Header Ads

Header ADS

Savaş Tam-Tam ları nın gürültüsü altında, Suriye de (gizli) “barış” görüşmeleri

28 Agustos , 2018

ABD nin Çin i ablukaya alma, Çin in sürekli artan enerji ihtiyacını tekeline alarak ekonomik olarak bağımlı kılma stratejisi ile başlayan, Rusya yı kendi tarafına çekme ya da en azından tarafsız kılma stratejisi, neo-konların Ukrayna ve devamında İran ve Suriye deki gelişmelerle çıkmaza girmesi bir yana, ters tepki yaparak Rusya ve Çin in yakınlaşması ve ortaklıklarının güçlenmesini sağlayan bir strateji olarak sonuçlandı. 

Neo-konların Orta Doğuda “rejim değişiklikleri” ve bölgede etnik, dini ve mezhebi temelde parçalara bölünmüş, merkezi gücü olmayan, her an biribiryle çatışmaya hazır, ve bu nedenle ABD ve İsrailin sürekli müdahelesine de zemin hazırlayan, ülkeleri “Lübnanlaştırma” strateji ve taktiği, Rusya yı , onların bu stratejisine engel olacak pratiklere zorlamış oldu. 

Irak , neo-konların Lübnan dan sonra “Lübnanlaştırma “ stratejisi olmuştu ve beklendiği şekilde Suriye ve İran la devam edecekti. Bu şekilde hem Filistine yardım eden ve edebilecek olan ülkelerin İsraile tehdidi ortadan kalkmış olacak ve İsrailin bölgede istediği gibi özgürce at oynatmasını sağlayacak, hemde bölgedeki enerji kaynakları kontrol altına alınarak, gerek Rusya ve gerekse Çin e karşı ekonomik avantaj ı ellerine geçirmiş olacaklardır. Rusya açısından, Suudi arabistan la beraber, Enerji spekülasyonlarıyla , ekonomisinde önemli bir yeri olan Rusya nın enerji den gelirini etkileyerek, ekonomisini zor durumda bırakarak, Çin açısından da , Çin in enerjiye ihtiyacını kontrol altına alarak tavizler elde edebileceklerdi. 

Djibotu da Çin  Askeri Üssü
Gelinen yerde, Suriyedeki yenilgileri de ciddi bir şekilde hesaba katarsak, Neo-Konların saldırgan hesapları çarşıya uymayan bir yönde gelişiyor. Bu “hesapların” Suriye de nasıl bir şekilde sonuçlanacağı konusunda net bir yorum yapmak imkansız. ABD nin Rakka da yeni askeri üssü inşasına devam etmesi, var olanları güçlendirme yönünde adımları, füze savaş gemilerinin tekrar Akdenize girmesi, aynı şekilde Rusya nın , Süriyedeki füze ve savunma silahlarını güçlendirmesi, ve Akdenize yeni savaş gemilerini göndermesi, Çin in Afganistanda da ilk askeri üssünü kurması vb gelişmeler , “Savaş tam-tamlarının çalınması “ nın hızlandırıldığına dair somut işaretler. 

Aynı dönem içinde açık ve gizli “anlaşmalar” ın pazarlığı yapıldığı (buna ABD Suriye anlaşma dedikodularını da ekleyebilriz) haberleri bu savaş tam-tam larının hızlandırılmasına neden olarak iki alternatif neden sunuyor; 

1 – Tehdit, gözdağı ve Korkutarak birbirlerinden alabilecekleri en fazla tavizi alabilme taktiği, 

2 – Genel de ki çatışma da Askeri güç gösterileri, hazırlıklar ve Bölgesel savaşın hızlanıp, yaygınlaşabileceği. 

Çok şey beklenen PYD-Esad görüşmeleri nin gidişatı konusunda fazla haberlere rastlamıyoruz. Rojava nın PYD ve ABD destekli SDF den oluşan Tev-Dem koalisyon yönetimi, dün (28 Ağustos) iki yeni eş başkan seçti; Zalal Jagar ve Kharib Heso. Yapılan bir açıklamada Tev-Dem Suriye Hükümeti ile yakınlaştığı yönündeki haberleri reddetti ve Hükümetle , muhalefet arasındaki çatışmalara tarafsız kalındığını belirtildi. Kısacası, PYD Esad görüşmesi , “Suriye de "savaşın sonuna doğru" değerlendirmeleri üzerine yazısında vurguladığım ikilem, savaşın sonu mu yoksa yeni bir başlangıcı olacağı konusunda olasılıklar ın ağır basacak yönleri açısından hala önem taşıyor. ; 

“””Müzakereler gelinen yerdeki ABD PYD ilişkisinin derecesi hakkında bilgi verebileceği gibi, devamındaki gelişmelerin yönü konusunda da "yorum yapabilecek" bilgiler verecektir. Müzakere maddeleri konusunda yeterli bilgi olmadan değerlendirme yapmak, havanda su dövmek olur. Bu konuda yapılabilecek tek değerlendirme PYD nin müzakereye bağımlı mı bağımsız mı katıldığı konusuyla sınırlı olabilir. Eğer PYD ABD den bağımsız br şekilde katılıyorsa, müzakere şartları Şam ın kabullenebileceği sınırlar içinde olabilir, çünki bu durumda PYD nin Rakka ve Der Elzoru Şam a devretme yetki ve güçü olamaz. Ama eğer ABD ile bağlantılı bir şekilde müzakereye katılıyorsa, müzakeere şartları ABD nin de şartlarını içinde taşıyor olacaktır. Bu da Şam la müzakerelerin kısa süreli olmayacağı gerçeğini ortaya koyar, cünki Raka ve DerElzor sorunu sadece Suriye değil, Rusya , Çin ve İran sorunudu, onların da söz "hakkını" içerir.”” 

PYD Esad “müzakere” leri, genelde Suriye üzerine büyük oyuncular arasında devam eden açık gizli müzakerelerden bağımsız düşünelemez. Bu “hızlanan Savaş Tam-Tam” ları, süreç içinde ve devamındaki müzakerelere ve müzakere “taraf”larına “ihtar” "gözdağı" niteliğini de içinde taşıyan çok yanlı bir niteliğe sahip. Müzakereler hızlandıkça, savaş tam-tamları, provokasyonlar, “Kınamalar” , tehditler ve saldırılar da hızını arttıracak gibi görünüyor. 

Erdoğan A
29 Ağustos 2018


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.