TROÇKİ, STALIN VE KIZIL ORDU - SSCB'DE SİVİL SAVAŞ - Brest-Litovsk ve Sol Muhalefet
TROTSKY, STALIN AND THE RED ARMY - CIVIL WAR IN THE USSR
Communist League & Alliance
TROÇKİ, STALIN VE KIZIL ORDU - SSCB'DE SİVİL SAVAŞ
Brest-Litovsk ve Sol Muhalefet
Çeviri
Erdoğan A
3 Şubat 2019
Kaynak
TROTSKY, STALIN AND THE RED ARMY - CIVIL WAR IN THE USSR
Communist League & Alliance
Communist League & Alliance
TROÇKİ, STALIN VE KIZIL ORDU - SSCB'DE SİVİL SAVAŞ
Brest-Litovsk ve Sol Muhalefet
Yeni sosyalist devletin nesnel durumu güvencesizdi. SSCB'nin tek taraflı ilan ettiği Barış'ın, savaşan yabancı ordular tarafından kabul edilmesini sağlamak gerekiyordu:
“Fakat Sovyet Hükümeti'nin konumu, Rusya Almanya ve Avusturya ile savaş halinde olduğu sürece tamamen güvence altında olduğu kabul edilemezdi. Sovyet gücünü pekiştirmek için savaşın sona ermesi gerekiyordu. … Sovyet Hükümeti “bütün savaşan halklara ve onların hükümetlerine adil ve demokratik bir barış için acil pazarlıklar başlatmaları” çağrısında bulundu. Ancak "müttefikler" - İngiltere ve Fransa - Sovyet Hükümeti'nin teklifini kabul etmeyi reddetti . .. Sovyet Hükümeti, Sovyetlerin iradesine uygun olarak, Almanya ve Avusturya ile müzakerelere başlamaya karar verdi. Müzakereler 3 Aralık'ta Brest-Litovsk'ta başladı. 5 Aralık'ta bir ateşkes imzalandı. ... Alman emperyalistlerinin, eski çarlık imparatorluğunun topraklarının büyük bir kısmını ele geçirmeye ve Polonya, Ukrayna ve Baltık ülkeleri ni Almanya'nın bağımlı ülkelerine çevirmek amacında olduğu, müzakere sürecinde açığa çıktı.
Bu şartlar altında savaşa devam etmek, yeni doğmuş Sovyet Cumhuriyeti'nin varlığını tehlikeye atmak anlamına gelirdi. İşçi sınıfı ve köylülük, Sovyet iktidarını güçlendirmek ve yaratacağı bir süreyi güvence altına almak, Ülkeyi düşman saldırısından savunabilecek yeni bir orduyu, Kızıl Orduyu yaratmak için, zamanın en tehlikeli saldırganı olan Alman emperyalizminin önünden çekilme ağır barış şartlarını kabul etme zorunluluğu ile karşı karşıya kaldı. . ”
"CPSU'nun Kısa Tarihi (B)": Ibid; p.215;
Lenin'in Almanya ve Avusturya ile bir ateşkes imzalaması önerisi, Rus ultra milliyetçilerle ittifak içinde Ultra-Solcuların düşmanlık fırtınasını kışkırttı. “Sol Komünistler” adı altında toplanan muhalefet, Troçki tarafından yönlendirildi:
“Menşeviklerden ve Sosyalist-Devrimcilerden, en katıksız Beyaz Muhafızlara kadar, tüm karşı-devrimciler barışın sonuçlanmasına karşı çılgınca bir kampanya yürüttüler. Politikaları açık ve net di: barış müzakerelerini mahvetmek, bir Alman saldırısını kışkırtmak ve böylece hala zayıf olan Sovyet gücünü ortadan kaldırmak, ve işçilerin ve köylülerin (siyasi) kazancını tehlikeye atmak. Bu uğursuz programdaki müttefikler Troçki ve suç ortağı Bukharin, Radek ve Pyatakov ile birlikte Partiye düşman olan ama "Sol Komünistler" adı altında kamufle edilen bir gruba önderlik ettiler. Troçki ve "Sol Komünistler" grubu, Parti içinde Lenin'e karşı savaşın devamını talep eden acımasız bir mücadele başlattılar. Bunlar , henüz ordusu olmayan genç Sovyet Cumhuriyeti'ni Alman emperyalizminin darbelerine maruz bırakmaya çalıştıkları için açıkça, Alman emperyalistlerinin ve ülkedeki karşı-devrimcilerin ellerine (çıkarlarına) oynuyorlardı, . ”
“ CPSUB'un Kısa Tarihçesi ” ; Ibid; s.216.
