Header Ads

Header ADS

Lev Kamenev ; Troçki ve Troçkizm - 6 - Troçki'ye Göre Ekim


Önceki sayfa
Lev Kamenev ; Troçki ve Troçkizm - 5 -Troçki, Kendisi ve Lenin hakkında

III

 Troçki Partide. Hatalarımız . Troçki'ye Göre Ekim

Troçki'nin faaliyetinin iki yönü arasında ayrım yapmalıyız. Bunlardan birisi, Partinin talimatlarını kesin ve doğru bir şekilde yerine getirerek, diğer Parti üyeleri ile birlikte  ve tüm parti kitle örgütlenmesinde ortak siyasi tecrübenin bütünlüğü üzerine dayanarak ve Partinin şu ya da bu görevi veya emrini uygulaması. Bu zamanda Yoldaş Troçki'nin pratiği görkemliydi ve kendi tarihine ve Partinin tarihine çok parlak sayfalar ekledi. Ancak, mademki Yoldaş Troçki, partinin değil kendisinin devrimin temel sorunlarında haklı olduğuna ve Leninizmin Troçkizm tarafından düzeltilmesi gerektiğine inanan bir "bireyci" olarak öne çıktı, Yoldaş Troçki'nin diğer yönünü, onun  Bolşevik olmadığını gösteren yönünü görmek zorundayız. .

Yoldaş Troçki'nin Partiyi Düzeltme Konusunda Yaptığı Dört Teşebbüs

Parti, Yoldaş Troçki'nin Partiye talimat zorladığı ve kendi Troçkist sapmalarını partiye zorla kabullendirmek için uğraştığı dört özel durumu (olayı) hatırlar. İlk özel durum yoldaş Troçki'nin Partiye girmesinden birkaç ay sonra oldu. Brest-Litovsk zamanındaydı. Parti, o zaman yoldaş Troçki'nin tavırı konusunda yeterince ve doğru bir şekilde bilgi sahibi oldu. Troçki köylülüğün oynadığı rolü küçümsedi ve bunu devrimci lafazanlıkla perdeledi. Bu, proletaryanın ve devrimin yenilgisine giden yoldu. Eğer hatırlanırsa, Lenin Yoldaşın Troçki'ye karşı o sırada  önceki on yıl boyunca Yoldaş Troçki'nin genel tutumunu reddettiği kanıtından başka bir kanıt getirmediğini görüyoruz .

Lenin yoldaş Troçkiyi iki siyasi günahla suçladı: Proletarya ve köylülük arasındaki ilişkilerin kavranmasının olmaması ve görünüşte sol ve görünüşte devrimci lafızlarla kendinden geçmenin sorumsuzluğu. Partimizin dışında iken yoldaş Troçki'ye özgü olan bu iki hata, Troçki tarafından parti içindede tekrarlandı.

Sonra iç savaş geldi, savaş komünizmi dönemi. Yoldaş Troçki kendisine verilen görevi yerine getirdi. Partinin genel politikası yönünde katılımı öncekinden daha azdı. Fakat şimdi devrim yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Sınıflar arasındaki ilişkiler değişti. Parti, sendikalarla ilgili bir tartışma şeklinde, birkaç hafta sonra Cronstadt’da sunulan sorunu; Savaş Komünizminden yeni ekonomik politikaya geçiş sorununu bekliyordu. Lenin Yoldaş o dönemde ne arıyordu? Proletarya ile köylülük arasında bir ittifak için yeni biçimler arıyordu, işçi kitlelerini zorlamak yerine ikna yoluyla bağlılıklarını kazanarak  önderlik etmek için yeni biçimler arıyordu.

Yoldaş Troçki o dönemde kurtuluş için ne aradı? Bize savaş komünizminin vidalarını sıkmamızı önerdi. Bu, tekrar tekrar köylülüğün küçümsenmesi, dışsallar tarafından kendinden geçmenin sorumsuzluğu, “baskı”nın ve “yukarıdan aşağı idare”nin  yöntemleri idi.

