Header Ads

Header ADS

Stephen Kotkin’in "Stalin Hitler'i bekliyor, 1929-1941" deki yalanların teşhiri -4

Stephen Kotkin’in  "Stalin Hitler'i bekliyor, 1929-1941" deki yalanların teşhiri -3

Tamamını  PDF olarak indir

Bölüm 4'ten. Troçki ve Blok

Bu kitaplardaki incelediğim bütün kanıtlar bana olduğu gibi tüm araştırmacılar tarafından kullanılabilmek için mevcuttur. Ancak Kotkin bu kanıtları ya görmezden geliyorr - gözardı etme yoluyla önyargı - ya da kitapta  göreceğimiz gibi, tahrif ediyor. Aksini yapması - Troçki'nin yalan söylediğini ve Eksenle gerçekten işbirliği yaptığını kabullenmek olur - Kotkinin  Sovyet tarihinin anti-Stalin Paradigmasını ayakta tutma yönünde tüm çabalarını tamamen ortadan kaldırır.

* * * * *

Ağustos 1936'daki ilk Moskova Duruşmasında Troçki, "Sağlar ve Troçkistler bloğu" oluşturmakla suçlandı. "Blok" terimi ile, Sovyetler Birliği içinde yasadışı bir şekilde faaliyet gösteren gizli muhalefet grupları arasında ortak eylem için siyasi bir ittifak kastedildi. Bloğun amacı Stalin liderliğini devirmekti.

Troçki her zaman böyle bir bloğun var olduğunu, ya da "kapitülatörler" olarak adlandırdığı  - Troçkist muhalefete desteklerini açıkça reddetmiş ve Bolşevik Parti hattına gelecekte destek vermeyi vaat etmiş olanlar - böyle bir blok oluşturmayı hesaba kattığını her zaman reddetmişti. Kruşçev'in gününden bu yana, bu bloğun varlığı Sovyet, daha sonra Rus hükümetleri ve Sovyet, Rus, Batı anti-komünist veya Troçkist olsun tüm Sovyet tarihi bilginleri tarafından reddedildi.

Ocak 1980 de, Harvard Üniversitesi'nde Troçki Arşivleri araştırmacılara açıldı. Hemen devamında zamanında dünyadaki en önde gelen Troçkist tarihçi Pierre Broue tarafından yönetilen bir araştırma ekibi,  bir Sağ bloğu, Troçkist ve diğer muhaliflerin gerçekten var olduğunu ve Troçki'nin bunu onayladığını keşfetti.

Kısa bir süre sonra Amerikalı tarihçi bilgin Arch Getty, Harvard Troçki Arşivi'nde Troçki'nin 1932'de eski muhaliflere - "kapitülatörlere" yazdığını - şüphesiz onları muhalefete dönmeye çağırdığını - kanıtlayan diğer belgeleri keşfetti. Troçki onlarla ilişkiye geçmediğine ve asla böyle bir şey yapamayacağına yemin etmişti. Troçki yine yalan söyledi. 80'ler ve 90'lar boyunca Broue, Troçki'nin diğer yalanlarını keşfetmeye devam etti.

Kotkin, Broue'un araştırmasına atıfta bulunur. Ayrıca, Getty'nin Sovyet Araştırmaları'nda yayınlanan ve Sovyet tarihinde araştırma için dünyanın en önde gelen aracı olan Troçki Arşivi hakkındaki 1985 makalesini de biliyor olması gerekir. Ancak Kotkin, okuyucularına bu araştırmanın ne kanıtladığı - 1930'larda Troçki faaliyetleri hakkında sürekli yalan söylediği- hakkında bilgi vermez. Troçki Muhalefet Bülteninde yalan söyledi; bütün makalelerinde ve kitaplarında; Kırmızı Kitap'ında 1936 Moskova Davası, sözde "çürütmesi" nde yalan söyledi. Troçki 1937 Dewey Komisyonu'na yalan söyledi ve Komisyon üyeleri ona inandı. Kotkin bütün bunları okuyucularından gizledi.

(...)