Troçki, Merkez Komite'nin talimatlarına uymamakla, Antlaşmayı imzalamayı reddeden bir kriz yaratırken, Alman emperyalistleri bu provokasyonu SSCB topraklarına daha derin bir şekilde saldırmak için bir bahane olarak kullandılar:
“10 Şubat 1918'de Brest-Litovsk'taki barış görüşmeleri koptu. Her ne kadar Lenin ve Stalin, Parti Merkez Komitesi adına, barışın imzalanmasında ısrar etmiş olsalarda, Brest-Litovsk'taki Sovyet delegasyonunun başkanlığını yapan Troçki, Bolşevik Parti'nin doğrudan talimatlarını haince ihlal etti. Sovyet Cumhuriyeti’nin Almanya’nın önerdiği şartlarla barışı sağlamayı reddettiğini açıkladı. Aynı zamanda Almanlara Sovyet Cumhuriyeti'nin savaşmayacağını ve orduyu harekatsızlaştırmaya devam edeceğini bildirdi. Alman hükümeti barışı (müzakeresini) bırakarak saldırıya geçti. Eski ordumuzun kalıntıları Alman birliklerinin saldırısının önünde param parça oldu ve dağıldı. Almanlar hızla ilerledi, muazzam geniş bölgeleri ele geçirdi ve Petrograd'ı tehdit etti. Alman emperyalizmi Sovyet topraklarını, Sovyet gücünü devirmek ve ülkemizi sömürgesine dönüştürmek amacıyla istila etti. Eski Çar ordusunun kalıntıları, Alman emperyalizminin silahlı gücüne dayanamadı ve darbelerin altında durmadan geri çekildi. ”
“ CPSUB'un Kısa Tarihçesi ” ; Ibid; s. 216.
Neyse ki Narva'daki Kızıl Ordu nun toparlanması, Almanların ilerlemesini “kontrol edebildi”. Bu sonra dan “Kızıl Ordu'nun doğum günü” olarak tanındı :
“Sovyet Hükümeti “ Sosyalist anavatan tehlikede!" çağrısını yaptı . Ve buna karşılık olarak işçi sınıfı enerjik olarak Kızıl Ordu alaylarını oluşturmaya başladı. Yeni ordunun genç müfrezeleri - devrimci halkın ordusu - dişlerine kadar silahlanmış olan Alman çapulculara kahramanca karşı koydu. Narva ve Pskov da Alman işgalciler kararlı püskürtmeyle karşılaştı. Petrograd'daki ilerlemeleri kontrol altına alındı. 23 Şubat - Alman emperyalizminin güçlerinin püskürtüldüğü gün - Kızıl Ordu'nun doğum günü olarak kabul edildi. ”
CPSUB'un Kısa Tarihçesi “ ; Aynı eser 217.
SSCB delegelerinin görüşmelerdeki ihanetinin bir sonucu olarak , Troçki, öncekinden çok daha ciddi bir durumdaydı:
“18 Şubat 1918’de Partinin Merkez Komitesi Lenin'in Alman hükümetine derhal barış yapılmasını öneren bir telgraf gönderme önerisini onayladı. Ama Almanlar daha avantajlı koşulları güvence altına almak için ilerlemeye devam ettiler ve sadece 22 Şubat tarihinde Alman hükümeti barış imzalamaya istekli olduğunu ifade etti. Şimdi şartlar başlangıçta önerilenden çok daha ağırdı. Lenin, Stalin ve Sverdlov barış kararının lehine bir karar vermeden önce Merkez Komite de Troçki, Buharin ve diğer Troçkistlere karşı inatçı bir mücadele vermek zorunda kaldı. Lenin şöyle değerlendirdi; , "Bukharin ve Troçki, aslında Alman emperyalistlerine yardım etti ve Almanya'da devrimin büyümesini ve gelişmesini engelledi." (Lenin, Collected Works, Russ. Ed., Cilt XXII, s. 307.)