Ve yoldaş Troçki'nin - Lenin Yoldaşının yaşamı boyunca bile - kendi kendine has anlayışına göre “plan” sorunu,  onun “endüstri diktatörlüğü” konusundaki “formülleri”, üzerine teşebbüsleri bize yukarıdan aşağı  baskı ile , küçük burjuva zihniyetini zorlama girişimleri değilmiydi, bunlar  bir kez daha, uluslararası devrimin gerilediği bir zamanda, zarar görmüş endüstrilerin olduğu bir tarım ülkesinde bir diktatörlük gerçekleştirmenin tek başına mümkün olduğu somut koşulların (Troçki tarafından) anlaşılmadığını göstermedi mi?

Yoldaş Troçki'nin göz alıcı formüllerinin altında, burada, duyguların onun orjinal teorisinde kaçınılmaz olarak dahil olduğunu kolayca görebiliriz: Bir yandan umutsuzluk, karamsarlık, inançsızlık ve bir yandan da ekonomik zorlukların yukarıdan yetkili bir şekilde ele alınması yüksek yönetim yöntemlerinde (Lenin’in deyimi) abartılmış  umutlar. 

Son tartışma hatıralarımızda hala canlı. Partiye, yukarıda ele alındığı gibi, bu, Troçki yoldaşın hatalarının bütünlüğü hakkında bir grafik harita verdi. Ancak aynı zamanda bu, özel bir netlikle başka bir hatayı, Troçkizmin bir başka özelliğini ve yeni olmaktan çok uzak olan özelliğini gösterdi. Bu, diktatörlüğün ana çerçevesi olan Parti'yi baltalama ve zayıflatma girişimidir.  Aynı amaç  Parti “kadroların” gözden düşürülmesini hedef aldı - Menşevik “gruplar ve akımlar,” parti anlayışı  ve esasen öncü kurumların otoritenin zayıflatan tasfiyeci pratikler;“(ülkeyi yıkıma sürüklüyorlar ”). Ve Parti dışı örgütlenmeler için Partinin etkisinden daha fazla özgürlük fikrinin gelişmesi yoldaş Troçki'nin bayrağı altında olmadımı? Bunların hepsi bir arada ele alındığında, proletaryanın diktatörlüğünün zayıflamasına yol açmadı mı, ve bunların hepsi - bir tarım ülkesinde - diktatörlüğü gerçekleştirmek zorunda olduğumuz koşulların tahmin edilememesine dayanmadı mı? Bu küçük burjuva sapma değil mi?

Parti mükemmel bir şekilde sağlam  ve her şey yolunda gittiği sürece, Yoldaş Troçki kendisine düşen her görevi sessizce yerine getirir: ancak Parti herhangi bir engelle karşılaşır karşılaşmaz, dümenini ayarlamak zorunda kaldığı anda, o zaman Yoldaş Troçki anında  Parti'nin kurtarıcısı ve öğretmeni rolünü öne çıkarıyor , ancak  Bolşevizmin ilkelerini benimsemediğinden, her zaman yanlış yolu işaret ediyor.

Hatalarımız

Yoldaş Troçki'nin elinde Bolşevizme karşı başka bir kozu var. Bu koz  Ekim 1917 de bazı Bolşevikler (Rykov ve Nogino inkilerden çok  benim ve Zinovyev'in yaptığı hatalar) tarafından işlenen birkaç hatalardan oluşur.  Bolşeviklerin hataları doğal ve kaçınılmaz olarak düşmanlarımızın tarafından kötüye kullanılmaktadır. Yoldaş Troçki, Partiyi, şu ya da bu pratik sorunu tartışmak suretiyle Troçkizmin yoluna sapmaya teşvik etmeyi umduğu sürece bu koza başvurmadı. Ancak dört teşebbüsten - Brest, sendikalar, ekonomik plan tartışması ve son tartışma -  sonra, Bolşevik Partiyi yolundan sapmaya ikna edemediğini gördükten sonra, On üçüncü Parti Konferansı’nda biz Leninistlerin, teorimizin Troçkizm tarafından düzeltilmesini istemediğimizi  Parti’den öğrendikten sonra, o zaman bu son kozunu ortaya koydu.

