Header Ads

Header ADS

Leon Troçki ve 1937 Barselona 'Mayıs Günleri' - Planlanan İsyan

Planlanan İsyan Hakkında Önceden Bilgi

Costello ve Tsarev (CTs.1993), İspanya Cumhuriyeti'nde Sovyet NKVD başkanı Alexander Orlov tarafından Moskova'ya gönderilen raporlara ayrıcalıklı bir erişimi vardı.11 Costello ve Tsarev , Orlov’un raporlarından birinin bir kısmını şöyle özetliyor :
Orlov’un ajanları İspanyol Anarşistler Federasyonu ve POUM'un liderliğine çoktan sızmıştı. Ajanları, iki grubun silahlı bir ayaklanma için hazırlıkları üzerine NKVD karargahına rapor verdi. Bu Orlov için yeni ya da şaşırtıcı bir şey değildi … Barselona'yı ziyaret ettikten sonra, Aralık 1936'da Moskova'ya rapor gönderdi; ““ Troçkistler (POUM) tarafından Ocak ayının başında Hispano Suiza fabrikasında teşhir olmuş faşist örgüte aktif olarak sızmak amacıyla Barselona'da militan bir ayaklanma hazırlanıyor  . ”(CTs. 1993, 281)
22 Şubat 1937 tarihli bir raporda Orlov şunları yazdı:
Bir süredir POUM ve İspanyol Anarşistleri Federasyonu arasında en son Troçkist duruşma ile ilişkili olarak anti-Sovyet aktivite yönünde bir birlik  şekilleniyor. (CTs. 1993, 469 n.41).
Bu, Karl Radek'in İspanya'daki Troçkistleri beklemeleri için uyardığı Ocak 1937'deki İkinci Moskova Davası'na bir atıftır. Costello ve Tsarev bu planlanan ayaklanmayı Schulze-Boysen tarafından verilen raporla ilişkilendiriyor:
Bu, ajanları Harro Schulze-Boysen'den anonim bir ihbar aldıktan sonra  Berlin'deki Sovyet büyükelçiliği tarafından merkeze bağımsız olarak bildirilen aynı ayaklanmaydı. Luftwaffe Genelkurmayı'ndaki bağlantılarından Alman ajanlarının, darbelerini teşvik etmek amacıyla Barselona'daki Troçkist çevrelerine de sızdığını ortaya çıkardı. (CTs. 1993, 281)
 Moskova'ya verdiği, Mart 1937 tarihli bir raporda Orlov, POUM tarafından planlanan bazı anti-komünist faaliyetle ilgili olarak NKVD istihbaratı üzerine duruyor:
Şu anda Komite [POUM Merkez Komitesi] tarafından terörist faaliyet için çok sayıda insan  onaylanmıştır. POUM gençlik örgütünün kontrolü önce Tedor Sans olmak üzere, ikinci Mendez, üçüncüsü Lorenzo adlı örgütün başka bir başkanına verildi. Bütün bunlar terörist faaliyetlerde deneyimlidirler ve çeşitli silahlı baskınlara katılmıştır. … Blanco'nun grubunun [POUM gençlik örgütü yönetiminin bir üyesi], Cordova kasabasının eski Komsomol [Komünist gençlik örgütü] sekreteri Ramon Gorrero'ya karşı terörist bir eylem hazırlıyordu,  ancak uygulanmadı, çünki Blanco cephede öldürüldü. (CT'ler 1993, 469 n.42)
İsyan nihayet Mayıs 1937'de patlak verdiğinde Orlov  Moskova'ya bunun uzun süredir planlanlamada olduğunu bildirdi.
“ FAP'ın [Faşistler Anarşistler POUMistler] Katalonya'da çeşitli yöntemler kullanarak provoke ederek bir darbeye hazırlandıkları uzun zamandır bilinmektedir .” (CTs 1993, 281) 
İspanyol komünistleri ve Sovyet NKVD, Wolf ve Landau gibi önde gelen Troçkistlerin varlığını, şüphesizki Mayıs Günleri ayaklanmasının önceden planlandığına ve Troçkistlerin planlamada bulunduğuna dair ek kanıt olarak yorumlayacaktı.12

Andres Nin

Nin ve Troçki, Nin'in POUM'un kurucusu ve lideri olarak stratejisi üzerine karşılıklı sert sözler söylediler. Ama diğerleri arasında Troçki ve Radek te, karşılıklı sert sözler paylaştılar,  Nin 1930 da böylesine bir kamu ya açık tartışmanın, işbirliği için bir taktik olduğunu iddia etmişlerdi. Nin, Troçki'nin Sovyetler Birliği, Stalin, İspanya'daki Sovyet rolü hakkındaki değerlendirmelerine ve Troçki'ye bizzat sadık kaldı. Sovyetler doğal olarak Nin'nin hala Troçkist bir ajan olduğunu varsayacaklardı.

