Header Ads

Header ADS

Sanayi'de Stakhanov hareketi

Kitabın Konuyla ilgili bölümünden geniş alıntılar

Ağustos 1935'te Donetsk madenci Alexei Stakhanov, zamanımızın en dikkate değer hareketinin - ülkemizin en geniş işçi sınıfı ve emekçi kitlelerinin yüksek sosyalist emek verimliliği için Stakhanov hareketinin temelini attı. Donbass'ta ortaya çıkan Stakhanovist hareket, kısa sürede tüm sanayi, ulaşım, tarım, ticaret dallarını kapladı ve …birliğimizin cehresine kademeli olarak değil, bir kasırga gibi eşi görülmemiş bir hızla yayıldı" "...

[Stalin, Leninizm’in Sorunları, ed. 11, s. 498.].

Stakhanov hareketi, ülkemizdeki sosyalist inşanın önceki tüm başarıları tarafından hazırlandı. Bu hareket Ulusal ekonominin sosyalist yeniden inşası alanında Parti politikasının başarılı bir şekilde uygulanmasının sonucuydu. Stakhanovcular toplantısında yaptığı konuşmada Stalin Yoldaş, Stakhanov hareketinin ortaya çıkışı ve hızlı gelişimindeki dört kaynağa işaret etti:

1) işçilerin maddi durumunda köklü bir iyileşme,

2) sömürünün olmaması,

3) ulusal ekonominin yeni teknoloji temelinde yeniden yapılandırılması,

4) yeni teknolojiye hakim olan kadroların oluşturulması.

Yeni, güçlü, teknik olarak gelişmiş bir endüstrinin yaratılması, ülkenin önüne yeni teknolojiye hakim olma görevini, mümkün olan en kısa sürede bu konuda ustalaşabilecek yeni personel yetiştirme görevini koydu. Bu sorunu çözmek için Parti, üniversiteler, teknik okullar, fabrika müdürleri aracılığıyla personelin eğitimi konusunda geniş çapta çalışmalar geliştirdi, işçiler için bir üretim ve teknik kurslar ağı, asgari teknik çevreler, üretim talimatı, kitlesel inisiyatife göre oluşturulan kamu teknik eğitim biçimlerinin dağıtımını organize etti. Yeni teknolojiye hakim olma mücadelesinde, eski personel memurlarının yeni gelenler üzerindeki himayesi, kamu teknik sınavları ve kitlelerin üretim faaliyetini örgütlemenin diğer birçok biçimi, kapitalizm altında eşi görülmemiş ve imkansız olan İzotov hareketi ortaya çıktı.

Mayıs 1935'te Kızıl Ordu akademisyenlerinin mezuniyet töreninde Stalin yoldaşın, kadro sorununa dikkat çeken yeni bir slogan formüle ettiği konuşması, yeni kadroların hızla yetiştirilmesi için büyük önem taşıyordu. Bu konuşma, teknolojinin hızlanan gelişimi için itici güç oldu. Yeni tekniğe hakim olan yeni işçi ve kadın kadroları, Stakhanov hareketini resmileştiren ve ilerleten bir güç olarak hizmet etti. Stakhanovcuların ilk Tüm Birlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Yoldaş Stalin şunları söyledi:

“Yaklaşık iki yıl önce parti, yeni atölyeler ve fabrikalar kurarak ve işletmelerimize yeni ekipman vererek işin sadece yarısını yapmış olduğumuzu söyledi. Parti, o donemde, yeni fabrikalar inşa etme coşkusunun, onların gelişmesi için duyulan coşkuyla desteklenmesi gerektiğini, işin ancak bu şekilde sonuna kadar götürülebileceğini söyledi. Açıkçası, bu iki yıl boyunca bu yeni teknolojinin gelişimi ve yeni personelin doğuşu gerçekleşti. Şimdi açıkça görülüyor ki zaten böyle bir kadromuz var. Bu tür kadrolar olmadan, bu yeni insanlar olmadan, Stakhanovist hareketinin olmayacağı açıktır. Böylece, işçilerden ve yeni tekniğe hakim olan işçilerden yeni insanlar, Stakhanov hareketini şekillendiren ve ilerleten güç olarak hizmet ettiler” [Stalin, Leninizm Sorunları, ed. 11., s. 500 - 501.].