Elbette bunu yapan ilk kişi o değil. Bu hatalar, düşmanlarımız tarafından zaten yeterince kullanılmıştı, ancak hem hatalar hem de kötüye kullanma, proleter devrimin gök gürültülerinin altına gömülmüştü. O dönemde ne hataların kendisi ne de düşmanca karargahlar tarafından kullanılmaları (onlar için) pratik sonuçlar yaratmamıştı. Ancak o zamandan bu yana, bu hatalar Komünizmi terketmiş olanlar tarafından sinsi bir şekilde tekrar ortaya çıkarıldı: Levi, Frossard , Balabanova. Levi ve Frossard şimdi de Troçki tarafından takip ediliyor.

Yalpalamaya müsaade yoktu. Lenin, çalışma arkadaşlarının belirleyici anlarda yalpalayarak kendi saflarında kafa karıştırabileceklerini gören bir liderin tüm gücü ve tutkusu ile buna karşı silahlandı. Her yalpalamayı acımasızca ortaya koydu ve kritik ve belirleyici anlarda, en şiddetli  kelimeler ya da önermeler kullanmaktan çekinmedi. Ve eksiksiz bir şekilde haklıydı, sonuna kadar haklıydı.

Ancak sakin tartışma anı geldiğinde, diğer Komünist Partilerde benzer hataların tekrarlanmasından kaçınıldığı anlarda, o zaman  da Lenin bu hataları çok doğru bir şekilde nitelendirdi. Serrati, Zinoviev ve Kamenev'in bu hataları nedeniyle Komünizm'den çekilmesini perdelemeye teşebbüs ettiğinde, Lenin Yoldaş: “Rusya'daki Ekim devrimi öncesinde ve bundan hemen sonra, bir dizi mükemmel Komünist şimdi hatırlamak istemediğimiz hatalar yaptı. Neden onları hatırlamaktan hoşlanmıyoruz? Çünkü, bu hataları hatırlamak için özel bir neden olmadıkça, tamamen düzeltilen hataların hatırlatılması yanlıştır . ”

“Onların sözünü ettiğim yalpalanma , Bolşeviklerin kendilerini izole ettikleri endişesi, pervasız bir şekilde ortaya çıkmaları, “ Menşevik ” ve “sosyal devrimciler” in belirli bir bölümünün gelişmelerine karşı tavır alma konusunda isteksizlikleri" konularında Lenin'in hatalarımızı formüle etme biçimine özel bir dikkat gösterilmelidir .

Çatışma o kadar ileri gitti ki, sözü geçen yoldaşlar hem parti hem de Sovyet çalışmasında sorumlu pozisyonlarından, Sovyet devriminin düşmanlarını oldukça mutlu ederek, gösterişli bir şekilde istifa ettiler. Bu olay, Partimizin MK'sında,  basında istifa eden yoldaşlara karşı çok ağır bir eleştiriyle sonuçlandı. Ve birkaç hafta sonra, en geç birkaç ay sonra  bütün bu yoldaşlar hatalarını gördüler ve sorumlu oldukları Parti ve Sovyet pozisyonlarına geri döndüler.”

Lenin'in bu açıklamasının, her hangi bir  şekilde  Troçki'nin -sinsiliğinde gülünç- “bu“sağ”kanatı Bolşevik Partisi içinde  Menşevik ” kanata dönüştürme sinsi teşebbüsleri ile benzer yanı varmı?

Ama bu yoldaş Troçki'nin kaderi gibi görünüyor; amacına ulaşmak için  kaçınılmaz olarak Leninin, Leninizmin ve Leninistlerin “üstesinden gelmek” zorunda.

Devamı
Troçki kendisi ve Lenin Üzerine Tekrar Yazıyor

Çeviri
Erdoğan A
26 Ağustos 2019

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.