Kotkin, Kamenev'in suçlu olduğuna dair delilleri gözden kaçırıyor

Kotkin  Kaganoviç'ten aynı mektuptaki önemli bir bölümü atladı :
... İkincisi. Reingol'd'in itiraflarından, Kamenev'in karısı Glebova aracılığıyla Fransız büyükelçisi Al'fand'ı Fransız hükümetinin Troçkist-Zinov'evite bloğunun gelecekteki bir "hükümeti" ile olası ilişkileri konusunda nabız yoklamakta olduğu açıktır.. ...
Aşikarki, Glebova tüm bu alçakça materyallerden bilgilendirilmişti. Glebova'yı Moskova'ya getirmeli ve onu bir dizi titiz sorgulamaya tutmalıyız.
Birçok ilginç şey ortaya çıkarabilir.
Bu pasaj, Stalin'in Reingol'ün duruşmada neyi itiraf edeceğini önceden bilmediğine ve o zamanlar bu itiraflara dayanarak sonuçlar çıkardığına dair güçlü bir kanıttır . Başka bir deyişle, Stalin gerçekte neler olduğunu anlamaya çalışıyordu. Bu, bir kere daha, Stalin'in Kamenev'in itirafını sahnelenmiş bir şekilde yönetmediği anlamına geliyor.
(..)

Neden birazda Yeni Yalanlar Olmasınki?

Gerçekten Kotkin bu konuyu bizzat araştırdımı? Eğer araştırmış olsaydı, neden çoğunlukla Soğuk Savaş dönemi anti-komünist araştırmalardan eski yalanları tekrarlıyor? Bugün onlarca yıldır mevcut olan birincil kaynaklar, Kotkin'in İspanya'daki Sovyetler tarafından yapılan çirkin eylem iddialarını sonuncusuna kadar sahte olduğunu kanıtlıyor .

Kotkin, daha önce Troçki'nin sekreteri (siyasi yardımcısı ) Andreu Nin'nin İspanya'daki POUM'un (Marksist Birleşik İşçi Partisi) lideri olduğunu ve Troçki ve Troçki'nin kitlelere  açık bir şekilde nasıl ondan koptuğunu anlatıyor, ve Troçkinin  İspanya'da "tam kapsamlı bir anti-kapitalist devrim" olması gerektiği pozisyonunu anlatıyor. Troçkinin bu son pozisyonu, İspanya Cumhuriyeti'ne, burjuva demokratik bir rejime ve bu tür hükümetleri faşizme karşı mümkün olduğunca birleşik bir cephe kazanması için destekleyecek olan Sovyet politikasıyla muhalefet anlamına geliyordu.
Stalin'in dünya görüşünde, Nin'nin sadece Troçki'ye olan ağarmış-eski bağlantısı, POUM'u "Troçkist" olarak şekillendirdi. 
Dördüncü Bölüm'de gördüğümüz gibi, Nin'in ve Troçki'nin sözde "kopuşu" ürkek alıntıların burada kasıtlı olarak - Radek, Piatakov ve diğer birçok Troçkist'in kabul ettiği gibi sürekli işbirliğinin bir maskesi olduğunu düşünmek için iyi bir nedenimiz var. Sovyetler bunu kesinlikle kabul etmiş olmalılar. Okuduğunu iddia ettiği materyaller göz önüne alındığında, Kotkin de bunu bilmeli.

Stalinist çizgisini Marksizm örtüsü olarak idda ederek eleştiren POUM'un bağımsızlığı da vardı. Ayrıca POUM'un bazı üyeleri Troçki'ye açıkça hayranlardı ve POUM un bazı yetkilileri Troçki yi  Barselona'da ikamet etmeye davet etmeyi tartıştılar. Bazen fabrikasyon kabusların,  gerçekleşmemek için bir yolu vardır. 
Burada Kotkin her ikisini de beraber istiyor. Bir yandan Kotkin , POUM'un gerçekten Troçkist olmadığı konusunda ısrar ediyor. Bu , Stalin'in "uydurulmuş kabusu" sözlerinde açıkça belli ve Nin's, Erwin Wolfs ve Landau'nun Troçki ile olan bağlarını görmezden geliyor. Ancak diğer yandan Kotkin , POUM'un Troçkist bir parti gibi davrandığını kabul ediyor.