Stakhanovcu hareket, sosyalist rekabetin ve şok çalışmasının en üst düzeyidir. Bunu açıklayan Stalin Yoldaş, Stakhanovcuların ilk toplantısında yaptığı konuşmada, Stakhanov hareketinin, sosyalist öykünmenin ilk aşamasının aksine, yeni teknoloji ile bağlantılı olduğunu ve onsuz düşünülemeyeceğini belirtti.

Stakhanovcular yüksek bilinçli insanlardır, emeğe karşı sosyalist bir tutum örneği gösteren sosyalist emeğin önde gelen işçileridir. Stakhanovites sadece şok işçileri değildir. Stakhanovcular, "...işlerinin tekniğine tamamen hakim olan, onu eyerleyen ve ileri götüren" yeni insanlardır [age., s. 493.].

Kapitalizmde, işçilerin teknolojiye tam anlamıyla hakim olmaları söz konusu olamaz. Kapitalizmde, işçilerin teknolojiye tam anlamıyla hakim olmaları söz konusu olamaz. Alman İdeolojisinde, Marks ve Engels, üreticinin yeteneklerinin bütününü tam olarak geliştirebilmesi için, bunun, üretici güçlerin tümüne el konulmasını yani üretim araçlarının toplumun eline geçmesi gerektirdiğine dikkat çektiler. "Bu güçlerin kendine devredilmesi zaten maddi üretim araçlarına tekabül eden bireysel yeteneklerin geliştirilmesinden başka bir şey değildir" diye yazdılar (Marks ve Engels, Soch., cilt. IV, s. 57.]. SSCB'de üretim araçlarının kamu mülkiyetine devredilmesi, üreticinin kişiliğinin özgür gelişiminin, kapitalizm altında en yeni emek araçlarına başarılı, eksiksiz, eşi görülmemiş ustalığının temelidir.

Sosyalizm, bireyin gelişimi için en geniş alanı yaratır. Sovyetler Ülkesinin emekçi halkının özelliği, kültürel ve teknik düzeyin sürekli iyileştirilmesidir. Bunun canlı bir örneği, Stakhanovistlerimizin biyografileridir.

Stakhanovcular, sosyalist anavatanın çıkarları tarafından yönlendirilen ve yeni teknolojinin ustalığına dayanan, rutin çalışma yöntemlerini kıran ve gerçekten sosyalist emek üretkenliğinin örneklerini gösteren SSCB işçi sınıfının önde gelen temsilcileridir. Stakhanovcuların bir toplantısında yoldaş Stakhanov, Stalin yoldaşın Kızıl Ordu akademisyenlerinin mezuniyetindeki tarihi konuşmasının, kendisini emek verimliliğini artırmak, tüm teknolojiden tam olarak yararlanmak için ne yapılması gerektiği konusunda iyice düşündürdüğünü söyledi." ["Birinci Tüm Sendikalar İşçiler ve Kadın İşçiler Konferansı - Stakhanovtsev, 1935, s. 12.]. Kitabında şöyle yazıyordu: “Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos - bu aylarda Stalin yoldaşın sözlerini sık sık tekrarladık ve uygulanması için savaştık” [Stakhanov, Hayatımın Öyküsü, Sotsekgiz, 1937, s. 20.].

Bu kayıt, ülkemizin işçi sınıfını ve emekçilerini derinden hareketlendirdi. Stakhanov'un örneğini diğer endüstrilerdeki işçiler izledi. Busygin - otomotiv endüstrisinde, Gudov - takım tezgahı endüstrisinde, Musinsky - orman endüstrisinde, M. ve E. Vinogradovs - tekstil endüstrisinde, Smetanin - ayakkabı endüstrisinde, Krivonos - demiryolu taşımacılığında, Maria Demchenko, Marina Gnatenko, P. Angelina, Polagutin, Kolesov , Borin, Kovardak - tarımda - bunlar Stakhanov hareketinin başlatıcıları. Onları, öncülerin emeğinin üretkenliğini oluşturan diğer Stakhanovistler izledi.

