Header Ads

Header ADS

Lev Kamenev ; Troçki ve Troçkizm -8 - Troçkizme Karşı Leninizm


II

Troçkizme Karşı Leninizm

Sonuçlar şimdi özetlenebilir. Biz ülkemizdeki tekel partiyiz. Ülkemizdeki her organize işçiyi saflarımızda bir araya getiriyoruz ; fakat hiç bir zaman, sınıfımıza yabancı unsurlarla çevrili olduğumuzu ve bu temel güçlerin azalmadığını, çoğalacağını ve siyasi olarak daha aydınlanacağını unutmamamız gerekir.Bunlar  yasal bir örgütlenme biçimine sahip değiller. Küçük burjuva entelektüeli, sanayinin, işlerin, fabrikaların ve ticaretin gelişiminin sağladığı toprakta da gelişecek. Tüm bu küçük burjuva unsurlar, herhangi bir sosyal organizasyonda açık bir ifade aracı bulamadıkça, doğal olarak amaçlarını, Partimizin aracılığıyla ilerletmeye çaba harcamaktadır.

Küçük burjuva unsurları, Partimiz üzerindeki bu baskının uygulanmasıyla, doğal olarak zincirdeki en zayıf halkayı ararlar, ve insanların Partiye kendileri asimile edilmeden girdiği  en zayıf halkayı bulurlar, ve onlar  gizli bir amaca sahip olarak kimsede huzur bırakmazlar; Partiden daha doğru olduklarını ve Parti açısından Partinin, Troçki gibi onun gerçek kurtarıcılarından öğrenmesini engellediği, dar görüşlü, muhafazakâr olduğu, gelenek ve partiyi engelleyen liderlik pozisyonlarındaki şu ya da bu kliğe bağlılıklar olduğu vs.

Bunu büyük bir üzüntüyle söylüyorum ve bütün Parti bu üzüntüyü yankılayacak, ama bu söylenmek zorunda: Yoldaş Troçki küçük burjuvazinin temel güçlerinin Partimize girmenin yolunu bulmanın  kanalı haline gelmiştir. Troçkinin atılımlarının tüm karakteri ve tüm tarihsel geçmişi bunu böyle göstermektedir. Partiye karşı yaptığı itirazlarla, Partimize karşı yöneltilen her şey için Troçki şimdiden, bütün ülkede Partimizin aleyhinde bir sembol haline gelmiştir. Bu, yoldaş Troçki'nin kavramasının gerekli olduğu en önemli gerçektir. Eğer bunu kavrar ve gerekli sonuçları çıkartırsa, her şey tekrar düzelebilir. İstese de istemese de (ve kesinlikle bunu istemiyor), Troçki Komünizmi en büyük düşmanı olarak gören herkes için, Komünist Partinin saldırısından kurtulmanın bir sembolü haline geldi. Bu, siyasal olayları yalnızca lafızlar açısından değil, sınıf ilişkilerinin gerçek analizi açısından değerlendirmeye alışkın olanların üzüntü duyduğu, ancak tamamen kaçınılmaz bir sonuçtur.

Özellikle her türlü söylentilere her zaman açık bir şehir olan Moskova’da, Troçki yoldaşın kitabının yasaklandığı ve ikinci olarak da Troçki’nin Parti’den  atılmasının beklendiği ve Troçki'nin kendisi nin artık Moskova'da olmadığı gibi "tamamen güvenilir" bilgilerin zaten yurtdışına yayıldığının farkındayım. Bütün bunlar doğal olarak sadece dedikodu. Yoldaş Troçki'nin kitabını yasaklamayı hiç kimse aklına getirmedi; hiçbir MK üyesi yoldaş Troçki'ye misilleme yapma  konusunu gündeme getirmedi. Misilleme, kovma ve benzeri şeyler hiç kimseyi aydınlatmaz; ancak tam tersine aydınlanmayı daha da zorlaştırır ve aynı zamanda Parti'deki bölünme tohumlarını ekmek isteyen ve Bolşevizmin Troçkizmden farklılığının gerçek temellerinin açıklanmasını önleyen kafa bulandıran karıştırıcılara fırsat verirdi; ve şu anda temel öneme sahip olan bu açıklamadır.

Bolşeviklerin ve uluslararası proletaryanın zafere doğru ilerleyen her bilinçli üyesi için açıkça anlaşılması gerekir ki, bizim için,  Leninizm yeterlidir ve Leninizmin Troçkizmle değiştirilmesi ya da Leninizmin Troçkizm ile düzeltilmesi gerekmez. . (Hevesli alkışlar.)

Çeviri
Erdoğan A
27 Ağustos, 2019

Kaynak
Troçkizmin Hataları, Mayıs 1925

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.