Kotkin :
Avrupa genelinde, solcu entelektüeller arasında yürütülen Bolşevik devrimcilerin iddia edilen ihaneti hakkında önemli şüpheler ortaya çıktı, ancak İspanya Cumhuriyeti'nde POUM'un La Batalla sı, Sovyetler Birliği'ni '' zehirli diktatörlüğün bürokratik rejimi olarak etiketliyerek, Moskova Gösteri Mahkemelerini sadece mahkum etmekle kalmayıp, detaylayan tek gazeteydi . "Eylül 1936'da Komünist Enternasyonal'in, birçok Avrupa dilinde yayınlanan sayısı, POUM'u Troçki, Kamenev, Zinoviev, Franco, Mussolini, Hitlerle bağlantılı sol maskesi altında faşistler olarak mahkum etti. 
(..)

 Yezhov u Stalinmi "Eğitti"?

Kotkin :
Küçük Köşe de, despot (Stalin) Yezhovu   bir gölge  hükümeti ile devralmaya hazır  bir komplo çizmekte eğitti: Halk Komiserleri Konseyi, başkanı olarak Yagoda, savunma komisseri olarak Tukhachevsky, partinin genel sekreter olarak, Buharin ...  [sonraki not 123]
Not 123: Khaustov , " Razvitie sovetskikh organov Gosu darstvennoi bezopasnosti ," 362 (gerekçe TSA FSB f3, op.. 45, d. 29, 1. 246). Peterson 21 Ağustos 1937'de vurulacaktı.
Bu sahte bir dipnot. Khaustov da, Stalinin Yezhovu "eğittiği" ne dair hiç bir şey yoktur . Açıkçası Kotkin bunu icat etti.
(...)

Bir dünya rekoru mu? Aynı Kaynaklar Bir Dipnotta 3 defa alıntılandı
(..)

Lakir'in mektubunun tam metninin  gizliliği artık kaldırılmıştır. Aşağıda bir çeviriyi yeniden yazdım , böylece okuyucu Kotkin'in gizlediği bölümü kalın harflerle görebilsin .
"Sevgili, yakın yoldaş Stalin. Sana bu şekilde hitap etmeye cesaret ediyorum, çünkü her şeyi söyledim, her şeyi bıraktım ve bana öyle geliyor ki,  yıllar boyunca Partiye, devlete ve halka adanmış asil bir savaşçı idim. Benim bütün bilinçli hayatım Partinin ve liderlerinin gözünde özverili, dürüst bir çalışma sürecinden geçti- sonradan kabus içine, telafisi olmayan ihanetin dehşeti içine düştüm. Ve hayatımın bu kısa döneminde her zaman içimde iki kişi vardı: birisi, ordu, Sovyetler, Parti için çok ve dürüst bir şekilde çalışan ve diğeri, ülkeye düşmanca aşağılık faaliyetler düşünen ve hazırlayan. Soruşturma tamamlandı. Devlete ihanet etme suçundan resmi olarak yargılandım, suçumu kabullendim, bütünüyle tövbe ettim. Mahkemenin kararına ve devletin adaletine ve kararın uygunluğuna sınırsız inancım var.  Sadece bir ceza olabileceğini ve olması gerektiğini biliyorum - ölüm. Bu ceza için hazırım. Bununla birlikte, size ve hükümete başvuruyorum ve size yalvarıyorum, düzeltilmem olasılığına inanmanız, tüm varlığımı adadığım devlete hala yararlı olabileceğime inanmanız için yalvarıyorum. Belki de kuzeyde ya da doğuda bir yerlerde, Kolyma'da çalışmamı ve nadiren görkemli, tekrar benim olan, Sovyetler Diyarı hakkında arada sırada bilgi edinmem için tekrar izin vermeyi hesaba katar ve karar verirsiniz. (..) 
Size yalvarıyorum ve bunu yapma hakkımın olmadığını da anlıyorum. 
(..)

Çeviri; E.A,18 Haziran 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.