Stakhanov'un yüksek emek üretkenliğinin temeli, yeni teknolojiye yüksek düzeyde hakimiyet temelinde üretim yöntemlerinde ve sisteminde yaratıcı bir değişikliktir. Projeler ve talimatlar tarafından sağlanan yöntemlere göre çalışmalarının mükemmel performansıyla sınırlı olmayan Stakhanovistler, bilim ve teknolojiyi ileriye taşıyan bir dizi en karmaşık organizasyonel ve teknik sorunu çözerken bu yöntemleri yaratıcı bir şekilde değiştirirler.

(…)

Makine mühendisliğinde Stakhanov hareketinin öncüsü olan Gorki Otomobil Fabrikası'nın demircisi Yoldaş Busygin, insanların çalışma grubu içinde doğru yerleştirilmesi sonucunda krank millerini dövme belirli operasyonlarda uzmanlaşmaları, iyi üretim hazırlığı ve bireysel işlemlerde zaman tasarrufu konusundaki ilk rekorlarını elde etti.

(..)

Stakhanovistler, makine mühendisliği ve metal işlemede öncelikle makinenin çalışma süresini artırmaya çalıştılar: bu, takımların ve iş parçalarının zamanından önce tedarik edilmesinden kaynaklanan arıza süresini azaltarak, değiştirme sürelerini kısaltarak vb., yöntemlerle, bazı fabrikalarda, Stakhanovites'in önerisiyle, makine operatörlerini aletin arkasında dolaşarak zaman kaybından kurtaran ve makinenin çalışma süresini artıran özel aletler kullanımıyla. Makine operatörünün çalışma yerinin uygun şekilde düzenlenmesi, makinenin iyi organize edilmiş bakımı ve aynı şekilde zamanında onarımı makinenin çalışma süresinin artmasına katkıda bulunmuştur. Stakhanovites'in makine imalat tesislerinin makine atölyelerinde başlaması bu olaylarla oldu.

(…)

Sosyalizmin yeni kadroları olan, teknolojide mükemmelliğe hakim olan Stakhanovcular, sadece ülkemizde yürürlükte olan normları değil, aynı zamanda gelişmiş kapitalist ülkelerin normlarını da yok ederek, teknolojinin kapitalizm altında eşi görülmemiş şekilde kullanılmasının örneklerini gösterdiler.

Yoldaş Stakhanov, ilk kaydını yaptığı sırada, Ruhr havzasının en iyi madenlerindeki bir işçinin vardiya üretkenliğine kıyasla bir işçi açısından iki kat çıktı verdi.

Yoldaş Zaten krank millerini dövme konusundaki ilk kayıtlarında olan Busygin, Ford fabrika normunu iki kez aştı.

6 Ekim 1935'te 1860 çift ayakkabı işleyen Yoldaş Smetanin, Thomas Bathy ayakkabı fabrikasının en iyi performansını önemli ölçüde aştı; o sırada en yüksek üretimi işçi başına vardiya başına 1125 çift ayakkabıydı.

Stakhanovcular çalışmalarıyla, mühendislik ve teknik işçiler ve bilim işçilerinin çevresinden muhafazakar unsurların sınırlayıcı “teorilerini” parçaladılar.

Stakhanovcular, kapitalist ülkelerdeki ekipman kullanımına ilişkin normların hiçbir şekilde sosyalizm ülkesi için bir model olamayacağını, sosyalizmin ve sosyalizmin yeni insanlarının, kapitalizmin asla bilemeyeceği gibi teknolojinin tam kullanımını sağladığını gösterdi.

Teknolojiyle ilgili eski fikirleri cesurca yok eden ve eski teknik normları kıran Stakhanovcuların çalışmaları, normların revize edilmesi sorununu gündeme getirdi. Stalin yoldaşın talimatlarına ve Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesinin Aralık (1935) genel kuruluna dayanarak, endüstride normları gözden geçirme çalışmaları yapılıyor ve Stakhanov hareketi geliştikçe, giderek daha fazla rezervler bu yönde açılıyordu…

