Stalin'in “Büyük Dönüm Noktası Yılı. Ekim'in XII. Yıl Dönümü " başlıklı makalesinden, 3 Kasım 1929
Archive: 1929.7 November. No. 259; Stalin I.V. Op. T. 12. M., 1955. S. 118-135. True.
No. 265
Geçtiğimiz yıl, sosyalist yapının tüm cephelerinde büyük bir dönüm noktasının yılı oldu. Bu dönüm noktası, şehirlerde ve kırsal alanlarda kapitalist unsurlara karşı sosyalizmin kararlı saldırısının işareti altında gitti ve devam ediyor. Bu saldırının karakteristik bir özelliği, ulusal ekonomimizin sosyalist yeniden yapılanmasının (yeniden inşa) ana alanlarında bize zaten bir dizi kesin başarı vermiş olmasıdır.
Bundan, partinin, bir dönüm noktası düzenlemek ve daha sonra, sonraki aşamalarında kapitalist unsurlara karşı başarılı bir saldırı başlatmak için Yeni Ekonomik Politikanın ilk aşamalarında geri çekilmemizi iyi bir şekilde kullanabildiği anlaşılmaktadır ...
III. Tarımsal inşa alanında
Son olarak, Partinin geçen yılki üçüncü başarısı hakkında ... Tarım alanında ve geri kalmış tek tek çiftliklerden büyük ölçekli ve ileri kolektif çiftçiliğe, toprağın ortak ekimine, makine-traktör istasyonlarına, yeni teknolojiye dayanan artellere, kollektif çiftliklere ve nihayet yüzlerce traktör ve biçerdöverle donanmış büyük devlet çiftliklerinin gelişiminde radikal bir değişimden bahsediyoruz.
Partinin buradaki başarısı, bir dizi bölgede köylülüğün büyük bir kısmını, sadece bir avuç zengin kapitalistin yararlandığı, köylülerin büyük çoğunluğunun mahvolmaya ve yoksulluk içinde yaşamaya zorlandığı eski, kapitalist gelişme yolundan, onların yoksulluktan ve kulak esaretinden kurtulmalarını, toprağın yoldaşça, kollektif ekim yoluna gitmelerini sağlamak için, zengin kapitalistleri yerinden eden ve orta köylüleri ve fakirleri yeni bir şekilde yeniden donatan, onları yeni araçlarla donatan, traktör ve tarımla donatan, yeni bir sosyalist gelişme yolundaki başarısı gerçeğinde yatar.
Partinin başarısı, köylülüğün derinliklerindeki bu radikal değişimi organize etmeyi ve tüm ve kulaklardan ve rahiplerden, dar kafalılara ve sağ oportünistlere kadar her türlü karanlık güçlerin umutsuz muhalefetlerine, inanılmaz zorluklara rağmen yoksul ve orta köylülerin geniş kitlelerine önderlik etmeyi başarmasıdır.
Sağ oportünistlerin (Buharin grubunun) aşağıdaki iddiaları param parça oldu ve toz haline geldi:
a) köylüler kollektif çiftliğe gitmeyecek,
b) kollektif çiftliklerin hızlı gelişme oranı, sadece kitlesel hoşnutsuzluğa ve köylülük ile işçi sınıfı arasında bir bölünmeye neden olabilir,
c) kırsal kesimde sosyalist gelişmenin "ana yolu" kolektif çiftlikler değil, kooperatiflerdir,
d) Kollektif çiftliklerin gelişmesi ve kırsal alandaki kapitalist unsurlara yönelik saldırı ülkeyi ekmeksiz bırakabilir.
Bütün bu iddialar, eski burjuva-liberal çöpler gibi param parça oldu ve toz haline geldi.
Birincisi, köylüler kollektif çiftliklere gittiler, bütün köylere, küçük köy idarelerine, bölgelerine gittiler.
İkinci olarak, kitlesel kolektif çiftlik hareketi bağı (kaynaşmayı) zayıflatmaz, tam tersine bağı güçlendirerek ona yeni bir üretim üssü sağlar. Şimdi körler bile,köylülüğün büyük bir kısmı arasında ciddi bir hoşnutsuzluk varsa, bunun Sovyet hükümetinin kollektif çiftlik politikasıyla değil, Sovyet hükümetinin kollektif çiftlik hareketinin büyümesine, köylülere makine ve traktör tedarik etmeye, ayak uyduramaması gerçeğinden olduğunu görebiliyor.
Üçüncüsü, kırsal kesimin sosyalist gelişiminin "sütun yolu" (Sütundan Sütuna yol) konusundaki tartışma, Eichenwald ve Slepkov gibi genç küçük-burjuva liberallere layık, skolastik bir tartışmadır. Kitlesel kollektif çiftlik hareketi olmadığı sürece, tedarik ve pazarlama işbirliğinin alt biçimleri “yüksek yol” idi ve en yüksek işbirliği biçimi olan kolektif çiftlik biçimi sahneye çıktığında, ikincisinin kalkınmanın “yüksek yolu” olduğu açıktır. ...
Dördüncüsü, şimdi körler bile kırsal kesimdeki kapitalist unsurlara bir saldırı olmadan ve kollektif çiftlik ve devlet çiftliği hareketinin gelişmesi olmadan, ne şu anda elde edilen tahıl tedariklerinde ne de devletin elinde birikmiş on milyonlarca pud dokunulmaz tahıl rezervinde belirleyici başarılara sahip olamayacağımızı görebilirler..
Dahası, kollektif çiftlik ve devlet çiftliği hareketinin büyümesi sayesinde, nihayet tahıl krizinden kurtuluyor olmamız veya çoktan kurtulmuş olduğumuz güvenle söylenebilir. Kolektif ve devlet çiftliklerinin gelişimi daha hızlandırılmış şekilde ilerlerse, ülkemizin sadece üç yıl içinde , dünyanın en kazançlı ülkesi olmasa da, en kazançlı ülkelerden biri olacağından şüphe etmek için hiçbir neden yok.
Mevcut kolektif çiftlik hareketinde yeni olan şeyler nedir? Mevcut kollektif çiftlik hareketinde yeni ve belirleyici olan şey, köylülerin daha önce olduğu gibi ayrı gruplar halinde değil, tüm köylerde, köy idare birimlerinde, ilçelerde, hatta mahallelerde kolektif çiftliklere gitmeleridir.
Bu ne demektir? Bu, orta köylünün kollektif çiftliklere gittiği anlamına gelir. Sovyet iktidarının geçen yılki en önemli başarısını oluşturan tarımın gelişmesindeki radikal değişimin temeli budur ...
Stalin
Çeviri; E.A
Kaynak;
Transcripts from Soviet Archives, Svitlana M, Erdogan A
Hiç yorum yok