Preston'a göre, Nin ve POUM yönetiminin diğer üyeleri 16 Haziran 1937'de Barselona'da tutuklandı. Nin dört kez sorguya çekildi, ancak faşistlerle komployu itiraf etmedi. Preston, Nin'nin işkence görmediğine inanıyor. Nin itiraf etmeyi reddedince ve yargılamanın işe yaramayacağından, İspanya'daki NKVD başkanı Alexander Orlov onu öldürmeye karar verdi. 24 Temmuz'da kurşunlandı. (Preston, Paul. 2012, 417; CTs. 1993, 291, 470)


Tukhachevsky Affair

Mayıs Günleri isyanından sonra, ama Nin'nin tutuklanmasından ve devamında suikastından önce SSCB'de “ Tukhachevsky Olayı” sahneye geldi. Mareşal Tukhachevsky ve diğer üst düzey subaylar, bir Alman saldırısı durumunda SSCB içinde bir iç savaş başlatmaları için Almanlarla komplo kurmayı kabul ettiler. Tukhachevsky, aynı zamanda, Kızıl Ordu'nun operasyonel planlarını Almanlara verdiğini de itiraf etti.

Aynı zamanda Tukhachevsky ve diğerleri , eski NKVD başkanı Genrikh Yagoda ve Nikolai Bukharin her ikiside  Sovyet hükümetini devirmek için Troçki ile benzer komploya karıştıklarını  itiraf ettiler.13  Onlar aynı zamanda SSCB içinde bir iç savaşı provoke etmek için Almanlarla işbirliğine girdiklerini itiraf ettiler.14 -temel olarak, isyancıların Mayıs Günleri isyanında yaptıkları buydu.

Sovyetlerin POUM'un sadece Troçki'ye destekleri ve komünistlere karşı muhalefetleri (onlara göre = “Stalinistler”) değil, aynı zamanda Cumhuriyet'i savaş sırasında sırtından hançerlemek için kararlı olduklarını varsaymaları mantıklıydı- aynı şekilde Troçkistlerin, askeri figürlerin ve Buharin gibi Sağcıların  Sovyetler Birliği içinde yapmayı planladıklarını itiraf ettikleri gibi.

Tukhachevsky komplosunu görüşmek üzere 1-4 Haziran'da düzenlenen Askeri Sovyetin genişletilmiş bir oturumunda Stalin, Tukhachevsky ve diğerlerininSSCB'den başka bir İspanya çıkarmaya çalıştıklarını” söyledi. 15 Stalin Piatakov’un ve Radek’in Troçki'nin bir veya daha fazla emperyalist güç tarafından işgal edilmesi durumunda Kızıl Orduyu sabote etme planıyla ilgili açıklamalarına atıfta bulunuyordu. "POUM, Troçkistler ve diğerlerinin Barselona'daki Mayıs Günleri'nde yaptıklarını yapın" - bir iç savaş yaratın" demek istedi. Barcelona isyanı, 1937 Davası sanıklarının Troçki'nin emriyle, Almanya ve / veya Japonya ile savaş durumunda, itiraf ettikleri, SSCB'ye karşı planlarının, savaş zamanında tam olarak “arkadan hançerleme”şekliydi.