1936 yılının başında üretim oranları revize edildi ve önemli bir artış sağlandı. Bu artış, çeşitli sanayi ve işletmelerde çok geniş sınırlar içinde dalgalanmıştır. Ortalama olarak, bireysel endüstriler için, üretim oranlarındaki artış, endüstri konferansları tarafından yaklaşık olarak aşağıdaki boyutlarda planlanmıştır:   kömür endüstrisinde %22-27,5, demir metalürjisinde %13-20, mühendislikte %30-40, demir dışı metalürjide %30. - 35, petrol endüstrisinde 27 - 29, kimyada% 34 vb…

1937 baharında, yeni normların neredeyse tüm işçiler tarafından iyi bir şekilde öğrenildiği zaman, SSCB Halk Komiserleri Konseyi'nin özel talimatları üzerine, bireysel sanayi dalları için normlarda ek bir revizyon ve bunların hafif bir artışı gerçekleştirildi. . Böylece, örneğin, 1937 baharında, ana kimya endüstrisinde standartlar %14,7, madencilik mühendisliğinde vb. %18,1 oranında artırıldı.

(…)

Kapitalist makine teknolojisinin, sermaye ile işçiler arasındaki şiddetli sınıf mücadelesinde, işçi sınıfının sömürü ve sınıf baskısının bir aracı olarak yaratıldığı bilinmektedir. Marks, Kapital'de, "1830'dan beri, yalnızca sermayenin işçilerin öfkesine karşı savaşma aracı olarak hayata geçirilen bu tür icatların bütün bir tarihi yazılabilir” diyordu. (Marks, Kapital, cilt. I, 1935, s. 335.].

Kapitalizm altındaki teknolojik ilerleme, işçiye düşman bir güçtü. İşçi sınıfı, teknolojik ilerleme sürecinde hiçbir şekilde onun öznesi olarak değil, yalnızca nesnesi olarak hareket etti. Tabii ki, kapitalizm altında bile, bireyler, yetenekli mucitler, en büyük zorluklar pahasına, bazen işçi sınıfının ortamından çıkmayı ve "halkın içine" girmeyi başardılar. Emekçi kitlelerin yetenekleri, Lenin'in işaret ettiği gibi, kapitalizm tarafından binlerce ve milyonlarcası ezildi, boğuldu. Ve makinelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, "... ilk kez işçinin emek araçlarına karşı -makinelerin kitle imhası şeklinde -şiddetli bir öfkesinin ortaya çıkması" şaşırtıcı değildir (Aynı eser, s. 331.]. 18. yüzyılın tamamı ve 19. yüzyılın başı, işçilerin makinelere karşı keskin bir mücadelesiyle doludur (Luddi hareketi). Bu koşullar altında, kapitalizmin makine teknolojisi ortaya çıktı.

Sosyalizm, milyonlarca işçiyi teknoloji alanında çalışmaya çağırdı. Sosyalizmin yeni tekniği, kitlelerin elleri tarafından ve kitlelerin çıkarları doğrultusunda yaratılıyor. Emekçiler bir sömürü nesnesinden bilinçli yaratıcılara, yeni teknolojinin gerçek ustalarına dönüştüler. Stakhanovcu hareket, kitlelerin bu yaratıcılığının bir göstergesidir.

Stakhanov hareketinin gelişimi, yalnızca yeni emek üretkenliği rezervlerinin kullanılması doğrultusunda derinlemesine değil, aynı zamanda Stakhanovcuların sayısındaki artış doğrultusunda da genişliyor… Stakhanov hareketinin genişlik ve derinlikteki gelişimi, ekonomik ve teknik liderliğe muazzam taleplerde bulundu. Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesinin Aralık 1935'teki Plenumu, üretim komutanlarına Stakhanovcu harekete liderlik etme görevini verdi.

(..)

Aşağılık Troçkist-Buharin haydutları, Stakhanov hareketinin en kötü düşmanlarıydı.

Adi Troçkist-Buharin haydutları, Stakhanov hareketinin en kötü düşmanlarıydı.

Halk düşmanları, Stakhanov hareketini bozmak için kazalar düzenlediler, işletmelerimizin ekipmanlarını devre dışı bıraktılar, Stakhanov yöntemlerinin kullanımını bozdular, ücret sistemini karıştırdılar, normal üretim organizasyonunu bozdular ve sarsıntılı işlerin ve sonsuz kesinti sürelerinin sisteme gireceği işletmelerde böyle olumsuz bir durum yaratmaya çalıştılar. Halk düşmanları, işçi sınıfının en iyi insanlarının öldürülmesinde bile durmadılar.

