Header Ads

Header ADS

Stalin in İngiliz Emek partisi delegesi ile gizli toplantısından

14 Ekim 1947
Yoldaş Stalin, cevabının uzun olması nedeniyle özür diledi. Şüphesizki , kimseye "ders vermek " niyetinde değil. Ama soruyu detaylı olarak cevaplamak zorunda kaldı.

Zillacus - Son zamanlarda yayımlanan dokuz Avrupa Komünist Partisinin manifestosu, Batı Avrupa 'da mümkün olan her şekilde abartılacak, ve Komintern'in (Komünist Enternasyonal) yeniden canlanması olarak sunulacak . Yine, komünistlerin dünya egemenliğini kurmak için uygarlığa karşı bir komplo düzenlediklerini söyleyecekler. Zilliacus, bütün bunlara kesinlikle inanmıyor, ama eğer Generalissimo Stalin, dokuz Komünist Partinin bu deklarasyonunun anlamı üzerine görüşünü ifade eder ve Komintern'in yeniden canlandırılması, ya da ulusal bağımsızlık ve  farklı ülkelerin demokratik sistemleri ile ilgili komünistlerin fikrinin  modifikasyonu olup olmadığını açıklarsa minnettar olur..

Yoldaş STALIN, Komintern'i canlandırmaya çalışmanın ütopik olacağını ve komünistlerin ütopyacı olmadığını söylüyor. Komintern Komünist partilerin bir dizi ülkelerde halen bebeklik (başlangıç) döneminde iken, Birinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıktı. Farklı ülkelerin işçileri arasında iletişim kurulmasında rol oynadı ve işçi sınıfı liderlerinin geliştirilmesine yardımcı oldu. Bunu yaptıktan sonra, temel-birincil önemini kaybetti. Şimdi çoğu ya da en azından birçok ülkede, Komünistler büyük partilere dönüştüler. Ancak, Stalin Yoldaş, farklı şartların bulunduğu İngiltere'yi hariç tutmaktadır. İtalya, Fransa, Polonya ve diğer bazı ülkeler söz konusu olduğunda, Komünist Partiler kendi liderleri olan nüfuzlu, geniş kitlelere dönüştü.

Bu diğer ülkelerde de mümkündür. Şu anda, bu kitle partilerini bir merkezden yönetmeye çalışmak, hayalperestlik olacaktır. İnanıyorum ki, Komintern'in varlığı için hiç bir neden kalmamıştır. Tarihe geri dönüş aptalca olur.

Dokuz Komünist Partinin beyanını şu şekilde anladım: Komünistler, her şeyden önce, bireysel ülkelerin bağımsızlık ve (kendi) egemenliklerini ve aralarındaki dayanıklı barışı savunmak isterler. Onlar demokrasiye karşı tepkilere ve faşizmin kalıntılarına karşı savaşmaya devam etmek istiyorlar. Dahası, işçi sınıfının durumunu ciddi olarak iyileştirmek istiyorlar ve her zaman bunu engellemeye çalışanlara karşı olacaklar. Genel olarak Emperyalizme ve herhangi bir ülke tarafından dünya üstünlüğüne direnmek istiyorlar. Eğer Sosyalistler bu meselelerle başa çıkma gereğini anlamazlarsa, o zaman, komünistlerin kendilerinin tüm demokratik güçleri bir araya getirme tehlikesi vardır.

THOMAS (güler), uyarı için Yoldaş Stalin'e teşekkür etti.

Yoldaş STALIN (güler) diyor ki: "bir şey değil". Bana burada dokuz Komünist Partinin manifestosunun Sovyetler Birliği'nin politikasını değiştirip değiştirmeyeceği sorulmuştu. Sovyet politikasını değiştirmez ve değiştiremez. Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere dahil olmak üzere tüm ülkelerle politik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini destekledi ve desteklemeye devam ediyor. Başka ülkeler Sovyetler Birliği ile iyi ilişkiler kurmak istiyorsa, bu ülkenin ya da bu ülkenin ekonomik sistemi ne olursa olsun, Sovyetler Birliği tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Eğer istemiyorlarsa, onlar olmadan yapmaya çalışacağız. Başkalarının sağduyu görmesini - düşünüp taşınmasını bekleyebiliriz. Biz sabırlı insanlarız.

ZILLIACUS, konuşma için Stalin yoldaşına teşekkür etti. Bu konuşma oldukça faydalı olacak. Heyet üyelerinin, SSCB ve Büyük Britanya arasındaki karşılıklı anlayışın ve dünya barışının sebebi için sürekli olarak mücadele etme kararlılığını güçlendirecektir.

Yoldaş STALIN, kendi adına, İngiliz işçi sınıfının temsilcileriyle kalpten-kalpe konuşma şansı verdiği için heyete teşekkür etmek istediğini söyler. Bu, yoldaş Stalin'e büyük bir memnuniyet verir. Her ne olursa olsun, hükümetler ne olursa olsun, İngiltere ve Rusya işçileri daima dost kalacaklardır.

RECORD OF CONVERSATION OF COMRADE STALIN WITH THE GROUP OF BRITISH LABOUR PARTY MEMBERS OF PARLIAMENT

Çeviri
Erdoğan A
Kasım 22, 2018

Kaynak
https://neodemocracy.blogspot.com/2018/11/stalin-and-british-labour-secret.html

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.