23 Şubat'ta Merkez Komitesi, Alman Komutanlığı'nın şartlarını kabul etmeye ve barış anlaşmasını imzalamaya karar verdi. Troçki ve Buharin'in ihaneti Sovyet Cumhuriyeti'ne çok pahalıya mal oldu. Letonya, Estonya, Polonya Almanların eline geçti; Ukrayna, Sovyet Cumhuriyeti'nden koptu ve Alman devletinin bir uyruğuna dönüştürüldü. Sovyet Cumhuriyeti, Almanlara tazminat ödemeyi taahhüt etti. ”
“ CPSUB'un Kısa Tarihçesi ” ; s. 217.
Sol Muhalefet ile anlaşmazlıklar nedeniyle, Lenin bir Barış Anlaşması imzalamanması kararının onaylanması ya da onaylanmaması için Yedinci Parti Kongresine geri getirilmesinde ısrar etti:
“Partinin barış konusundaki son kararını alabilmesi için, Yedinci Parti Kongresi toplantıya çağrıldı. Kongre 6 Mart 1918'de açıldı. Bu, Partimizin iktidara gelmesinden sonra yapılan ilk kongre oldu. Buna 145.000 Parti üyesini temsil eden oy kullanan 46 delege, söz hakkı olan ama oy hakkı olmayan 58 delege katıldı,…. Brest-Litovsk Barış’taki bu kongrede yaptığı açıklamada, Lenin "Sol Muhalefetin oluşturulması nedeniyle, partimizin tecrübe ettiği bu ciddi kriz, Rus Devriminin yaşadığı en tehlikeli kriz olmuştur."diyordu. (Lenin, Selected Works, Cilt VII, ss. 293-94).Lenin'in Brest-Litovsk Barışı konusunda önerdiği karar, 4 çekimser oy, 12 karşı oy a karşı 30 oyla kabul edildi… . .
Bu kararın kabul edilmesini takip eden günde, Lenin, “ Tehlikeli Bir Barış” başlıklı bir makale yazdı.
"Barış şartları dayanılmaz derecede şiddetli . Bununla birlikte, tarih kendisine ait olacaktır .. . . . Organize ,organize , organize olmak için çalışmaya başlayalım. Tüm denemelere rağmen, gelecek bizimdir. "
(Lenin, Collected Works, Russ. Ed., Cilt XXII, s. 288.) ”
“ CPSUB'un Kısa Tarihçesi ” ; Ibid; s.218.
Açıkçası, anlaşma bir geri çekilme idi. Fakat buna ihtiyaç vardı ve Brest-Litovsk Antlaşması'nı imzalamanın sonucu neydi?
“Brest-Litovsk' Barışı Partiye Sovyet gücünü pekiştirmek ve ülkenin ekonomik hayatını örgütlemek için bir süre verdi. Barış emperyalist kamp içindeki çatışmalardan yararlanmayı (hala devam etmekte olan İtilaf ile Avusturya ve Almanya savaşı) düşmanın güçlerini parçalamayı, bir Sovyet ekonomik sistemini örgütlemeyi ve bir Kızıl Ordu oluşturmayı mümkün kıldı. Barış, proletaryanın köylülüğün desteğinin korumasını ve İç Savaş'ta Beyaz Muhafızların generallerinin yenilgisi için güç kazanmasını mümkün kıldı . ”
“ CPSUB'un Kısa Tarihçesi ” ; Ibid; s. 219.
Devamı
Profesyonel Bir Kızıl Orduya İlk Adımlar Çeviri
Erdoğan A
3 Şubat 2019
Kaynak
TROTSKY, STALIN AND THE RED ARMY - CIVIL WAR IN THE USSR
Communist League & Alliance
Hiç yorum yok