Bugün Tukhachevsky ve onunla birlikte yargılanan, mahkum edilen ve idam edilen diğer askeri liderlerin gerçekten suçlu oldukları konusunda çok sayıda kanıt var. 1 Haziran 1937'de Mareşal Mikhail Tukhachevsky , kendi el yazısıyla yazdığı, Alman Genelkurmay ile Sovyetler Birliği'ne karşı komplo kurmayı kabul ettiğini gösteren uzun bir belge var. Tukhachevsky , komutanların Troçki ile planladığı isyanı tartıştıklarını söylüyor.
1932'de birden fazla vesileyle, ordunun liderliğini ve partinin politikalarını eleştirerek Feld'man'la görüştüm. Feld'man , Partinin kırsal alanla ilgili politikaları hakkında büyük kaygılarını dile getirdi. Ona bunun bizi, askeri çalışanları uyarması gerektiğini söyledim ve ona, bu konuları tartışabilecek ve gerekli adımları atabilecek olan Sağcıların görüşlerini paylaşan bir askeri grup organize etmesini önerdim.
Feld'man kabul etti ve böylece anti-Sovyet askeri Troçkist komplo  başladı. Feld'man'a  zaten Sağcıların liderliğini temsil eden Enukidze ile bağlantılar kurduğumu söyledim.
Putna ve Gorbaçov'un Uzak Doğu'dan dönüşünden sonra - sanırım bu 1933'te oldu - ikisiyle de ayrı ayrı konuşmuştum. Putna, Troçki ve Smirnov ile zaten temas halinde olduğunu söyledi. Ona Troçki'nin direk talimatlarını aldığımı söyleyerek askeri Troçkist komplo saflarına katılmasını önerdim. Putna hemen kabul etti. Daha sonra, askeri ataşe olarak atanmasından sonra, Troçki ile Sovyet karşıtı askeri Troçkist komplo merkezi arasındaki bağlantıyı sürdürmesi istendi.
Yanılmıyorsam, bu süre zarfında da, Smirnov, I.N16 ile konuştum. Bana, Troçki'nin emriyle, bombalar-mermiler alanında (Sovyet) endüstrüsinin seferber edilmesi için yapılan hazırlıkları altüst etmeye çalıştığını söyledi.
Hemen hemen bu zamanda, 1933/1934'te Romm beni Moskova'da ziyaret etti ve bana Troçki'nin yeni talimatlarını vermesi gerektiğini söyledi. Troçki, artık kadromuzun işe alınması ve örgütlenmesi ile ilgili faaliyetlerimizi kısıtlamanın mümkün olmadığını, Alman Faşizminin Troçkistlerin Stalin'in liderliğiyle mücadelelerine yardım sağlayacağını ve askeri komplonun Alman Genelkurmayına istihbarat verileri sağlaması gerektiğini  ve bunun yanında Japon Genelkurmayı ile el ele çalışmayı, ordu içinde yıkıcı faaliyetler yürütülmesi,  hükümet üyelerine karşı dikkat dağıtıcı ve terör eylemleri hazırlanması gerektiğini belirtti.  Troçki'nin bu talimatları komplo merkezimize iletti.
Ben Eidemanı 1932 yılında göreve almıştım. Troçki'den yıkım  faaliyetleri, şaşırtmacı casuslukla ilgili talimatları almam üzerine, Eideman O'nun Osoaviakhim deki faaliyeti hakkında talimatlar verilmesini istedi.
1935/1936 kışında Pyatakov bana Troçki'nin şimdi SSCB'nin savaşta [gelecekteki] yenilgisini, bu Ukrayna'yı Almanlara ve Primor'ye Japonlara vermek anlamına gelse bile, garantilememizi istediğini söyledi,  … Pyatakov Troçki'nin adamlarını Komintern'e sokmak için kararlı bir mücadele vereceğini söyledi. Pyatakov, böyle şartların ülkede kapitalizmin restorasyonu anlamına geleceğini belirtti. 
Troçki'nin sabotaj faaliyeti, casusluk, saptırma ve terör eylemi kampanyası, komplonun merkezi açığa çıkarmasıyla ilgili talimatlarını aldığımızda…. Troçki'nin direktiflerine dayanarak komplo üyelerine çeşitli talimatlar verdik. 
Anti-Sovyet askeri Troçkist komplonun merkezi, tüm yıkım faaliyetlerini ve dikkat dağıtma çalışmalarını RKKA içindeki mevcut yönetim organları içinde tamamıyla komuta zincirine göre gerçekleştirdi… 
Yakir, anti-Sovyet askeri Troçkist merkezinin Sağcılar veya Troçkistlerle birleşmesinin daha doğru olup olmadığı sorusunu ortaya koydu. 
1935 sonbaharında Putna ofisime geldi ve Troçki adına Sedov'dan bir not verdi ve Troçki kadrolarını askeri komploya daha enerjik olarak çekmem konusunda ısrar etti… Buna ek olarak Putna, Troçki'nin Hitler hükümeti ve Genelkurmayı ile doğrudan bağlantılar kurduğunu söyledi  ve bu nedenle Sovyet karşıtı askeri Troçkist komplo merkezinin, Alman Ordusunun faaliyet göstereceği cephelerde yenilgiyi hazırlamak için görev yapması gerekiyordu. 
Ocak 1936'nın sonunda İngiliz Kralı'nın cenaze törenine katılmak için Londra'ya gitmek zorunda kaldım. Cenaze alayı sırasında önce ya da sonra trende Alman hükümetinin askeri heyetinin başkanı General Rundstedt benimle konuştu. Alman Genelkurmayının Troçki tarafından zaten bilgilendirilmiş olduğu aşikardı. 
İlk bölümde daha önce belirttiğim gibi, Nisan 1936'da yapılan stratejik askeri tatbikatlar sırasında ordularımızın operasyonel konumu sorusu üzerine Yakir ve Uborevich ile görüş alışverişinde bulundum. Troçki'nin Almanların saldıracağı cephelerde yenilginin hazırlanması direktifini hesaba katarak ... Yakire yıkım ve şaşırtma taktikleri yoluyla Almanların işlerini kolaylaştırmasını önerdim ... 17 
Ne Main'in ne de başka birinin Tukhachevsky’nin itiraflarının gerçek olmadığına dair bir kanıtı yok. Ancak bu itirafları delil olarak kullanmak “politik olarak doğru” değil, kabullenilmez, edilemez, çünkü gerçek bir Alman ve Troçkist komplo, dahası Tukhachevsky Olayının sanıklarını da içeren gerçek bir komplo, “Stalin karşıtı paradigmayı”, Stalin'in tüm sanıkları "tezgahladığı" sahte düşünceyi ortadan kaldırmakla tehdit eder. Bu paradigma (bakış açısı modeli), Troçkist ve anti-komünist tarih yazımında neredeyse sakrosandır (kutsal, dokunulmazdır).

Devamı
Troçki'yi Suçlayan Nikolai Buhara'nın İtirafı


Kaynak
Grover Furr
Leon Trotsky and the Barcelona ‘May Days’ of 1937

Çeviri
Erdogan A
Mart 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.