Header Ads

Header ADS

"Devrimci Durum " nedir ? - Boykot u kılıflamanın en son durağı

Troçkistlerin - genel bir seçim değil -  İstanbul yerel seçimini boykot kararlarının kılıfı, her iddia edilen kılıf ın geçersizliği ortaya konulduğunda, kıvıra kıvıra en sonunda " devrimci durumunun şartlarının ikisinin var olduğu" hayalci değerlendirilmeye dayandı. 

Bütün devrim deneyimlerinin olgunlaşmış olması gerekliliğini kanıtladığı, bu  Devrimci durum un şartları nedir  ?

"Marksistler için  devrimci durum olmadan bir devrimin olanaksızlığı tartışma götürmez"  (1)  diyen Lenin in "devrimci durumun şartlarını " özetlersek,  objektif-nesnel Şartlar ve subjektif-öznel şartlar olarak ikiye ayrılır.

Birincisi egemen sınıfların iktidarlarını koruyamayacakları siyasi bir krizin içinde olmaları,  İktidardaki sınıflar (ya da egemen sınıf)  için, değişikliğe gitmeden iktidarlarını sürdürmenin olanaksız olması, üst tabakaların eskisi gibi yaşayamamaları, buna karşılık olarak da emekçi halkların hoşnutsuzluğunun ve öfkesinin doruğunda olması, bu şartlar altında yaşamak istememeleri, İkincisi ezilen tüm sınıfların yoksulluğu ve yoksunlukları doruğuna ulaşmış olması, üçüncüsü bu nedenler le kitlelerin muhalefet eylemlerinde etken, belirleyici nitelikte artış ve yoğunlaşma olması. 

Marksistler  tüm bu değişimleri, bir bütünlük içinde ele alarak devrimci durumun temel öğeleri olarak görürler. Bunların hiç birisi tek başına ele alınamaz, birbirine direk bağlantılıdır, birbirini derinleştirir, ya da uzlaştırır, birbirini güçlendirir ya da zayıflatır. 

"Her devrimci durum devrime yol açmaz", diyen Lenin bu objektif şartlara, olmazsa olmaz olan iki temel subjektif-öznel şartı ilave eder. Birincisi, emekçi kitleleri devrime hazırlayacak ve sınıf bilincini yükseltecek, işçi sınıfının partisinin varlığı, ve bu kitlelerin hazır olması. " devrim sadece yukarda bahsedilen objektif-nesnel değişiklikler in devrimci sınıfın  hükümetini yıkacak güce sahip olan devrimci kitlesel eylemi yeteneğiyle, yani subjektif-öznel değişimle eşlik edilmesiyle doğar."   (1)

Devrimci durum bütün bu şartları birbirine bağlar ve birleştirir. Bunlar birbirinden bağımsız değildir. Revizyonistlerin tersine, kendiliğinden hareketleri "gelişmemiş-embriyonik bilinç " olarak gören Lenin, önderlik tarafından derinleştirilen ve özgürleşitirilen "kendiliğindenci" ile, yönsüz ve  sistem içi kalan "kendiliğindencilik" arasında ayırım yapmasına rağmen, " İşçi sınıfı" der " kendi gücü ile sadece sendikal bilinci geliştirebilir". (2) Bu nedenle, işçi sınıfı partisinin önderliği öznel şartı olmadan, "kitlelerin kendiliğinden muhalefet hareketi" nesnel şartı, tek başına etken ve belirleyici olamaz.

Ekonomistleri eleştirisinde kendiliğinden hareketin ekonomik hareketin üzerine çıkamayacağını söyleyen Lenin "işçi sınıfının mücadelesi" der, " sadece ülkenin bütün işçi sınıfının önde gelen temsilcileri kendilerinin tek bir sınıf olduğu bilincinde oldukları, ve mücadelenin...bütün kapitalistlere karşı ve o sınıfı destekleyen hükümete karşı yönlendirildiği zaman sınıf mücadelesi olur" (3)  Aynı yazısında Marksa çağrışım yapan Lenin " bir mücadele sadece sınıflar arası mücadele olduğu derecede siyasi olabilir" der. (3) 

Marksizmin diyalektik gerçeği, bu "öznel şartlara" olmazsa olmaz önemli bir başka bir şartı ekler; orta tabakanın büyük bir kesiminin desteğini kazanmak. Ancak bu öznel şart, tamamıyla diğer şartların var olması ön-şartına bağlıdır.  Leninin Sol-kanat Kommunizminde değindiği bu konuyu Stalin şöyle özetler; 
"Orta tabakalar sorunu, hiç şüphe bırakmayacak şekilde, işçi devriminin temel sorunlarından birisidir. Orta tabakalar köylülük ve küçük kent emekçi insanlarıdır. Onda dokuzu orta tabakalardan oluşan ezilen ulusları da buna eklemek gerekir. Gördüğünüz gibi bunlar, onları ekonomik yapılarının proletarya ile kapitalist sınıfı arasına yerleştirdiği tabakadır. Bu tabakanın ilgili önemi, iki koşullar tarafından belirlenir: Birincisi, bu tabakalar, var olan devletlerin nüfusunun çoğunluğunu ya da her durumda nüfusun geniş bir azınlığını oluştururlar; İkincisi, bunlar kapitalist sınıfın proletaryaya karşı ordusuna asker sağladığı önemli kaynağı oluştururlar. Proletarya, özellikle bizim Cumhuriyetler Birliğimiz gibi bir ülkede, orta tabakanın ve temel olarak köylülüğün sempati ve desteğini kazanmadan iktidarı elinde tutamaz. Bu tabakalar en azından tarafsızlaştırılamazlarsa, kapitalist sınıftan kopmayı beceremezlerse, ve çoğunluğu hala sermayenin ordusuna hizmet ediyorlarsa, proletarya iktidarı eline geçirmeyi bile ciddi olarak düşünemez." (4)
Devrimci durumun bu bağlantılı öznel ve nesnel şartlarının varlığı, var olan çelişkileri yükseltir, ve işçi sınıfı ve burjuvazi, emek ve sermaye arası çatışmayı, dolaysız, karşı karşıya getirir. Geçici bile olsa nesnel ve öznel şartların bir derecede varlığı, Lenin in sürekli vurguladığı gibi kitlelerin bir kaç haftada, yıllarca öğrenebileceklerinden fazla öğrenmelerini sağlar. 

