Frederick Engels – Anarşist Saçmalığı Üzerine
1845’ten bu yana Marx ve benim sahip olduğumuz görüş, gelecekteki proleter devriminin nihai sonuçlarından birinin, devlet denen ve amacı, silahlı gücün yardımıyla, çalışan çoğunluğu, mülksahibi azınlığa başeğdirmeyi güvence altına almak olan örgütün adım adım çözülmesi ve en sonunda ortadan kalkması olacağıdır. Özel olarak mülksahibi azınlığın ortadan kalkmasıyla, silahlı, baskıcı bir devlet gücü gereği de ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, aynı zamanda gelecekteki toplumsal devrimin bu ve diğer çok daha önemli amaçlarına ulaşabilmesi için, proleter sınıfın önce devletin siyasi örgütlü gücüne sahip olması ve onun yardımı ile kapitalist sınıfın direncini ezip toplumu yeniden örgütlemesi gereklidir. Bütün bunlar, 1847 tarihli Komünist Manifesto’da , bölüm II’nin sonunda daha önce söylenmişti.
Anarşistler, konuyu tersine çevirdiler. Proleter devrimin, devletin siyasi örgütlenmesinden vazgeçerek işe başlanması gerektiğini söylüyorlar. Oysa proletaryanın zaferden sonra, işçi sınıfının elinde kullanmaya hazır varolan, tam da devlet örgütüdür. Bu durum, yeni işlevlerini yerine getirebilmesi için çok büyük değişiklikler gerektirebilir. Fakat onu, böyle bir anda yok etmek, muzaffer proletaryanın, yeni elegeçirdiği iktidarını savunması, kapitalist düşmanlarını bastırmak ve toplumun ekonomik devrimini gerçekleştirmek için kullanacağı tek organizmayı yok etmek olur; onsuz, tüm zafer, yenilgiyle ve Paris Komününden sonra olduğu gibi, işçi sınıfının kitlesel katledilmesiyle sonuçlanacaktır.
Bugünkü şekliyle Bakunin’in başlattığı bu anarşist saçmalıklara, Marx daha ilk günden karşı çıktığına dair güvence vermeme gerek var mı? Uluslararası İşçi Sendikaları Birliğinin bütün iç tarihi, bunun bir kanıtıdır. Anarşistler, 1867’den itibaren en rezil yöntemlerle, Enternasyonalin önderliğini elegeçirmeye çalıştılar; ve önlerindeki asıl engel Marx’tı.
Beş yıl süren Mücadele sonucunda, Eylül 1872 Lahey kongresinde anarşistlerin Enternasyonalden çıkarılmasıyla sona erdi; ve sürgüne ulaşımı sağlamak için en çok çaba gösteren de Marx oldu.
Frederick Engels, “Letter to Philipp Van Patten in New York”
Çeviri Mayıs 11, 2017
Mektubun tamamı değil ilgili kısımEA
Hiç yorum yok