Yıkım çetesinin yenilgisi ve yıkımın sonuçlarının ortadan kaldırılması, Stakhanov hareketinin gelişmesi için vazgeçilmez bir koşuldu. Partinin önderliğindeki şanlı Sovyet istihbaratı, ülkedeki en iyi insanların yardımıyla, eşekarısı yuvalarını yıkma çetelerini ortaya çıkardı ve yok etti ve böylece Stakhanov hareketinin yolunu açtı. 1936'da sabotajcılar açığa çıktıktan sonra, bazı talihsiz teorisyenler, Stakhanovcuların kahramanca emekleriyle yıkımın sonuçlarını "engelleyecekleri" çürük bir teori ortaya attılar.

Stalin yoldaş, Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesinin Şubat-Mart (1937) genel kurulunda bu teorinin tüm çürümüşlüğünü ve düşmanlığını teşhir etti. Yoldaş Stalin bu konuda şunları belirtti:

"Bu teori, Stakhanovcular ve Stakhanovite hareketi hakkında gevezelik kisvesi altında, darbeyi yıkıcılardan saptırmak için icat edildi ...Diyelim ki Donbass'ta başkent inşaatının baltalanması, gerekli olan hızın gerisinde kalan kömür çıkarma hazırlık çalışmaları ile diğer işler arasında bir boşluğa yol açtıysa, Stakhanovcular tek başına ne yapabilir? Stakhanovcu hareketin, davayı ilerletmek ve büyük misyonunu yerine getirmek için her türlü yıkıcı entrikalara karşı bizim tarafımızdan gerçek bir yardıma ihtiyacı olduğu açık değil mi? Sabotaja karşı mücadelenin, sabotajı ortadan kaldırma mücadelesinin, sabotajın dizginlenmesinin Stakhanovist hareketin tüm genişliğini ortaya koyabilmesi için gerekli bir koşul olduğu açık değil mi? [Stalin, Parti çalışmasının eksiklikleri ve Troçkistleri ve diğer ikiyüzlüleri ortadan kaldırma önlemleri üzerine, 1937, 1937, s. 25.].

Yoldaş Stalin'in talimatlarına ve Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesinin genel kuruluna dayanarak, sabotajın köklerini kazımak ve sabotajın sonuçlarını ortadan kaldırmak, sanayiyi ve nakliyeyi temizlemek, siyasi yeteneklerini yitirmiş ve kitlelerden kopmuş, sağlıksız, iflas etmiş liderlerden temizlemek, yeni kadroları liderlik pozisyonlarına, ekonominin tüm sektörlerinde görevlere teşvik etmek için birçok çalışma yapıldı.

Birçok Stakhanovcu işçi, endüstride lider pozisyonlara terfi etti.

(…)

Sabotajcıların teşhiri ve yenilgisi, yıkımın sonuçlarının ortadan kaldırılması, siyasi uyanıklığın güçlendirilmesi ve yeni kadroların terfisi, Stakhanov hareketinde yeni bir yükselişin önkoşullarıydı. Bu yükseliş, hem Stakhanov'un yöntemlerinin daha da geliştirilmesinde, hem Stakhanov'un çalışmalarının yeni yöntemlerinin ortaya çıkmasında hem de Stakhanov hareketinin saflarının sürekli genişlemesinde ifade edilir.

