Header Ads

Header ADS

Demir Kucuk aydin, insan “kemik yalamakla” değil, emekle meşgul olan yegâne hayvandır.

Aslında uzun süredir okumayı ve eleştirisini bıraktığım Demir küçük Aydın ın epostayla gelen “İnsan Nedir” yazısına dayanamadım okumaya çalıştım. Her burjuva işbirlikçi yazarlar genellikle içi boş olan yazılarında asıl vermek istedikleri mesajları, yazılanın saçmalığından anlaşılması imkansız olan yazının, arasına serpiştirirler. Çünki çoğu “zırva” olduğundan okuyucunun gözüne çarpan ve aklında kalan bu mesajlar olur. Aynı reklamlardaki gibi.


İyikide okumuşum hep “Marxizm” den bahseden bu beyefendinin Troçkist olduğunu kendi ağzından öğrenmiş oldum. Böylecede onun marxizmi “işçilerin” yerine “burjuvazı”nin çıkarları doğrultusunda savunduğu konusundaki teorik temelide anlamış oldum. Gerçi onun teorik bir temeli olduğuna yada olabileceğine inanmıyorum ama en azından şimdi “ben marxistim” dediğinde onun da günümüz Neo-Kon ların babası olan Troçkist Irvın kristol ne kadar Marxıst se o kadar marxıst olabileceği konusunda daha net bir fikrim oldu.

Verilmek istenen mesajların en önemlisine gelmeden “İnsan” nedir e bir iki Marxist alıntılar yapalım,

“....... insan ..... toplumsal bir hayvandır.”Engels, insanın, doğayla bilinçli bir alış-veriş i olan , etrafındaki doğayı insanın yararına, onun amacına hizmet edecek bir şekilde değiştiren , ve bu süreç içerisinde kendisini de değiştiren, bunları gerçekleştirmek için, ve yada bu alış veriş içinde “emek” harcayan tek hayvan olduğunu açıklamıştı.

“Emek.............insan varlığının ilk temel koşuludur. Ve bu öylesine temel bir koşuldur ki, bir anlamda, bizzat insanı emeğin yarattığını söylemeliyiz””

Yani “insan” ın fiziksel evrimi onun gelişiminin bir sonucu değil, nedeni, onun emeğin hem bir “organı” hem de bir “ürünü” olduğunu vurgular Engels.

“Uygarlığın hızlı gelişiminin tüm erdemleri akla, beynin gelişimine ve faaliyetine atfedildi. İnsanlar kendi hareketlerini ihtiyaçlarına göre değil de düşüncelerine göre açıklamaya o kadar alışmışlar ki, Darvinci ekolün en materyalist doğa bilimcileri bile hâlâ insanın kökeni konusunda berrak bir fikir geliştirmeyi beceremiyorlar, çünkü bu ideolojik etki altında, emeğin oynadığı rolü kavrayamıyorlar.”

Yani insan “kemik yalamakla” değil, emekle meşgul olan yegâne hayvandır.

“Hayvanlar da sözcüğün dar anlamında basit aletlere sahiptirler, ama sadece vücutlarının uzuvları olarak.”

İnsanların bir araya gelmesi, toplumsallaşması, toplumsal emeği, oda “dil” ve “konuşma” gerekliliğini yarattı .“Önce emek gelir, ondan sonra ve onun yanı sıra da konuşma.

Bu dil ve konuşma, hikayeler ve masallar .... kültürel gelişim başlar.

Yani sayın Irkçı beyefendi, “İnsan ise Türk değildir. Türk ise İnsan” derken sadece ama sadece kemiği haketmek için kelime oyunlarına giriyorsun. Çünki devamında verdığin “ keza.....ya da Ortodoks ise örneğin Rus değildir, Rus ise Ortodoks değildir.” derken İnsan ise Rus değil , Rus ise İnsan ikilemini kullanmıyorsun.

“Marksizm’in Marksist bir eleştirisi ve geliştirilmesi”. Yani diğer bir ifadeyle Marksizm'in savunulması. Ama Marks-Engels, Lenin, Troçki, Kıvılcımlı gibi onu kurmuş ve gelişimine katkıda bulunmuş devlere dayanarak ve yine onlara karşı”.

Troçki ile Leninin arasındaki fark, proleterya ile burjuva arasındaki fark gibidir. İkisini yan yana koyman ya kafandaki karışıklık yada kafaları karıştırma nın bir sonucu olsa gerek. Sende eğer Trockist Irvıng Krıstol gibi Bushdan “özgürlük madalyası” alma peşindeysen onların sana diyeceği “önündeki ile yetin” olacaktır. Çünki ırkçıların ağbabası ve ırkçılıktan tek çıkarı olan emperyalistlerin seni “insan” olarak gördüklerini sanmıyorum , çünki insan “kemik yalamakla” değil, emekle meşgul olan yegâne hayvandır.

Trockinin agzindan
'The wretched squabbling systematically provoked by Lenin, that old hand at the game, that professional exploiter of all that is backward in the Russian labour movement, seems like a senseless obsession.... The entire edifice of Leninism Is built on lies and falsification and bears within itself the poisonous elements of its own decay. '(Letter to Chkeidze 1913)

"Rus işçi sınıfı hareketinin geri yanlarını profesyonel bir tarzda sömüren, oyundakı eski kurt Lenin’in sistematik olarak kışkırttığı yaygaralar, anlamsız bir saplantıdan başka bir şey değildir... Günümüzde, o gösterişli Leninizm binası yalanlar ve çarpıtmalar üzerine kurulmuştur ve içinde kendi yokoluşunun zehirli tohumlarını taşımaktadır.”

Yani ya Leninistsin yada Troçkist, ya burjuvazının yanıdasın yada ezılen halkların..ya emekle mesgul olan bir hayvan, yada Yemek le mesgul olan bir hayvan...İnsan ın ne olduğunu anlamak çok zor değil, emekle yemek arasındaki farkı anlarsak İnsanı da anlarız..

Erdogan Ahmet
Haziran 13, 2006

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.