Header Ads

Header ADS

Leon Troçki ve 1937 Barselona 'Mayıs Günleri' - Mayıs İsyanı

Leon Troçki ve 1937 Barselona 'Mayıs Günleri'
Grover Furr

II
Barselona Mayıs Günleri İsyanı

1937 yılında erken Mayıs ta, cumhuriyetçi hükümete karşı, anarşistlerin ve POUM un önderliğinde ((Partido Obrero de Unificación Marxista) silahlı isyan başladı. POUM kısaca ve doğru bir şekilde John Costello ve Oleg Tsarev tarafından tanımlanmıştır :
… devrimci Katalan Marksist grubu, “zehirli bir hainin bürokratik rejimini” kuran Sovyet diktatörünü  devrime ihanet etmekle suçlayarak Stalin'e karşı savaş ilan ettiler.  Liderleri Andres Nin tarafından teşvik edilen  Radikal İspanyol Marksistler, İspanya'da Komünist destekli Halk Cephesi yönetiminin “burjuva demokrasisini” yıkmak gerektiğini ileri sürerek Troçki'yi Barcelano da yaşamak için davet ettiler (CTs. 1993, 280) 4
POUM'un liderlerinden biri, Troçki'nin eski bir sekreteri Andres Nin'di.5 Nin kamuya dönük biçimde "kapitüle" etti -Troçki ile ilişkisini kesti. Ancak Sovyetler açısından, bu "görünüşte" olan ilişki kopukluğunun samimi veya tamamıyle olduğuna inanmak aptalca olurdu. Günün en önemli Troçkist tarihçisi olan Pierre Broué, Nin'in kendisinin, diğer tüm Troçkistlerin “kapitülasyonların”ı yalan olarak gördüğüne işaret etti. Broué şunu yazdı:
Lev Sedov , Smirnov grubunu ya “eski kapitülatörler” ya da “Troçkist kapitülatörler” olarak adlandırıyordu. 1929'dan itibaren herkes Smirnov grubundaki insanların gerçekten "kapitüle" olmadıklarını ancak aygıtı kandırmaya çalıştıklarını ve kendilerini parti içinde bir muhalefet olarak organize edebildiklerini biliyordu: aslında bu gerçek o kadar kapsamlı bir şekilde biliniyorduki,  Ağustos 1930 yılında Sovyetler Birliği'nden Sürgün edilen İspanyol Andres Nin,  bun gerçeği yayınlamakta hiç bir sorun görmeyen "Kesintisiz Devrim" deki (Die permanente Revolution) yoldaşlarına açıkça anlattı. ( Broué , Pierre. 1990, 104) 6
Amerikalı araştırmacı Arch Getty, Harvarddaki Troçki Arşivi'nde, Troçki'nin Zinoviev, Kamenev, Radek, Sokol'nikov ve Preobrazhensky ile gürültüyle ilan edilen  kopuşlarının, aslında onlarla birlikte hazırladıkları gizli komployu saklamak içinbir oyun olduğuna dair belgesel kanıtları buldu. Sovyetler doğal olarak Nin'in Troçki ile olan kopuşunun devam eden işbirliğinin gizlenmesi taktiği olduğundan şüphelenmişlerdi.


POUM ve Troçki

POUM teknik olarak  Troçkist bir parti değildi. Ancak parti Troçki ve Troçkistlerle  yakından ilişkili olduğundan birçoğu böyle görecekti

* POUM Troçkist bir gruptan ve Sağ muhalefete bağlı “Bloc Obrer i Camperol ” dan oluşmuştu .

* POUM gazetesi Savaş - La Batalla, Ağustos 1936'daki ilk Moskova Duruşmasını kınadı:
Biz devrimci sosyalistleriz, Marksistleriz. Sosyalizm ve devrimci işçi sınıfı adına, Moskova'da az önce işlenen korkunç suçlara karşı protesto ediyoruz.
Birinci Moskova duruşmasının “korkunç suç” olarak tanımlanması, POUM liderlerinin analizlerini doğrudan Troçki'den aldıklarına işaret etti.

