Header Ads

Header ADS

"eskimiş doğmacı" Marksizme karşı "Eleştiri özgürlüğü" üzerine


Mart 25, 2010

Tarihi boyu Burjuva ideologlar Marksizmi , Marksın ve Lenini in yazılarını , kimi zaman yazının bütününden, hatta kimi zaman paragrafın bütününden kopararak örnekler vererek, eleştirerek kitlelerin kafasını bulandırmayı hedeflemişlerdir. Üretim araçlarının yanında beyin ve eğitim araçlarına da sahip olduklarından bu pratiklerinde oldukça başarılı oldular. Ancak teknolojinin gelişmesi, artık Marks ve Leninin yazılarının ulaşılır olması, onların bu sahtekarca eleştirilerinin ve çarpıtmalarının etkenliğini bir ölçüde sınırlamıştır. 

Sosyalizme karşı savaşlarında rüyalarında bile göremiyecekleri olanakları onlara sağlamada gönüllü hizmetini üstlenen troçki ve Troçkizmle , kendilerinin görünmesine gerek kalmamış, Marksizm ve Marksistlik adına Sosyalizm düşmanlığı teori ve pratik görevi Troçkizm bayrağı altında, ya da troçkist sızma teori ve pratiğine uygun olarak ,Troçkistlikleri gizlenerek, devam etmiş ve etmekte...

Son günler de de üstü kapalı bir şekilde, Marksizm ve Marksistlik adına Marksizm Leninizme saldırılar, demogojik dogmacılık ,doktrincilik vb suçlamalar , face book sayfalarında gün geçtikce hızını arttıran, ve şüphesizki beklenilen e uygun olarak , gizli millyetci, liberalist vb her türlü sosyalizm düşmanları tarafından alkışlanan ve onaylanan bir şekilde kendi yüzünü açığa çıkartmakta.

Marksist Leninist gençlerin bu tür ilerici görüntüsü altındaki yazılara karşı uyanık olmaları için Lenin in bu Marksizmi, eleştirme maskesi altında savunulan ve pratiğe geçirilen ve değişik biçimlerde savunulan "eleştiri özgürlüğü" konusundaki yazısından bir bölümünü burada yazmayı gerek duyduk.

(Bahsettiğimiz eleştiri özgürlüğü genel anlamda değil,burjuvazinin, revizyonistlerin bu sloganı Marksizmi eleştirme özgürlüğü özelinde .)

"Dogmacılık, doktrincilik" ", partinin kemikleşmesi -düşüncenin zincire vurulmasının sonucu olan kaçınılmaz ceza-" bunlar Raboçeye Dyelo'daki "eleştiri özgürlüğünün" şövalyece savunucularının (bunlara karşı savaşmak için) silaha sarıldıkları düşmanlardır.


DOGMACILIK VE "ELEŞTİRİ ÖZGÜRLÜĞÜ" , . "ELEŞTİRİ ÖZGÜRLÜĞÜ" NE DEMEKTİR?

"Eleştiri özgürlüğü", hiç kuşkusuz, günümüzün en moda sloganı ve tüm ülkelerde sosyalistler ve demokratlar arasındaki tartışmalarda en sık kullanılan slogandır......"Artık eskimiş doğmacı" marksizme karşı "eleştirel" bir tutum benimseyen bu "yeni" eğilimin özü, Bernstein tarafından yeterli açıklıkta sunulmuş ve Millerand tarafından sergilenmiş bulunmaktadır. (yani ikinci enternasyonelciler, yani troçkistler)

Bernstein bu siyasal istemi, koskoca bir iyi uyum sağlanmış "yeni" kanıtlar ve nedenlemeler dizisiyle kuşatmıştır. Yadsınan, sosyalizmi bilimsel bir temel üzerine oturtma ve tarihin materyalist kavrayışı açısından onun gerekliliği ve kaçınılmazlığını sergileme olanağı idi. Yadsınan, artan yoksulluk, proleterleşme süreci, ve kapitalist çelişkilerin yeğinleşmesiydi; "nihai amaç" kavramı bile geçersiz ilan edildi, ve proletarya diklatörlüğü düşüncesi ise tümden reddedildi. Yadsınan, liberalizm ve sosyalizm arasındaki ilke yönünden karşıtlıklardı. Çoğunluğun iradesine uygun olarak yönetilen tam demokratik bir topluma bunun uygulanamayacağı, vb. tezine dayanılarak yadsınan şey, sınıf mücadelesi teorisi idi. 

Böylelikle, devrimci sosyal-demokrasiden burjuva toplumsal-reformculuğuna kesin bir dönüş istemine, marksizmin tüm temel düşüncelerinin, burjuva ca eleştirisine daha az kesin olmayan bir dönüş eşlik ediyordu. Marksizmin bu eleştirisinin uzun zamandan beri siyasal kürsülerden, üniversite koltuklarından, sayısız broşürlerde ve bilgiççe yazılmiş bir dizi incelemelerde yönlendirilmekte olduğu olgusu karşısında, eğitim görmüş sınıfların genç kuşaklarının tümünün on yıllar boyunca sistemli bir biçimde bu doğrultuda yetiştirilmesi olgusu karşısında, bu "yeni eleştirel" eğilimin sosyal-demokrasi içerisinde,., eksiksiz olarak firlayıp çıkmasında şaşırtıcı bir şey yok. Bu yeni eğilimin içeriğinin büyümesine ve biçimlenmesine gerek yoktu, burjuva yazınından sosyalist yazına olduğu gibi aktarılmıştı. 

Gözlerini bilerek kapatmayan bir kimse, sosyalizm içindeki bu yeni "eleştirel" eğilimin, oportünizmin yeni bir türünden ne daha fazla ne de daha az bir şey olmadığını görmemezlik edemez. Ve eğer insanları kuşandıkları parlak üniformaları ya da kendilerine verdikleri gösterişli unvanlarıyla değil de, eylemleriyle ve gerçekte savundukları şeylerle değerlendirirsek, "eleştiri özgürlüğünün", sosyal-demokrasi içinde oportünist bir eğilim özgürlüğü, sosyal-demokrasiyi demokratik bir reform partisine dönüştürme özğürlüğü, sosyalizme burjuva düşüncelerini ve burjuva unsurlarını sokma özgürlüğü anlamına geldiği apaçık ortaya çıkacaktır. 

"Özgürlük" büyük bir sözcüktür, ama sanayi özgürlüğü bayrağı altında en yağmacı savaşlar verilmiştir, emek özgürlüğü bayrağı altında çalışan halk soyulup soğana çevrilmiştir. "Eleştiri özgürlüğü" teriminin modern kullanımı, doğuştan taşıdığı aynı sahteliği içermektedir. Bilimde ilerlemeler kaydettiklerine kendilerini gerçekten inandırmış olanlar, eski görüşlerle yanyana yürümek için yeni görüşlerin özgürlüğünü istemezler, eskilerin yerine yeni görüşlerin konulmasını isterler. Bugün işitilmekte olan "yaşasın eleştiri özğürlüğü", boş fıçı masalını pek fazla anımsatıyor. 

Lenin Ne yapmalıdan

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.