birliğin İşçi Partisi”, (POUM), “Komünist Eylem” örgütü, “Devrimci İşçi Partisi (POR)” Troçkist örgüt “Sosyalist Eylem Ligi” olarak adlandırılıyor. Çeşitli Troçkist gruplar Batı Almanya, İsveç, Belçika, vb. Avrupa'dakilerden, Seylan ve Japonya gibi Asya'daki diğer birçok ülkelerde başlarını kaldırdılar.

Troçkizm'in şu anki canlanmasının nedenleri nelerdir? Ana nedenler: Bir yandan, modern revizyonizmin ihaneti, özellikle de Devrimci harekette büyük karışıklığa neden olan Kruşçev revizyonistleri. Troçkistlerin sahte-solcu sloganlarının devrimci harekette kafa karışıklığı yaratmasını mümkün kılan tam da budur.

Öte yandan, Troçkizm'in canlanması, özellikle küçük mülk sahipleri, alt ve orta sınıf memurlar ve yetkililerin, aydınlar ve öğrenciler gibi kentlerin küçük-burjuva tabakaları da dahil olmak üzere küçük-burjuva orta tabakalarının,  hepsini harekete geçiren küçük burjuvazinin tipik kaypaklıklarıyla birlikte, büyük ölçüde devrimci hareket içine çekimi ile bağlantılıdır.  İşte tam olarak bu küçük-burjuva dengesizlik, bir aşırıdan diğerine, anarşizmden ve sınırsız maceradan aşırı sağ oportünizme ve yenilgiye kadar gidiş eğilimi, Troçkizm'in gelişebileceği ve karşı-devrimci amaçları için kumar oynayabileceği  elverişli zemini oluşturur.

Son olarak, içinde bulunduğumuz dönemde, devrimci hareketin tam akışta (canlı) olduğu bu dönemde, burjuvazi, emekçi geniş kitlelerinin, özellikle kapitalist düzene karşı samimi ama kendiliğinden devrimci eğilimleri olan gençler ve öğrencilerin protesto duygularıyla oynayarak, onları ultra- devrimci lafazanlıklarla yönünü değiştirmeye, onları devrimin gerçek yolundan saptırmaya, onları burjuvazinin egemenliğine zarar vermeyecek ve böylece kitlelerde hayal kırıklığına yol açacak olan  maceralara yönlendirmeye çalışan Troçkizm'in yayılmasını teşvik etmek ve desteklemek için her türlü çabayı uyguluyor.

Bu nedenle bugün burjuvazi tarafından finanse edilen yayın evleri Troçki nin yazılarını ve diğer Troçkist yazıları yaygın bir şekilde dağıtıyor .

TEMEL ÖZELLİKLER

Günümüz Troçkizmi'nin özellikleri nelerdir?

Genel olarak, günümüzün Troçkizmi, Troçki'nin zamanında yaptığı aynı anti-Marksist görüşler, hedefler ve yöntemler üzerinde durmaktadır. Ancak, faaliyette bulunduğu mevcut koşullar ve durumlar nedeniyle, bazı yeni özel özelliklere sahip olmak zorundadırlar.

Felsefi-metodolojik açıdan, bugünün Troçkizmi, geçmişin Troçkizmi gibi, diğer şeylerin yanı sıra , devrimci hareketin ulusal veya uluslararası ölçekte, gelişiminin şartlarını belirleyen nesnel koşulları nı, devrimin karakteri ve itici güçlerinin farklı aşamalarını hesaba katmadığı ifade gerçeğinden, öznellik ile karakterizedir.   Eklektizm ve pragmatizm, sağlam ilkelerden yoksunluk, tamamen çelişkili kavramlara bel bağlama, bir uçtan diğerine koşma, anlık avantajlar uğruna en farklı eğilimlerle birlik, Troçkist görüşlerin karakteristiğidir.

Siyasi-ideolojik bakış açısından, günümüz Troçkizmi, devrimci Marksizm-Leninizm'e karşı düşmanlık ile karakterizesidir. Bu hem eski hem de yeni Troçkizm'in ortak bir özelliğidir. Eskiden Troçki'nin Lenin ve Leninizm'e yönelik düşmanca duruşunda ifade ediliyordu. Daha sonra Troçki'nin ve Troçkistlerin Stalin'in fikirlerine, liderliğine ve çalışmalarına karşı düşmanca tavrında ifadeyi buldu .

Günümüzde Troçkizm'in Marksizm-Leninizm'e karşı düşmanlığı, Troçkist'lerin devrimci hareketin dikkatini modern revizyonizme karşı mücadeleden uzaklaştırmaya ve onu Stalinizm karşıtlığına yönlendirmeye çalıştıkları şeklinde ifade edilmektedir. Troçkistler, devrimci Marksist-Leninist Stalin çizgisini, sağ oportünizm olarak nitelendirerek, tamamen çarpık bir görüş altında sunarlar. Birkaç genel söylemlerin dışında, revizyonizme karşı söyleyecek çok az şeyleri veya hiçbir şeyleri olmasa da, onu Leninizme  devrim ve sosyalizmin amacına ihanet etmek,  dünya devrimci hareketini bulandırmak, Batı'daki devrimci dürtünün gerilemesine neden olmak, İkinci Dünya Savaşı Sonrası Halkın Demokrasisi ülkelerin işgalini ve sömürüsünü gerçekleştirme  vb. ile suçlayarak tüm ateşlerini Stalin ve Stalinizme karşı yönlendirirler.  (P. Frank - “La Ouatrieme International” ed. Maspero , 1969).

Ayrıca Çin Komünist Partisi ve Çin Devrimi'nde Mao Tsetung'a ve onun fikirlerine saldırıyorlar . (Agy ve ayrıca D. Avenas , A Brossat , - “De l'antitrotskyme ”, ed. Maspero . 1972).

REVİZYONİSTLERLE BİRLİK

Bu arada Troçkistler, temel tutumlarında modern revizyonistlerle tam bir fikir birliği içindeler. Revizyonistlerle birlikte Stalin'e ve Çin Komünist Partisine saldırıyorlar, revizyonizmin çeşitli eğilimlerine destek veriyorlar. 1948'de, 4. Uluslararası ve Troçkist örgütlerin liderleri, Yugoslav revizyonistlerine desteklerini açıkladılar ve onların lehine yaygın faaliyetler yürüttüler (P. Frank - La Ouatrieme Internationale). 1956'da Macar karşı-devriminin tarafında yer aldılar.

1968 yılında, Troçkistler, Çekoslovakya'daki Dubchek revizyonistleriyle birlik oldular ve onların siyasetlerini devrimci bir siyaset olarak ilan ettiler. Benzer şekilde, Troçkistler kendilerini “tüm sosyalist ülkelerin Amerikan emperyalizmine karşı birleşik cephesi”, Sovyet revizyonistlerinin demagojisi ile bağlantıladılar. Revizyonistler tarafından yönetilen ülkelerde kapitalizmin restorasyon sürecini inkar ediyorlar.

Lenin'in Troçki hakkında uzun zaman önce söyledikleri, günümüz Troçkizmi için tamamen geçerlidir:
" Troçki kıvırır, spekülasyon yapar, soldan olma pozu verir, ve sağa yardım için elinden gelen her şeyi yapar"
Troçkistlerin temel amacı Stalinizm olarak tanımladıkları devrimci Marksizm-Leninizm'e karşı, ister sağ ister sol olsun, bütün eğilimlerin birliğini sağlamaktır.

Devamı


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.