Header Ads

Header ADS

Trocki'nin Kızıl Ordu'nun Yaratıcısı Olduğu Efsanesi Üzerine - Kısaca


28 Ocak 1918'de Lenin, Halk Komiserleri Konseyi'nin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu'nun kurulması ve ordu yonetimi icin  Tüm Rusya Komitesinin kurulması ve Kızıl Ordu'nun Askeri İşler Halk Komiserliği'ne bağlı yönetimine ilişkin bir kararname imzaladı.

Podvoisky, Yeremeev, Mekhonoshin, Krylenko, Trifonov, Yurenev bu komitenin üyeleri olarak atandı.

Troçki bu komite içinde değildi. O dönemde Troçki, Dışişleri Halk Komiseri görevini yürütüyordu.

Almanya ile müzakerelerin başarısızlığı, Troçki'nin Dışişleri Halk Komiserliği görevinden alınmasına neden oldu. Yani  Kızıl Ordunun kurulmasında sembolik bir gün olan 23 Şubat 1918'de Troçki'nin hiçbir ilgisi yoktu.Kızıl Ordu o zamanlar dışişleri komiseri olan Troçki olmadan yaratılmıştı.

Sovyet Rusya'daki ilk halk savunma komiseri 1901'den beri parti üyesi olan eski bir Bolşevikti, köken olarak Rus olan Nikolai Ilyich Podvoisky 10 Aralık 1917'den 14 Mart 1918'e kadar bu görevi devam ettirdi.

Ocak 1918'de Petrograd'da Kızıl Ordu'nun Birinci Kolordusu'nun oluşumu başladı. Bunun en büyük kısmını St. Petersburg işçileri oluşturuyordu. Mart 1918'de bu birimde halihazırda 10 tabur, bir makineli tüfek ve at alayı, bir ağır topçu taburu, bir hafif topçu tugayı, bir havan taburu, 3 hava filosu, bir motosiklet, mühendislik ve otomobil birimleri ve bir projektör ekibi bulunuyordu. Şubat ve Mart 1918'de, kolordu birimleri Pskov ve Narva'nın yanı sıra Vitebsk ve Orsha yakınlarında Almanlarla yapılan ünlü savaşlara katıldı.

4 Mart 1918'de Lenin'in önerisiyle Yüksek Askeri Şura kuruldu. Mikhail Bonch-Bruevich Hava Kuvvetlerinin başına geçti ve Proshyan ve Shutko komiser olarak atandı.

Bu konseyin oluşumunda da Troçki'nin adını göremeyiz. 19 Mart'ta Troçki, Yüksek Askeri Konsey başkanlığına atandı. Bonch-Bruevich tarafından yürütülen Kızıl Ordu Liderlik pozisyonu kaldırılmadı. Bonch-Bruevich ve Troçki paralel olarak çalıştılar.

Yani Troçki zaten kurulmuş bir Kızıl Ordu'ya atandı. Kızıl Ordu'nun temeli onun katılımı olmadan atıldı. Troçki'nin gelişinden önce Sovyet silahlı kuvvetlerini yaratma süreci başarıyla gelişti.

Komiser Troçki ile Kızıl Ordu arasındaki ilişkilere bakıldığında, kritik bir durumda Troçki'nin rolünün bir düğün generali rolüne kadar daraltıldığı, karargâhında ise çoğunlukla etkisiz ve Carlik subaylarini tercih ettigi Halk Komiserlerini sürekli disladigi ve hatta kursuna dizdigi olumsuz olan bir faaliyet olduğu açıkça görülür. Bu nedenle taban yapılarının Devrimci Askeri Konsey'e sistematik olarak "Troçki'yi atın!" içerikli telgraf çekmesinin nedeni budur.

7inci kongrede Troçkinin Komunist Halk Komiserlerine karşi tutumu nedeniyle bir aylık "komunist egitime" katılıma zorlanması gizli kararı, ne ilginçtirki o zamanın Troçkist gazetesi tarafindan yayınlanmıştır.

Trocki'nin Kızıl Ordu'nun Yaratıcısı Olduğu Efsanesi, Batı'nın ve Trockistlerin yarattığı bir efsaneden başka bir şey değildir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.