Header Ads

Header ADS

Çin Delegasyonu Resepsiyonundaki Konuşmadan

JV Stalin

27 Haziran 1949

I.V. Eivalev tarafından kaydedildi 

Bu konuşma, JV Stalin in 11 Temmuz 1949 tarihli “ Moskova'daki Çin CP Delegasyonu ile Söyleşidenalıntısı ile birlikte okunabilir . 

-----
Dalkavukları (yağcıları)  hiç sevmedim, ve bana iltifat edildiğinde, ona karşı bir hoşnutsuzluk hissederim. Çinli Marksistlerin başarıları hakkında konuşuyor olmam gerçeği ve Sovyet halkının ve Avrupa halklarının sizden öğrenmeleri gerekliliği, sizinle kendimi yücelttiğim, veya sizinle iltifat  edici bir şekilde konuştuğum anlamına gelmez.

Batı Avrupa'daki devrimci hareketin liderlerinin kibirlilikleri nedeniyle, Marks ve Engels'in ölümünden sonra, Batı'daki sosyal-demokratik hareket gelişiminde geride kaldı. Batı'daki devrimin merkezi doğuya kaydı ve şimdi Çine ve Doğu Asya'ya taşındı.

Zaten önemli bir rol oynadığınızı söylüyorum ve kesinlikle kibirli olmamalısınız. Ama aynı zamanda size verilen sorumluluğun daha da arttığını iddia ediyorum. Doğu Asya'daki devrime olan görevinizi yerine getirmelisiniz.

Belki, Marksizm teorisinin genel soruları üzerinde biz Sovyet halkı sizden daha güçlüyüz. Bununla birlikte, Marksist ilkelerin pratikte uygulanması hakkında konuşursak, sizden öğrenmemiz gereken harika bir deneyime sahipsiniz. Geçmişte sizden çok şey öğrendik.

Bir ulus diğerinden öğrenmelidir. İsterse küçük bir ulus olsun - bize öğretecek çok şeyi vardır.

Çin heyeti raporunda Çin KP nin Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin kararlarına uyacağını belirtti. Bu bize garip geliyor. Bir devletin partisi başka bir devletin partisine boyun eğiyor. Böyle şeyler hiç bir zaman olmadı ve buna müsaade edilemez. Her iki taraf da kendi halkına karşı olan sorumluluğunu taşımalı, bazı konularda karşılıklı olarak danışmalı, karşılıklı olarak birbirlerine yardım etmeli ve zorluklar yaşandığında sıkıca birleşmeli- bu doğrudur. Siyasi Büro'nun bugünkü toplantısına katılımınız taraflar arasında bir tür ilişkidir. Olması gereken budur ...

[CPC, Cominform'a katılabilir mi?] Evet, olabilir. Ama bunun kesinlikle gerekli olmadığına inanıyorum. Neden? Çünkü Doğu Avrupa'nın yeni demokrasilerinin konumu ile Çin'in konumu arasında temel bir fark vardır. Bu nedenle her iki dava da politikalar aynı kalmamalıdır. Bence Çin'i Doğu Avrupa ülkelerinden ayıran iki nokta var.

İlk durum. Çin uzun süredir emperyalizmin boyunduruğu altında kaldı ve emperyalizmin Çin'e yönelik tehditlerini henüz terk etmediğine inanıyorum. Şimdiki durumda, Çin'in emperyalizm baskılarına direnmek için muazzam çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu, mevcut Çin durumunun en karakteristik özelliğidir. Ancak böyle bir durum yeni demokrasiler için tipik değildir.

İkinci nokta. Çin burjuvazisi ve Doğu Avrupa'daki burjuvazi bir ve aynı değildir. Doğu Avrupa'nın burjuvazisi, Nazi işgali sırasında Nazilerle işbirliği yaparak kendilerini rezil ettiler ve devamında onlarla birlikte terk ettiler. Bunun sonucu olarak, proletarya kendi diktatörlüğünü kurabilmiş ve kendi burjuvazinin sahip olduğu işletmelere el koymak için her türlü nedene sahip olmuştur. Devamında proletarya hızla sosyalizm yoluna girdi.

Gerçekte, Doğu Avrupa'daki bir proleter diktatörlüğü değil, halk demokrasisidir; parlamento ve ulusal cephe onun belirtisinin biçimleridir.

Çin'de tamamen farklı bir durum ortaya çıkıyor. Japon işgali sırasında Çin burjuvazisi Japonlara teslim olmadı ve Japonlarla birlikte ülkeyi terk etmedi. Çin halkı Amerika ve Chiang Kai-shek'e karşı savaşmak için ayağa kalktığında, ne Amerikalılarla ne de Chiang Kai-shek ile işbirliği yaptı. Bu nedenle, Çin devrimci hükümetinin ulusal burjuvaziye karşı çıkmak ve işletmelerini Çin devrimci hükümetinin yönetimi altına almak için hiçbir nedeni yoktu.

Çin hala proleter diktatörlüğün devrimci iktidarını kuramaz. Bugün Çin'de var olan devrimci iktidar, aslında işçilerin ve köylülerin demokratik bir diktatörlüğüdür ve Birleşik Ulusal Cephe, Siyasi Danışma Komitesi onun belirtisinin biçimleridir. Bu, Doğu Avrupa'da, halk demokrasisi, parlamentosu ve ana vatan cephesi biçiminde var olan proletarya diktatörlüğünden kökten farklıdır.

Yukarıdaki iki nokta, Çin'deki politikalar ile Doğu Avrupa ülkelerindeki politikalar arasında önemli farklılıklar olabileceğini belirlemektedir. Sonuç olarak, CPC tarafından Cominformburo'ya giriş şu anki duruma uygun gelmez.

Doğu Asya'daki durumun Çin'deki durumla çok ortak noktası vardır ve Doğu Asya'nın komünist partilerinin birliğinin örgütlenmesine olanak tanır; bu, CPC tarafından Cominformburo'ya katılmaktan daha gerekli ve zamanlıdır.

SSCB, hem Avrupa hem de Asya'da bulunan bir ülke olduğundan, şimdiye kadar Doğu Asya'nın komünist partilerinin birliğine katıldığı sürece, Doğu Asya'nın komünist partilerinin ittifakını düzenlemek erken olabilir;  .

Emperyalist devletler tarafından tanınmak, özellikle size nasıl davranacakları konusnda endişelenmenize gerek yok. İyi bir tavır çizginiz var - kapitalist ülkelerle ticaret. Onlar zaten emperyalist krizle karşı karşıya kaldılar. Bunun tanınmayı hızlandıracağına inanıyorum. Ve şimdi onlarla ticaret yapmalısınız ...

Stalin ve Mao Zedong arasındaki diyalog // Uzak Doğu'nun Sorunları. 1992. No. 1-3. s. 78-80, 82.

IV Stalin, Sochinenia , Tom 16, chast '2, Yanvar ' 1949-Fevral '1953, Moskva, 2012, s.85-87.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.