… Stakhanov hareketinin gücü, kitlesel karakterinde yatmaktadır. Bu, bireysel yüksek rekorlara kapılan ve görevlerini yalnızca Stakhanovcular rekor sahipleri için koşulları sağlamak ve geri kalan işçilerin üretim ihtiyaçlarını göz ardı etmek olarak gören bazı şirket yöneticileri tarafından anlaşılmadı. Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesi, bunu bireysel “kayıtlar” için hobi olarak uygulamayı keskin bir şekilde kınadı.  Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesi, 28 Aralık 1937 tarihli kararında, o sırada planlanan Stakhanov ayı ile ilgili olarak, tüm gücüyle, bireysel rekor sahiplerinin kayıtlarına kapılmanın, Stakhanov hareketinin saflarını genişletme görevini unutmanın yanlış olduğuna dikkat çekti.

iddia edilen Stakhanov ayının adını “Stalin'in Stakhanov ayı kayıtları” olarak doğru kabul etmek imkansız, Stakhanov hareketinin herhangi bir haftası veya ayı, çalışmaları Stakhanov hareketinin yalnızca en önemsiz bölümünü kapsayan plaka sahiplerini değil, tüm Stakhanovcuları ilgilendirmesi gerektiğinden, Haftalık veya aylık dönemde Stakhanovites saflarının genişletilmesi en önemli görevlerden biri olarak kabul edilmelidir, ne yazık ki, bu durumda Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Moskova Komitesinin ve Moskova ve Moskova Bölgesi Stakhanovites'in ünlü Temyizi gözden kaçırıldı. “ [Pravda, 29 Aralık 1937].

Halk Ağır Sanayi Komiseri L. M. Kaganovich'in direktifinde, her Stakhanovist ve şok işçisine Stakhanov çalışması için gerekli koşulları ve normları aşma fırsatı sağlayarak ciddi bir ekonomik yükseliş için belirleyici koşul, kitlesel bir Stakhanov hareketinin örgütlenmesi olduğu belirtildi. Bunun için en önemli koşul, tüm eser kompleksinin tek bir uyumlu bütün olarak düzenlenmesidir. L. M. Kaganovich, üretimin tutarlılığı için bu gerekliliği, bireysel sanayi dallarına uygulamada somutlaştırdı ve her biri için kitle Stakhanovist hareketinin temel örgütsel ilkelerini formüle etti.

(…)

Stakhanov hareketinin gelişimindeki son derece önemli bir adım, 1939'un ortasında ortaya çıkan Stakhanov hareketinin yeni biçimleri - çok makineli servis ve mesleklerin birleşimidir. Kısa sürede bu formlar yaygınlaştı. Ocak 1940'ta Kharkov Traktör Fabrikasında 500 çok makineli operatör vardı; 200 kişinin mesleklerini birleştirdi; Aralık 1939'da Stalingrad Traktöründe yaklaşık 2 bin çok makineli operatör vardı. Ocak 1940'ta Stalin otomobil fabrikasında 1345 çok makineli operatör vardı. Kasım 1939 gibi erken bir tarihte, Gorki işletmelerinde 3.000'e kadar çok makineli işçi ve meslekleri birleştiren 1.250 kişi vardı. Çok makineli bakım ve mesleklerin bir arada olması, işgücü ihtiyacının azaltılması ve işgücü verimliliğinin artırılması açısından büyük bir etkiye sahipti.

(…)

Çok istasyonlu hizmet ve mesleklerin birleşimi, teknoloji ustalığında en üst düzey, işçi sınıfının kültürel ve teknik düzeyini yükseltmede bir ileri adım anlamına gelir. Bu, doğrudan işçilerin üretim faaliyet alanının genişlemesinde - hizmet verilen takım tezgahlarının sayısındaki artışta veya bir meslek kombinasyonunda ifade edilir. İşçinin üretim faaliyeti alanındaki bu genişleme, bir dizi örgütsel ve teknolojik önlemden (işyeri organizasyonundaki değişiklikler, takım tezgahlarına hizmet etmek için programların ve rotaların geliştirilmesi, bir dizi yeni cihazın kullanımı, vb.). Stakhanovcu hareketin yeni biçimleri, Stakhanov'un yaratıcılığının, özellikle de Stakhanov'un teknolojik yaratıcılığının daha da gelişmesini ifade ediyor.

… Böylece, Stakhanovcu hareket, emek üretkenliğinin büyüme oranında keskin bir artışa yol açtı.

Stahanovist hareketin gelişimi temelinde, SSCB sanayii, emek üretkenliği açısından kapitalist ülkelerin sanayisiyle rekabette şimdiden bir dizi belirleyici başarıya imza attı.