* Savaş - La Batalla Troçki'yi Lenin'le birlikte de övdü ve Stalin'i görmezden geldi.
Troçki bizim için, Lenin ile birlikte, Ekim devriminin en büyük isimlerinden ve büyük bir devrimci sosyalist yazardır. Hakaret edildi, zulmedildi, onunla dayanışmamızı, aynı zamanda bazı fikirleriyle olan anlaşmazlığımızı gizlemeden, ifade ediyoruz. (AS 1988, 132)
* Nin'in çağrısı üzerine POUM, Troçki'yi İspanya'da yaşamaya davet etme oyu verdi. Alba ve Schwartz'a göre:
Daha Ağustos ta [1936] O [Nin], POUM yönetimine, Troçki Norveç te sürgünde olduğu  ve birçok ülke tarafından reddedildiği için,  gidecek başka bir yeri olmadığından, POUM un  Generalitat'ı  Troçkinin Katalonya'ya iltica etmesini önermesini Tavsiye etti. Yönetim öneriyi kabul etti… (166) 7
* SSCB'de yaşarken Nin, Troçki'nin destekçisi ve Sol Muhalefetin üyesi idi. İspanya'ya döndükten sonra Nin, İspanyol Troçkist grubunun -  Izquierda Comunista de España  oluşumunda kilit rol oynamıştı.

* POUM'un “öz savunma” grubu Sovyet ajanı Narvich'i öldürdü . (AS. 1988, 234.) 8 

Bu gerçekler Alba ve Schwartz'ın Sovyet Komünizme karşı İspanyol Marksizmi - POUM'un Tarihi adlı kitabında bulunabilir.  Bu, yazarların her fırsatta komünistleri ve Sovyetleri eleştirmek ve POUM'un “Troçkist olmayan” doğasında ısrar etmek için çok özenli bir Stalin karşıtı çalışmadır .

Ancak POUM sadece resmi anlamda “Troçkist" değildi. Eğer kişi yukarıda anlatıldığı gibi bir partiyi hayal edebilir ve daha sonra (yazıda) “Troçki” yerine “Stalin”i yerleştirirse, bunların Stalinist” ya da “Komünist bir cephe” olarak nitelendirecek türden anti-komünist bir Parti “ özellikleri olduğunu görebiliriz. Aynı şekilde POUM “Troçkist” veya “Troçkist bir cephe” olarak nitelendirilebilir.

Broué'ye göre, Troçki'nin destekçileri ona 1936'da Barselona'daki POUM “militanlarının” aslında Troçkistler olduğunu bildirdi. ( Broué , Pierre. 1982, 77) Bu nedenle, Troçki'nin Erwin Wolf'u İspanya'ya elçisi olarak göndermesine şaşmamalı.

POUM'u Troçki ile bağlantılamanın bir başka nedeni, onun 1937'de Barselona Mayıs Günleri'nde yer almasıydı. Faşistlere karşı savaş sırasında Cumhuriyet'e karşı yapılan bu isyan, Ocak 1937'deki ikinci Moskova Duruşması'nda Troçkist sanıkların,  Almanlarla birlikte ve Troçki'nin önderliğinde SSCB'nin işgal edilmesi durumunda ki planlarını tam olarak  kabul ettikleri şeydi.
Pyatakov: 1935'in sonlarına doğru Radek Troçki'den uzun bir mektup talimatı aldı… yenilgi, askeri yıkım faaliyetleri, savaş sırasında hem arka cepheye hem de orduya darbe vurma sorunu burada açıkça ortaya konuldu…
Askeri saldırı durumunda, ülke içinde hareket edecek olan Troçkist örgütlerin yıkıcı güçleri, Alman faşizminin rehberliğinde dışardan güçlerle koordine edilmelidir. Sovyetler Birliği içinde Troçkist-Zinovyevci örgütü tarafından yürütülen  saptırıcı ve yıkım faaliyeti  Alman Genelkurmay ile mutabık kalınacak olan Troçki'nin talimatları altında yürütülmelidir. (Rapor. 1937, 55-6; 65)
Artık Alman ve Frankoist ajanların, POUM ve diğerleriyle birlikte Mayıs Günleri isyanını kışkırttığını biliyoruz. Sovyetler ve İspanyol komünistler bunu biliyorlardı.