Şimdi Köz ün "Türkiye’de bir yönetememe hali, bir rejim krizi olduğu, seçimin iptal edilmesinin bunun göstergelerinden biri olduğu, Devrimci durumun ilk iki koşulunun Türkiye’de var olduğu, üçüncü koşulun ortaya çıkmasının önünün tıkanmasında, kitleleri düzene bağlayan solun ve CHP’nin de önemli bir payı olduğu" söylemleri ile, Leninist Devrimci durum ve şartlar arasında, hayalci olmadan, nasıl bağ kurulabilir?

Nüfusun % 99.9 unun parlamentodan umut beklediği gerçeği, genel seçimlere ilave olarak özellikle İstanbul seçimlerinde kendini açık ve net olarak ortaya koydu. Yani kitlelerde "kapitalist sisteme" karşı değil, "otokratik", dini gerici sisteme karşı bir hoşnutsuzluk ve muhalefet var. Sermaye Emekçileri sorgusuz sualsiz en acımasız bir şekilde sömürebileceği, tüm kamu varlıklarına el koyabildiği, hiç bir konuda hesap vermediği bir "bayram" sistemini yaşıyor. Yani sermaye bir "yürütememe" krizi içinde değil, kendi iç çatışmalarını ya anlaşmalı-uyumla , ya da  bir kesiminin gelişen emekçi muhalefeti kendi çıkarları doğrultusunda diğerine karşı kullanarak zorlama-uyumu ile kitlelerin mücadelesini durdurma planları içinde..

Türkiyede bir "yönetememe" krizinden bahsetmek, krizi  sermayenin "yürütme kurumu olan hükümete" indirgemek, seçimin iptalini buna örnek göstermek, halkın hemen hemen tamamının parlamentodan umut beklediği bir ülkede devrimci durumun "iki şartı var" diyebilmek için, Suriyede cihatcıların kullandığı Captagon uyuşturucusunun bir başka bileşimini kullanıp, hayaller aleminde yaşıyor olmak gerekir.

Devrimci durum şartlarının varlığı iddiası, kitlelere güvenmemenin, kitlelerden kopuk olmanın, küçük burjuva "önder - sürü" anlayışının, küçük bir tekke olmanın bir göstergesi, ve hızlı sloganlar arkasına saklanarak  demokratik mücadeleden kaçmanın kılıfları olmuştur.  Marksist Leninistler "hayallerden" değil, somut verilerin objektif  değerlendirilmesi temelinden yola çıkar ve bu temelde değerlendirme yaparlar. Ve bu temelde "demokratik mücadelenin öne çıktığı dönemlerle, sosyalist mücadelenin öne çıktığı dönemleri somut olarak değerlendirerek, tek başına mı yoksa müttefiklerle mi, devrim mi, yoksa demokrasimi konularını belirlerler. Troçkistlerin tarihi özelliği devrim döneminde demokrasi mücadelesi, demokrasi mücadelesi döneminde devrim sloganları atmak olmuştur. Lenin demokrasi derken Troçki Devrim demiş,  Lenin Ayaklanma derken Troçki ayaklanmaya karşı çıkmıştır.  Bunlar devrimden korkan (ki tarihi deneyimlerin ML lere öğrettiği haklı nedenlerle) küçük burjuva  karşı devrimci olmayı, ne teorik ne de pratik olarak aşamayacaklardır. Lenin in deyimiyle Menşevikler dün Menşevikti, bugünde Menşevik, yarında Menşevik olacaklardır. 

Marksist Leninistler hayallerden değil
somut gerçeklerden hareket ederek değerlendirmelerini yaparlar. Kitlelerin taleplerinin ne olduğunu, güçler dengesini sürekli olarak tahlil ederler. Kitlelerin demokratik taleplerine ilgisiz, sessiz kalmazlar, tam tersine onların demokratik talepleri uğruna mücadele ederler, mücadeleye önderlik ederler ve demokratik mücadeleyi sosyalist mücadeleye kanalize ederler. Haklar ve özgürlükler yolunda Demokratik mücadele verilmeden sınıf mücadelesi, sosyalist mücadele verilemez.

Erdoğan A
24 Haziran, 2019


Notlar
(1) Lenin, The Collapse of the Second International

(2) Lenin, “What Is To Be Done?

(3) Lenin, “ Our Immediate Task,” Collected Works, Vol. 4, 215.

(4) Stalin, Orta tabaka Sorunu

ilgili yazılar

Marksist Lenininst lerin Parlamenterizmi değerlendirmesi (taslak)

Istanbul Belediye seçimi; KÖZ ün "Pasif", TKP nin "Sessiz" Boykot seçeneği üzerine

Sol Lafazanlık ardında perdelenmeye çalışılan gerçek ne? Sorun herhangi bir iktidar partisinin değişimimi, yoksa Otokrasiye karşı demokrasi seçeneğimi

Siyasi Mücadele ve Sosyalist Mücadele arasındaki diyalektik bağlantı üzerine

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.