Yalnızca bireysel Stakhanovistler veya bireysel bölümler değil, aynı zamanda bir bütün olarak SSCB'nin en önemli dalları ve endüstrisi, işçi başına ortalama yıllık üretim açısından Avrupa'da en üst sırada yer almaktadır. 1937'de SSCB, demir metalürjisi ve genel olarak mühendislik gibi önemli sektörlerde ve ayrıca bir dizi başka sektörde emek verimliliği açısından Avrupa'da kesin olarak birinciliği garantiledi.  1937'de bir bütün olarak SSCB sanayiindeki emek üretkenliği düzeyi, aynı yıl İngiliz sanayisindeki düzeye göre %103.1 ve Alman sanayisine göre %97 idi.

(…)

Kapitalizmde, emeğin üretkenliğini artırma süreci işçiye yöneliktir.

Marks, kapitalizm altında üretici güçlerin gelişiminin ancak toplumun ana üretici gücünün yok edilmesi yoluyla ilerlediğine dikkat çekti. Kapitalizmde işçi için emeğin üretkenliğini artırma süreci, artan sömürü, vasıfsızlaşma, artan yoksulluk ve işsizlik anlamına gelir. Bu yükselişin tüm meyvelerini sömürücü sınıf alır.

Marks, "... işçi, kapitalizm altında emeğinin üretkenliğinin artmasından keyif alırken...üretkenliğin büyümesiyle orantılı olarak, bir başkasının zenginleşmesini ve kendi yoksullaşmasını yaratır" diyordu. [ "Marks ve Engels Arşivi", cilt. IV, 1935, s. 45.].

Bu koşullar altında, işçiler yalnızca emek verimliliğini artırmakla ilgilenmekle kalmaz,   ancak bazı durumlarda, kapitalist sömürünün yoğunlaşmasına karşı savaşırken, çıktıyı düşürmekle bile ilgileniyorlar. Bireysel işçilerin çıktıyı artırma ve yeni çalışma yöntemlerini uygulama girişimleri, yalnızca destek görmemekle kalmaz, çalışan kitleler tarafında genel bir kınama uyandırır.

Üretim araçlarının emekçilerin eline geçmesi, işçinin üretim araçlarına ve emek sürecine karşı tutumunu temelden değiştirir. Aynı zamanda, toplumsal emeğin üretkenliğini artırma sürecinin doğası ve biçimi de kökten değişir: işçi sınıfının yoğun bir sömürü ve yoksullaşma sürecinden, emekçilerin yaşam standartlarının sürekli yükselmesi, ekonomi ve kültürün eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gelişmesi için ana ön koşul haline gelir.

Sosyalizmde emek üretkenliğini artırma süreci, doğrudan doğruya emekçilerin manevi ve maddi zenginleşme sürecidir. Stakhanovcu hareketin ön koşullarından biri, işçi sınıfının maddi yaşam standardında temel bir gelişmeydi. Stakhanov hareketi, ülkemizdeki emekçilerin refahının daha da artmasıyla sonuçlandı. Stakhanovite üretkenliği Stakhanovite kazançlarını gerektirir. 1000 ruble ve daha fazla kazanç Stakhanovites arasında artık yaygın. SSCB'de emek üretkenliğinin artması, emekçilerin maddi refahında ve kültürel ve teknik düzeyinde sürekli bir büyüme anlamına gelir.

… Stakhanov hareketinin tarihsel önemini analiz eden Stalin Yoldaş, Stakhanovcuların sadece sosyalizmin erişebileceği yüksek emek üretkenliği örnekleri sunduğuna dikkat çekti. Stakhanovcu hareketin bu açıdan önemi, eski teknik normları çiğnemesi gerçeğinde yatmaktadır. Bazı durumlarda ileri kapitalist ülkelerde emeğin üretkenliğini aşar ve böylece ülkemizde sosyalizmi daha da güçlendirmenin pratik olasılığını açar. "Fakat bu," diyor Stalin yoldaş, "Stakhanov hareketinin önemini tüketmez. Onun Önemi, sosyalizmden komünizme geçişin koşullarını hazırlamasında da yatmaktadır.”  [Stalin, Leninizm’in Sorunları, ed. 11, s. 495.].

Komünizm, sosyalizmden daha yüksek düzeyde bir emek üretkenliği anlamına gelir.