Önde gelen  Troçkistler İspanya'da Ne Yapıyordu ?

Erwin Wolf ve Kurt Landau gibi önde gelen Troçkistler İspanya'ya gitti. Paul Preston, İspanyol İç Savaşı'nın çağdaş ve nesnel bir tarihçisidir. Preston'ın Wolf ve Landau'nun kayboluşları hakkındaki açıklaması şu şekildedir:
Eylül 1937'de Orlov, Troçki'nin Norveç'te sekreteri olan Erwin Wolff'u ortadan kaldırmayı başardı. 1936'da Wolff, Moskova Yargılamalarında yapılan suçlamaları reddetmede önemli bir rol oynadı ve Dördüncü Enternasyonal'in [Troçki'nin örgütü] selefi olan Uluslararası Sekretarya'da merkezi bir figürdü. İspanya ya Grandino Munis in  Bolşevik-Leninist grubu ile çalışmaya  geldi. Barselona'da,  27 Temmuz 1937'de yıkıcı faaliyetlerden tutuklandı, ertesi gün serbest bırakıldı, ancak hemen devamında tekrar tutuklandı. 13 Eylül'de resmen serbest bırakıldı, ancak bir daha hiç görülmedi.  
On gün sonra kaybolan bir diğer önemli  Troçkist Avusturyalı Kurt Landau'ydu. Troçki'nin bir zamanlar işbirlikçisi olan Landau, Avusturya, Almanya, Fransa ve İspanya'da uzun süredir anti-Stalinist bir militanlık geçmişine sahipti. … İspanya'da Andreu Nin ile yakın dan çalıştı ve POUM ile yabancı gazeteciler ve yazarlar arasında irtibat kurdu… 1918'de Freikorps tarafından Almanya da devrimci işçilerin bastırılmalarını , CNT'ye ve İspanya'daki POUM'a  karşı "Stalinist düşmanlıkla"  karşılaştırdığı Aralık 1936'da yayınlanan İspanya 1936, Almanya 1918 broşürleri  Sovyetler'i öfkelendirdi. Sonuç olarak, Sovyet propagandası tarafından 'bir terörist grubunun lideri' ve Gestapo ile POUM arasındaki irtibat ajanı olarak suçlanmıştı. Kurt Landau 23 Eylül 1937'ye Sovyet ajanları tarafından saklandığı yerden kaçırılana kadar özgürlükte kalmayı başardı. Rein9 ve Wolff gibi bir daha asla görülmedi. (Preston, Paul.2012, 418-419)
Landau, Troçki ile kitleye açık olarak ilişkiyi  kesmişti. Ancak Nin, eski Muhaliflerin bu tür bildirimlerinin sahte olduğunu yazmıştı. Moskova Duruşmaları sırasında Radek, Piatakov , Khristian Rakovsky ve diğerleri bunu doğruladı. Sovyetler, Landau'nun Troçki ile olan halka açık kopuşunun sahte olduğunu hesaba katmış olacaktır.

Landau'nun yazıları, Troçki'nin fikirleri ve yazılarının ideolojik ve politik olarak güçlü etkisi altında kaldığını gösteriyor.10 Landau'nun biyograficisi Hans Schafranek, Landau'nun Cumhuriyet hükümetine karşı bir devrim yapmak için Troçkist ve diğer benzer güçleri, özellikle POUM'u desteklemek için İspanya'ya gittiğini gösteriyor. Erwin Wolf, Troçki'nin organizasyonu IV Enternasyonal'in Uluslararası Sekreterliği, ve dolayısıyla Troçki'nin kendi elçisi olarak İspanya'ya gitti. Wolf ve Landau, Sovyetlerin Troçki'yi faşist bir işbirlikçi olarak gördüklerini ve bu yüzden onları da aynı şekilde göreceklerini biliyordu .

Devamı
Planlanan İsyan Hakkında Ön Bilgi

Kaynak
Leon Trotsky and the Barcelona ‘May Days’ of 1937
Grover Furr

Çeviri
Erdoğan A
Mart 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.