Komünizmde emeğin üretkenliği öyle bir düzeye yükselir ki, tam bir meta bolluğu sağlar, böylece toplum onları üyelerinin ihtiyaçlarına göre dağıtabilir.

Emek verimliliğinde böyle bir artış sağlamanın temel koşulu, Stalin yoldaşın işaret ettiği gibi, işçilerin zihinsel emek ile fiziksel emek arasındaki karşıtlığın temellerini sarsan kültürel ve teknik düzeyini mühendislik ve teknik emekteki işçiler düzeyine yükseltmektir.

"Stakhanov hareketi," diyor Stalin yoldaş, "bu açıdan, hâlâ zayıf olmasına rağmen ilk başlangıçları içermesi bakımından önemlidir, ancak yine de ülkemiz işçi sınıfının tam da böyle bir kültürel ve teknik yükselişinin başlangıçlarını içerir." [ Aynı eser, 496.].

Stakhanovitler yeni, özel insanlar. Ana özellikleri, teknolojinin ustalığı, yüksek çalışma kültürüdür.

Bilime pek çok yeni şey getiriyorlar, bilimde yeni yollar açıyorlar, mühendisleri, teknisyenleri ve bilim çalışanlarını ileriye doğru itiyorlar ve önlerine muazzam bilimsel ve pratik öneme sahip bir dizi büyük problem sunuyorlar.

 

17 Mayıs 1938'de bir yüksek okul işçilerinin toplantısında konuşan Stalin Yoldaş şunları söyledi:

(Stakhanovitler ) Bilime pek çok yeni şey getiriyorlar, bilimde yeni yollar açıyorlar, mühendisleri, teknisyenleri ve bilim çalışanlarını ileriye doğru itiyorlar ve önlerine muazzam bilimsel ve pratik öneme sahip bir dizi büyük problem sunuyorlar. 17 Mayıs 1938'de bir yüksek okul işçilerinin toplantısında konuşan Stalin Yoldaş şunları söyledi:  “Ayrıca, bilim ve teknolojide yeni yolların bazen bilimde iyi bilinen kişiler tarafından değil, bilim dünyasında tamamen bilinmeyen insanlar, sıradan insanlar, uygulayıcılar, iş yenilikçileri tarafından döşendiği de oluyor. . Stakhanov ve Papanin yoldaşlar burada ortak bir masada oturuyorlar. Bilim dünyasında tanınmayan, akademik dereceleri olmayan, mesleğini icra etmeyen insanlar. Ancak, Stakhanov ve Stakhanov'ların, endüstri alanındaki pratik çalışmalarında, ünlü bilim ve teknoloji insanları tarafından modası geçmiş olarak kurulan mevcut normları devirdiğini ve gerçek bilim ve teknolojinin gereksinimlerine karşılık gelen yeni normlar getirdiğini kim bilmiyor? " [Pravda, 19 Mayıs 1938].

1935 – 1937 de Stakhanov hareketi derinlemesine ve genişlikte ortaya çıktı. İşçi sınıfının kültürel ve teknik düzeyi hızla artıyor. Yüz binlerce işçi, Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesinin Aralık (1935) genel kurulu kararıyla oluşturulan iş başında teknik eğitim sisteminde özel eğitimden geçiyor. Binlerce Stakhanovlu liderlik pozisyonlarına terfi ediyor. Emekçilerin giderek daha geniş kesimleri sosyal ve devlet faaliyetlerine çekilmektedir. Bütün ülke bir kültür özlemiyle kucaklanıyor. Emekçilerin kültür için, yüksek emek verimliliği için böyle bir kitlesel hareketi, tarihte henüz bilinmemektedir.

Yoldaş Stalin'in zamanımızın en hayati ve en karşı konulmaz hareketi olarak adlandırdığı bu milyonlarca hareketi ancak sosyalizm doğurabilirdi. Hayati ve karşı konulamaz çünkü bu, Lenin ve Stalin partisi bayrağı altında özgür sosyalist emek temelinde komünizmin parlak binasını inşa eden tüm halkın kan meselesidir.

Çeviri; Erdogan A

Kaynak;

“The development of the Soviet economy”

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.